LHBTQ+ BIJ PUBERS
Hoewel we in Nederland in een vrij ruimdenkende maatschappij leven, is het nog lang niet vanzelfsprekend wanneer iemand ‘uit de kast komt’ als homoseksueel of biseksueel bijvoorbeeld. Het kan voor jongeren dan ook een hele worsteling zijn om voor hun geaardheid uit te komen naar hun familie en vrienden. Misschien heb je als ouder hier wel mee te maken en heb je vragen over hoe je het beste met deze situatie om kan gaan. We gingen in gesprek met Mandy (vrijwilliger bij COC Limburg) over LHBTQ+ bij pubers en delen een aantal handvatten en tips.
Wat is genderdiversiteit en LHBTQ+?
LHBTIQ+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer/questioning. De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan. Genderdiversiteit betekent dat een persoon zich niet per se identificeert met de sekse die bij de geboorte is toegewezen (man/vrouw). Het kan betekenen dat iemand die geboren is in het lichaam van een man zich bijvoorbeeld als vrouw identificeert. Maar het kan ook betekenen dat iemand zich non-binair voelt (geen man, maar ook geen vrouw).
LHBTQ+ en puberteit
Voor dit artikel over genderdiversiteit/LHBTQ+ gingen we in gesprek met Mandy (21), vrijwilligster bij het COC Limburg. We spraken met haar over haar ervaringen als LHBTQ+ jongere met haar ‘coming out’. Iets wat voor veel LHBTQ+ jongeren een grote stap is!
Panseksueel
Mandy kwam er op haar 14e achter dat ze panseksueel is. Panseksueel betekent dat ze op mensen verliefd wordt en dat het niet uitmaakt of iemand nou een meisje, een jongen of iets ertussenin is. ‘Pan’ betekent namelijk ‘alles’ in het Grieks.
‘Coming out’
Mandy vertelt dat ze als eerst uit de kast is gekomen bij haar vrienden en vervolgens bij haar ouders. Het was voor Mandy een hele geruststelling om van haar vrienden te horen dat ze het eigenlijk al van haar wisten. En dat sommige van haar vrienden zich ook identificeren als ‘queer’ (queer is een overkoepelend begrip voor onder andere homoseksuele, biseksuele, panseksuele, transgender, intersekse en non-binaire/genderqueer mensen). Haar vrienden gaven haar de tijd om uit te komen en hebben het niet geforceerd, maar wel vanaf het begin af aan geaccepteerd. Haar ouders reageerden hier echter allebei verschillend op, zo vertelt ze.
Acceptatieproces
Mandy’s vader gaf aan het te accepteren. Haar moeder had hier wat meer problemen mee. Mandy vertelt dat haar moeder heel katholiek is opgevoed en het vallen op iemand van hetzelfde geslacht bij strenggelovige katholieken als ‘zonde’ wordt gezien. Mandy vertelt dat haar moeder behoorlijk in paniek raakte toen ze vertelde dat ze biseksueel (panseksueel) was. Dit maakte dat ze er spijt van kreeg en zich afvroeg of ze het wel had moeten vertellen. Ook vertelt Mandy dat haar moeder dacht dat biseksuele mensen zomaar met iedereen naar bed gaan. Naarmate de jaren vorderden begon de moeder van Mandy haar geaardheid meer te accepteren, maar het proces daarnaartoe is voor Mandy geen prettige ervaring geweest. Nu nog is het voor Mandy lastig om met haar moeder in detail te praten over haar geaardheid. Ze wil het liever niet horen, hoewel ze wel aangeeft het te accepteren.
Een hoop te leren
Inmiddels heeft Mandy al 2,5 jaar een gelukkige relatie, met een man. Ze vertelt dat ze, ondanks dat ze op alle genders verliefd kan worden, toch heeft gekozen voor een heteroman. Ondanks dat haar vriend niet veel van LHBTQ+ afwist, was hij erg ruimdenkend en wilde hij erover leren. Dat was voor Mandy erg prettig. Ze is van mening dat we nog steeds in een wereld leven waarin alles gericht is op hetero’s, zoals op datingsites, in films en muziek. Het is daarom makkelijker om in een heterorelatie te belanden. Het biedt ook het voordeel dat ze hand in hand kan lopen met haar vriend, iets dat voor vrouwen met elkaar (of mannen met elkaar) niet zonder risico’s is. Er worden nog regelmatig mensen nagefloten of nageroepen op straat. Wat dat betreft is er nog een hoop te leren.
De ideale wereld
In een ideale wereld zou het helemaal niet uitmaken wat voor geaardheid iemand heeft, geeft Mandy aan. Maar helaas zijn we daar nog niet. Tot die tijd zijn er wel een paar tips die Mandy wil meegeven aan ouders die te maken hebben met een kind dat zich als LHBTQ+ identificeert. Goed luisteren, je openstellen en niet boos worden zijn voor haar erg belangrijk.
Tips voor LHBTQ+ jongeren
Voor jongeren die worstelen met het ‘uit de kast komen’ heeft Mandy ook een tip: ‘het lijkt misschien heel eng om uit (de kast) te komen, maar zolang het je fysiek of mentaal niet gaat beschadigen, doe het gewoon’. ‘Zodra het eruit is zal het misschien even moeilijk zijn, maar uiteindelijk zal het goedkomen’. Zorg wel goed voor je veiligheid, dat staat voorop. Ook kan het goed zijn om het eerst met je vrienden te bespreken, vertelt Mandy, en samen met hen een plan te maken om het aan je familie te vertellen. Zelf heeft Mandy veel steun aan haar vrienden ervaren en geeft aan dat dit het minder eng en misschien zelfs wel leuker kan maken.
Tips voor ouders van pubers die te maken krijgen met LHBTQ+ of genderdiversiteit
Voor ouders hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor wanneer je met dit onderwerp te maken krijgt:
- Begin op tijd met het bespreken van de mogelijkheid dat je kind zich als LHBQ+ identificeert. Als je het onderwerp van jongs af aan bespreekbaar maakt, weet je kind dat hij of zij hier ten allen tijden met je over kan praten. Dit kan heel subtiel, door bijvoorbeeld nieuwsberichten over seksuele oriëntatie of diversiteit te bespreken. Je kunt ook voorzichtig vragen stellen, maar houdt de optie open dat je niet altijd een antwoord terugkrijgt. Laat weten dat het oké is om te twijfelen over deze gevoelens.
- Blijf kalm en bied steun bij de ‘coming out’. Veel jongeren maken zich zorgen om de reactie van hun ouders en vinden het moeilijk om te vertellen. Iedere jongere doet dit op zijn eigen manier. Een ‘coming out’ kan je als ouder overdonderen, of je kunt je zorgen maken dat je kind het er moeilijk mee gaat hebben. Een heftige reactie van jou als ouder kan het voor je kind extra lastig maken om het onderwerp te bespreken.
- Verdiep je in het onderwerp. Het is normaal als je vragen hebt of niet helemaal begrijpt wat je kind bedoelt met een specifieke genderidentiteit. Verdiep je er daarom in, door erover te lezen op internet bijvoorbeeld of door het te bespreken met andere ouders. Dit laat aan je kind zien dat je het serieus neemt en dat je het kunt leren begrijpen.
- Praat met elkaar, over alles. Als je kind uit de kast is gekomen, kan het zijn dat je als ouder veel met het onderwerp bezig bent. Blijf echter ook met elkaar over andere dingen praten, zoals hoe het op school gaat of bij de sportclub. Laat zien aan je kind dat er voor jou niks is veranderd, maar dat er enkel een onderwerp bij is gekomen om over te praten!
Je kan als ouder ook terecht bij COC Nederland als je vragen hebt of meer over LHBTQ+/genderdiversiteit wil weten. Je komt met hen in contact via info@coc.nl of telefoonnummer (020) 623 45 96 (van maandag tot en met donderdag van 09.30 tot 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur en op vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur).
Over Mandy:
Mandy is 21 jaar oud en vrijwilliger bij COC Limburg, in het specifiek bij het project Jong & Out. Daarnaast zit ze in het tweede jaar van haar studie Visuele Communicatie (VisCom), waar ze ‘illustratie’ als hoofdvak heeft gekozen. Tekenen is haar passie en Mandy heeft ook een Instagram account met daarop haar tekenkunst: @mellytheartist. Mandy hoopt uiteindelijk een bekende prentenboekmaker te worden, met prentenboeken met eigen geschreven teksten en illustraties. Ze wil hierbij focussen op prentenboeken waarmee ze kinderen kennis kan laten maken met hedendaagse of wat lastigere problemen, zoals ‘queer’ zijn of ADD hebben.
Bronnen:
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.