MEIDENWERK GULPEN – GEZELLIG ÉN LEERZAAM

In gesprek met Merel Paardekooper
In gesprek met Merel PaardekooperOpbouwwerker Jeugd en Gezin Heuvelland van Trajekt

Meidenwerk van Trajekt is sinds ongeveer 10 jaar actief in de gemeente Gulpen-Wittem. Wij gingen in gesprek met coördinator Merel Paardekooper over wat het Meidenwerk precies inhoudt en wat de achterliggende gedachte is van dit succesvolle initiatief! Dit en meer lees je in dit interview!

Over Meidenwerk

“Meidenwerk is er voor álle meiden in de leeftijd van 10 – 13 jaar uit de gemeente Gulpen-Wittem. Iedereen is welkom; je hoeft dus geen speciale hulpvraag te hebben of in een bepaalde situatie te zitten om je aan te melden. Meiden zijn vrij om gewoon een keertje te komen om te kijken of het bij hen past. Meidenwerk is gericht op het leren kennen van nieuwe meiden en het opdoen van nieuwe vriendschappen. Maar ook om het meer te weten komen over elkaar en over allerlei thema’s die in deze leeftijdsfase spelen, zoals vriendschap, seksualiteit, social media, jezelf beter leren kennen, je relatie met de mensen om je heen, het omgaan met elkaar… en dat doen we dan meestal op een creatieve of sportieve manier”.

Opbouw

“We zorgen voor een goede opbouw in het programma”, vervolgt Merel haar verhaal. “In het begin van het nieuwe schooljaar moet de groep zich nog een beetje vormen. De activiteiten die we dan doen, zijn meer laagdrempelig. Zodat iedereen wat aan elkaar kan wennen en zich veilig en fijn voelt in de groep. Deze week hebben we bijvoorbeeld een filmavond met een film waarin het thema ‘puberteit’ naar voren komt. Na de film gaan we dan met elkaar in gesprek over het thema. Volgende week is er een sportactiviteit; dan hebben we een Zumba-instructeur uitgenodigd om een Zumba-les te verzorgen. Vaak zien we dat de bijeenkomsten in de winter het drukst bezocht zijn. Dan is de groep gevormd en gaan we in op wat diepere thema’s, zoals ‘Jezelf beter leren kennen’. De groep kan zelf natuurlijk ook aangeven waarover ze zouden willen leren. Of als we merken dat er bijvoorbeeld veel speelt op WhatsApp ofzo, dan spelen we daarop in met ons programma.”

Cyclus

“We behandelen elk thema in een cyclus van 4 weken. Waarbij we het betreffende thema elke week vanuit een andere invalshoek benaderen; informatief, actief en creatief. De laatste bijeenkomst kijken we dan wat nog nodig is. Dan maken we een combi of doen we een van de invalshoeken nog een keertje. De opkomst is heel verschillend. De ene keer zijn er 30 meiden, de andere keer 8, als er een feestje is ofzo. Hoe dan ook promoten we elke bijeenkomst op Facebook en Instagram. Ook hebben we een WhatsApp-groep met de meiden en een mailbestand van alle ouders. Maar het beste werkt om gewoon tegen de meiden te zeggen ‘neem je vriendinnen mee’. Daar krijg je de groep toch het snelste mee vol!” 

Mix

“En dat maakt ook dat je echt een gemixte groep krijgt. De meiden zitten op verschillende basisscholen en kennen elkaar niet allemaal. Sommige meiden zitten ook al op het voortgezet onderwijs. En dat geeft een heel leuke dynamiek. Ze leren ook echt van elkaar, over hoe het is op het Sophianum bijvoorbeeld, of hoe de oudere meiden met bepaalde dingen omgaan. Voor ons zijn meiden van 10 – 13 jaar nog kinderen. Maar voor de meisjes zelf is het best een verwarrende tijd. Ze zijn nog geen puber, maar voelen zich ook niet meer echt kind. Het ene meisje gaat vroeg de groei in, het andere pas later. Dat roept veel vragen op. We zien dat het goed wekt als ze dat met leeftijdsgenootjes, maar ook met ons als niet zijnde ouders of school kunnen bespreken. Dat voelt veilig voor hen.” 

Tussen de meiden

“Ik ben altijd aanwezig bij de bijeenkomsten van Meidenwerk. De activiteiten en de inhoud van het Meidenwerk worden onder begeleiding van mij, door een stagiaire ontworpen en uitgevoerd. Tijdens de bijeenkomsten zijn ook altijd een aantal (vrouwelijke) vrijwilligers van team Meidenwerk aanwezig, zodat we echt de ruimte hebben om ‘tussen de meiden’ te zijn. Dat is zó belangrijk om goed te kunnen luisteren naar wat er speelt. En ook om een relatie op te bouwen. Als je zo samen zit te knutselen, dan branden ze vaak helemaal los. Over verliefdheid, apps van jongens. Soms ook over de thuissituatie met ouders of broertjes en zusjes. Soms is er iemand ziek of overleden. Maar ook over wat er speelt in de groep; in die leeftijd kan er veel gebeuren in een vriendschap, met pesterijen en dergelijke. Het is goed daar zicht op te hebben. Soms kun je een meisje dan individueel nog even aandacht geven naar aanleiding van wat je hebt gehoord. Of je verwerkt het in een thema voor de volgende bijeenkomst.”

Korte lijnen

“Als ik merk dat een meisje echt met iets zit, kan ik makkelijk vragen of ze na afloop nog even wil blijven om het er nog even over te hebben. Indien nodig bespreek ik dan ook of ze het goed of fijn vindt als ik verbinding zoek met school of de ouders. Sowieso organiseren we aan het eind van het kalenderjaar altijd een ‘moeder/dochter bijeenkomst’. Zo kunnen wij kennismaken met de ouders en de ouders met ons. Aangezien ik ook werkzaam ben als opvoedondersteuner in de gemeente Gulpen-Wittem, is dat een heel makkelijke ingang. Het komt best regelmatig voor dat ouders me weten te vinden als ze in de opvoeding even ergens tegenaan lopen.”

Interesse?

De bijeenkomsten van Meidenwerk Gulpen vinden plaats op vrijdag van 16.30 tot 18.00 uur. Meestal in de Galaxy, het jongerencentrum aldaar. Doorgaans wordt er een eigen bijdrage van 1 euro gevraagd per bijeenkomst. Als je voor het eerst komt, word je opgevangen door een van de begeleiders die je helpt met voorstellen en het leren kennen van de andere meiden. Dan wordt de avond gezamenlijk geopend en wordt er verteld wat het programma is. Vervolgens gaan wij aan de slag met het creatieve, informatieve of actieve programma! Wees welkom om gewoon een keertje te komen kijken of het bij je past!

MEER INFORMATIE