MIJN BABY HUILT, WAT NU?

mijn baby huilt wat nu

Een baby die huilt, iedere ouder wordt ermee geconfronteerd. En of je nu een huilbaby hebt of een baby die maar af en toe huilt, op een bepaald moment denken we allemaal hetzelfde: ‘Wat moet ik nu?’. Je weet dat je baby huilt om je aandacht, want veel andere manieren om te communiceren heeft je kindje tenslotte nog niet. Maar hoe weet je waarom je baby huilt en hoe kun je je huilende baby het beste troosten? Wij zetten het voor je op een rij in dit artikel!

Huilen is communiceren

Je baby huilt om met je te communiceren. Op deze manier laat je kindje weten dat hij/zij iets van je wil of ergens last van heeft. Het is goed om te beseffen dat huilen er nu eenmaal bij hoort, maar betekent niet dat je er dus maar niet op moet reageren. Een baby huilt niet voor niks.

Gelukkig gebruikt je baby ook lichaamstaal naast het huilen om aan te geven hoe hij/zij zich voelt. Zo zal je baby op zijn handje sabbelen en smakkende geluidjes maken bij een hongergevoel of aan zijn oortje zitten en in de oogjes wrijven als hij moe is. Dit zijn signalen die je ziet als je jouw baby bekijkt en observeert en zijn beter te duiden dan huilen. Maar deze zijn niet zichtbaar of hoorbaar als je niet in de buurt van je baby bent. Huilen is dus een krachtig communicatiemiddel, ook als je niet bij je baby in dezelfde kamer bent. En zelfs de diverse huiltjes van je baby leer je op een gegeven moment kennen!

>> Meer weten over de communicatie van je baby? In het artikel: ‘Hoe communiceert een baby’, vertelt babycoach Esther Sluijsmans er meer over.

Huiluurtje en andere huilmomenten

De meeste baby’s hebben vaste huilmomenten. De meest voorkomende op een rij:

’s Avonds huilen oftewel het huiluurtje

Het zogenaamde huiluurtje in de avond of namiddag kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het kan zijn dat je baby in jouw buik al een ritme had waarbij de avond het moment was waarop je kindje meestal wakker en onrustig was. Volgens veel kinderartsen is dit gedrag ook een manier waarop baby’s hun angsten en frustraties verwerken die ze gedurende de dag hebben opgedaan. Zo kunnen ze zich ontladen na een dag vol nieuwe ontdekkingen en emoties. Later in dit artikel meer over huilen als verwerking. Het huiluurtje bij baby’s begint vaak vanaf 3 weken en duurt gemiddeld tot ongeveer 3 maanden na de geboorte.

’s Nachts huilen

Dit komt geregeld voor en meestal huilt je baby dan van de honger, soms van de pijn of omdat je kindje gewoonweg wakker is en aandacht wil. Baby ‘s hebben namelijk nog geen duidelijk dag en nacht ritme. Ze hebben gemiddeld 14 tot 17 uur slaap nodig per etmaal en dit nemen zij hoe het hun uitkomt. Wakker zijn ‘s nachts met steeds kleine slaapjes van 45 minuten tot 2 uur is heel normaal op die leeftijd. Lees er meer over in ons artikel: Slaapritme en schema baby 1 maand. Jongere baby’s kunnen zich dan ook verlaten voelen ’s nachts. Hierbij kan inbakeren of een bakerzak de behoefte aan geborgenheid invullen. Even wat troosten of een fopspeentje kan ook helpen.

Huilen tijdens of na de voeding

Als jouw baby direct na het voeden begint te huilen, betekent dat niet altijd dat hij nog honger heeft. Als je baby de fles of borst weigert, kan het zijn dat je kindje last heeft van zijn/haar maag. Naast het huilen kun je dit herkennen aan: trappen met de voetjes en het lichaam strekken. De kans is groot dat jouw baby dan last heeft van darmkrampjes. Het is een veelvoorkomende oorzaak. Maar ook reflux of een koemelkallergie kan parten spelen. Je leest er hieronder meer over.

Oorzaken van huilen

Waarom je baby huilt kan verschillende oorzaken hebben. Natuurlijk is iedere baby uniek en huilt de ene baby sneller dan de andere. Het is dan ook lang niet altijd makkelijk om te raden wat de reden van het huilen is. Wij zetten de 10 meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen voor je op een rij en de oplossing:

1. Honger!

Met stip op 1, want de meeste baby’s huilen omdat ze honger hebben. Alhoewel het makkelijk op te lossen is, doe je er goed aan naar de tekenen van honger uit te kijken voor je baby gaat huilen. Let bijvoorbeeld op het tuiten van de lippen, onrustigheid en handjes in de mond stoppen.

Je kindje is niet alleen geboren met een natuurlijk gevoel voor honger, maar ook voor verzadiging. Je kindje voelt zelf heel goed aan wanneer het vol zit. Als je borstvoeding geeft, dan laat je baby vanzelf de tepel los. Geef je een flesje? Bedenk dan: het flesje hoeft niet leeg. Houd de signalen van je baby in de gaten, zoals het wegdraaien van het hoofdje of melk uit de mondhoeken laten lopen. Een teveel aan voeding, kan namelijk darmkrampjes en/of reflux in de hand werken. Zie de nummer 3 van oorzaken van huilen.

>> Lees meer over het voeden van je baby in het artikel: Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig? Met voedingsschema’s per leeftijd!

2. Een vieze luier

Het verschilt per kind, maar niet alle baby’s kunnen een vieze luier even goed verdragen. Dus check even de luier. Sowieso wil je graag voorkomen dat je kindje last krijgt van luieruitslag. Door vaak een schone luier te geven en de billetjes in te smeren met zinkzalf, kun je dit zo goed mogelijk voorkomen.

oorzaken huilen baby reflux

3. Pijn

Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor je baby pijn ervaart, de meest voorkomende op een rij:

  • Luieruitslag, dit kan pijnlijk zijn voor je baby en de reden waarom je kindje huilt. Op tijd de luier vernieuwen en insmeren met zinkzalf kan hierbij helpen.
  • Het kan ook zijn dat er een boertje dwarszit waar je baby last van heeft. Trappelt je baby met de beentjes en loopt je kindje rood aan, dan kan dit de oorzaak zijn. Een poosje je baby rechtop houden, helpt bij dit ongemak.
  • Begint het huilen ongeveer een half uur na de voeding en laat je kindje de eerdergenoemde signalen zien, maar balt het daarbij de handen tot vuistjes, laat het scheetjes en hoor je de darmpjes borrelen? Dan zijn zeer waarschijnlijk darmkrampjes de boosdoeners. Bijna elke jonge baby heeft er last van. Het verteringssysteem van je baby is vaak nog niet helemaal volgroeid, waardoor het voedsel soms niet volledig wordt verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en kramp. Hoe je dit ongemak voor je baby kunt verminderen, lees je in het artikel: Darmkrampjes bij je baby? 9 tips!
  • Ook reflux kan voor pijn zorgen. Dit is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm, met of zonder spugen tot gevolg. Dit kunnen ‘mondjes’ zijn of grotere hoeveelheden voeding. Reflux is een normaal verschijnsel, dat meerdere keren per dag kan optreden bij vrijwel alle gezonde baby’s, maar wat wel pijnlijk kan zijn voor je kindje doordat het maagzuur brandt in de slokdarm. Niet te veel voeding geven, voorkomen dat je kindje bij het voeden lucht inslikt en na het voeden je baby een poos rechtop houden, kunnen soelaas bieden.
  • Je kindje kan ook allergisch zijn voor de melk, oftewel een koemelkallergie hebben. Dit is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Niet vreemd natuurlijk, want een baby drinkt tijdens het eerste levensjaar voornamelijk melk. Symptomen zijn naast ontroostbaar huilen: huidklachten zoals eczeem, pukkeltjes of uitslag, onrustig drinken en last van de maag en/of darmen. De meeste kindjes groeien over deze allergie heen, maar het kan toch een poos veel ongemak geven. En een andere melkvoeding kan dan helpen. Neem bij twijfel contact op met je huisarts of het consultatiebureau.
  • Het doorkomen van tandjes kan ook behoorlijk pijn doen. Meestal komen tandjes door als je baby tussen de vier en zeven maanden oud is. Huilbuien en hangerigheid zijn daardoor vaak dagelijkse kost. Zo ook rood gezwollen tandvlees, verminderde eetlust, diarree, kwijlen en luieruitslag. Het tandvlees masseren en een (gekoelde) bijtring kunnen verbetering brengen. Ook pijnstilling in de vorm van medicijnen is een mogelijkheid.

4. Behoefte aan liefde en aandacht

Veel baby’s houden ervan om zo dicht mogelijk bij hun moeder en vader te zijn. We noemen dit ook wel huidhonger. Na negen maanden van constant contact met de moeder, vinden ze het fijn om dit gevoel ook na de geboorte te ervaren. Veel baby’s worden dan ook direct rustig als ze opgepakt en gedragen worden. En in de eerste maanden van zijn leven kun je je baby niet te veel aandacht geven of te veel verwennen 😉

5. Vermoeidheid

We denken vaak dat baby’s vanzelf wel gaan slapen als ze moe zijn. Soms lukt dit je kindje echter niet en heeft je baby rust nodig voor het in slaap vallen. Anders raakt het oververmoeid. Let dus goed op tekenen van slaap, zoals gapen en in de oogjes wrijven, dan ben je een huilbui voor. Bekijk voor je pasgeborene eens ons slaapschema zodat je kunt zien of je baby genoeg slaapt. Je kunt je baby ook al vanaf de eerste dag helpen om makkelijker in te slapen. Daardoor kan je baby een goed slaapritme ontwikkelen. Lees eens onze tips voor een goed slaapritme voor jouw baby.

baby huilt in slaap

Soms houden baby’s zichzelf uit hun slaap door hun onrust en onwillekeurige bewegingen (schrikreflexen) met hun armpjes. Deze onrust en het hierbij horende huilen begint meestal tussen de 4 en 8 weken. Heeft je baby moeite met inslapen en doorslapen en is deze onrust de boosdoener? Wellicht is een inbakerslaapzakje dan een goede methode om je baby wat rustiger te laten worden.

>> Wil je meer weten over het slapen van je baby en problemen die kunnen ontstaan? Lees dan eens het artikel: Slaapproblemen bij baby’s.

6. Te warm of te koud

Baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet goed reguleren, het is daarom belangrijk hun temperatuur regelmatig te checken. Hiervoor gebruik je een thermometer en let je op signalen als warm of zweterig voorhoofd, warm of klam nekje, warme of koude voetjes.

7. Ziek zijn

Het kan zijn dat je baby huilt, omdat hij/zij ziek (aan het worden) is. Je kindje kan bijvoorbeeld een verkoudheid of ander kinderkwaaltje onder de leden hebben, zoals oorontsteking. Vaak huilt je baby dan anders dan je van hem gewend bent. Koorts is een goede graadmeter.

>> Als er sprake is van verkoudheid, lees dan eens ons artikel: Mijn baby is verkouden, wat te doen? 6 tips!

8. Prikkels verwerken

Het kan zijn dat je baby een drukke dag heeft gehad en overprikkeld is. Zeker wanneer je kindje die dag veel nieuwe indrukken heeft opgedaan. Door te huilen, kan je baby deze prikkels en zijn emoties verwerken. Een sprongetje in de mentale ontwikkeling kan er ook voor zorgen dat je kindje de wereld weer op een nieuwe, voor hem onbegrijpelijke, manier ervaart.

9. Ongemak

Er kan je baby iets dwars zitten, bijvoorbeeld een sokje dat strak zit of een haar die in zijn oog prikt. Kun je geen reden vinden voor het huilen van je baby, ga dan eens naar dit soort oorzaken op zoek.

10. Verlatingsangst en eenkennigheid

Als je baby tussen de 6 en 9 maanden oud is, kan het zijn dat je baby ineens gaat huilen wanneer jij even weg gaat. Deze angst voor verlating kan van de een op de andere dag ontstaan. Net zo goed als de fase van eenkennigheid rond deze tijd ineens opkomt. En het een versterkt het ander. Maar hoe vervelend het ook is voor jou en je kind, verlatingsangst en eenkennigheid zijn natuurlijke stappen in de ontwikkeling van je kind.

>> Hoe je er zo goed mogelijk mee kunt omgaan, lees je in dit artikel: Verlatingsangst en eenkennigheid bij je baby, wat te doen? 6 tips!

huilbaby kenmerken oorzaken aanpak

Huilen als verwerking

Een baby neemt alle nieuwe indrukken op als een spons en dat zijn er nogal wat. Je kindje moet nog leren dit te kanaliseren. Het kan dus goed zijn dat je baby overprikkeld is. Door te huilen, kan je baby deze prikkels en zijn emoties verwerken. Dit wordt ook wel trauma-huilen genoemd. Dit is anders dan huilen vanuit een behoefte, want dan heeft je baby iets van je nodig. Waardoor jij het huilen kan stoppen. Maar bij trauma-huilen is het nodig dat je baby de emoties kwijt kan en dus kan huilen.

Dit kan ook aan de hand zijn als je baby de geboorte als heel heftig ervaren heeft en deze ervaring moet verwerken. Daarnaast voelt een baby de gevoelens van jou als moeder heel sterk. Als jij verdrietig bent of stress ervaart, voelt je baby dit ook. Een baby kan zijn eigen gevoelens en die van zijn moeder nog niet goed scheiden. Het kan dus dat je baby huilt om jouw emoties. Voel je hier niet schuldig over en houd je emoties niet in: je baby voelt ze toch wel! Het is beter om je emoties te uiten en met je baby te praten. Heb je een heftige bevalling gehad en heb je het daar moeilijk mee? Praat er dan over met je baby. Vertel hoe jij het ervaren hebt en laat merken dat je snapt dat het voor je baby ook heftig was. Zo zorg je voor een goede hechting tussen jou en je baby.

>> Nina heeft een heftige bevalling achter de rug en leerde haar gevoelens te delen met haar baby. Meer weten? Zij vertelt over haar ervaring en hoe ze deze traumatische bevalling kon verwerken met goede hulp.

De huiltjes van je baby herkennen

Hoe herken je nou of je baby huilt uit een behoefte, of dat je baby huilt om iets te verwerken? Kijk eerst of je baby een behoefte heeft die vervuld moet worden. Heeft je baby honger? Is je kindje moe? Of heeft het een schone luier nodig? Als je baby voorzien is in deze behoeften, dan kan het zijn dat je baby zijn/haar emoties uit. Laat je baby dan op een vertrouwde en veilige manier huilen. Neem je baby lekker bij je, troost het en laat je kindje uithuilen.

Je kunt zelfs de huiltjes gaan herkennen per behoefte, want ook deze verschillen van elkaar. Sommige ouders hebben dit binnen twee weken onder de knie, bij andere ouders duurt het langer. De Dunstan-methode helpt je bij het herkennen van de diverse huiltjes. Deze gaat ervan uit dat alle baby’s vanaf de geboorte dezelfde vijf huilgeluiden maken met elk een specifieke betekenis. Een geluid voor voeden, slapen, een boertje laten, darmkrampjes en ongemak. In hoeverre de methode wetenschappelijk onderbouwd is, is nog niet duidelijk. Belangrijker is dat je er houvast aan hebt.

>> Wil je meer over deze methode weten? Lees dan ons artikel: Huiltjes van je baby herkennen met Dunstan babytaal.

dunstan babytaal huiltjes baby herkennen

Je baby troosten

Als de reden dat je baby huilt niet een oorzaak heeft die je kunt wegnemen, zoals de volle luier verschonen of je baby voeden. En merk je dat je kindje wel rustiger wordt als je het oppakt en tegen je aanhoudt, dan heeft je kindje waarschijnlijk behoefte aan troost. Er zijn verschillende manieren om je baby te troosten:

  • Met lichamelijk contact. Dit is vertrouwd, jouw hartslag en andere lichaamsgeluiden zijn bekend voor je baby vanuit de baarmoeder. Houd je baby dus lekker dicht tegen je aan en knuffel er op los.
  • Draag je kindje bij je en wandel heen en weer. Lichaamscontact en ritmisch wiegen kunnen hem geruststellen. Zo voelde het in jouw buik ook als jij liep. Je kunt als hulpmiddel een draagdoek gebruiken.
  • Aaien, strelen en zachtjes op de billetjes kloppen zijn voor veel baby’s ook fijne vormen van lichaamscontact. Daarbij kun je je kindje sussen.
  • Neurie of zing een liedje of praat zachtjes tegen je kindje. Je stem is vertrouwd en de melodie kan hem/haar rustig maken.
  • Geef je kindje een speentje. Sommige baby’s hebben een grote zuigbehoefte en zuigen geeft een baby ook troost.

Zeker in de eerste maanden is er niks op tegen om jouw baby volop te troosten, aaien, wiegen en knuffelen. Sterker nog, het is goed voor een hechte band! Je kindje leert dat het een veilige en liefdevolle thuisbasis heeft. Daarnaast kan je baby de link tussen zijn/haar gedrag (huilen) en de reactie daarop (troosten) nog niet leggen. Dat komt pas wanneer je baby rond de 6 maanden oud is.

Laten huilen of niet?

Of, hoe lang en wanneer je je baby kan laten huilen verschilt per situatie. Soms heeft je baby bijvoorbeeld even de tijd nodig om in slaap te vallen. Door te huilen verwerkt je kindje de dag en uit het zijn/haar emoties. Het is van belang dat je baby deze mogelijkheid krijgt. Hierna kan hij/zij lekker in slaap vallen. Als je het huilen altijd stopt of onderbreekt, kan je kind gestrest of over zijn/haar slaap raken.

Als je je kindje even laat huilen, let hierbij dan wel altijd op de tijd. Houdt zo’n 5 tot 10 minuten aan. Maak gebruik van een klok voor het bepalen van het aantal minuten, want 1 minuut kan soms wel 5 minuten lijken! Luister ook altijd naar het volume en de manier waarop je baby huilt. Als je kindje steeds harder gaat huilen en overstuur raakt, ga er dan naartoe en kijk of er niets aan de hand is en troost je kindje.

baby blijft huilen

Hoeveel huilen is normaal?

Vanaf de geboorte neemt het huilen geleidelijk toe. De piek ligt rond de 6-8 weken. Dan huilt je baby gemiddeld zo’n 2 tot 2,5 uur per dag. De meeste baby’s die ouder zijn dan 3 maanden huilen ongeveer nog 1,5 uur per dag. Vaak is het dan makkelijker te achterhalen wat de reden is. Vanaf 4 maanden maakt je baby makkelijker contact en kan hij zich op meerdere manieren uiten. Het huilen neemt dan af. In Nederland heeft zo’n 15% van de baby’s last van extreme huilbuien. Wanneer een baby minimaal drie weken, drie dagen per week en drie uur per dag huilt, dan spreken we van een huilbaby.

>> Vermoed je dat je baby een huilbaby is? Lees eens het artikel: Een huilbaby? De kenmerken, oorzaken en aanpak op een rij!

Hulp vragen als je baby huilt

Als je niet weet waarom je baby huilt, is dat niet erg. Voel je niet schuldig. Het is ook niet gemakkelijk om te bepalen wat er echt aan de hand is met je baby wanneer hij/zij huilt. Zoek iemand die met je mee kan denken. Advies van een professional kan net het verschil maken. Leg je vraag eens voor bij het consultatiebureau of raadpleeg een babycoach. Helpt het allemaal niet? Is je baby echt ontroostbaar of huilt je kindje ‘anders dan normaal’ of meer dan gemiddeld? Heb je het gevoel dat er iets mis is met je baby of dat je kindje huilt omdat het ergens pijn heeft? Maak dan een afspraak met je (huis)arts.

Als je baby maar blijft huilen kan dat voor jezelf ook heel vervelend zijn. Voel je niet schuldig als je er boos of wanhopig van wordt. Als je dit bij jezelf merkt, kan je het beste even afstand nemen. Leg je baby op een veilige plek of geef hem/haar aan je partner en loop even naar een andere kamer om tot rust te komen.

>> Om wat meer grip te krijgen, kun je ook eens een huildagboek bijhouden. Door een huildagboek bij te houden, herken je sneller een patroon. Een voorbeeld van zo’n huildagboek en meer tips, lees je in ons artikel: 11 tips voor het omgaan met een huilbaby.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest