10 LEUKE ACTIVITEITEN VOOR THUIS MET DE KINDEREN IN DE KERSTVAKANTIE

activiteiten kerstvakantie thuis

Kerstvakantie! Een gezellige tijd. Lekker samen thuis met de kids. Het huis mooi versierd… Vanwege de Corona-maatregelen zijn we ook dit jaar misschien wel weer iets meer thuis dan we zouden willen. Wil je voorkomen dat de verveling toeslaat bij je kinderen? Check dan deze ideeën voor leuke activiteiten voor thuis in de Kerstvakantie!

 1. Samen kokkerellen

Nu er geen Kerstdiner voor 10 personen hoeft te worden voorbereid, is het misschien leuk om dit jaar eens samen met de kinderen het Kerstdiner voor te bereiden? Ga samen op zoek naar leuke en lekkere receptjes, die niet te moeilijk zijn om te maken. Meer hierover lees je in ons artikel ‘9 tips voor een gezellig kerstdiner met je gezin’.

2. Plan een ‘restaurant-avondje’

Ook na de Kerst kan het leuk zijn om samen met je kind(eren) te koken. Maak er bijvoorbeeld een ‘restaurant-avondje’ van, waarbij jullie voor elkaar gaan koken. Je kunt de gangen verdelen, waarbij mama en het jongste kind bijvoorbeeld het voorgerecht en toetje verzorgen en papa en het oudste kind het hoofdgerecht. Of je plant meteen twee van dit soort avondjes, waarbij de ene keer mama en een van de kinderen een verrassingsdiner verzorgt voor de rest en de volgende keer andersom. Maak het gezellig in huis met gedempt licht, kaarsjes, een mooi gedekte tafel. Misschien kunnen je kinderen menu-kaarten maken? Iedereen mooie kleren aan, gezellige muziek op de achtergrond… Koop een flesje kinder-champagne en het is net echt!

 3. Spelen met eten

 We blijven nog even in culinaire hoek. Een andere leuke activiteit is om je kinderen eens geblinddoekt te laten proeven en raden wat ze eten of drinken. Voor elk goed geraden item een punt. En voor de winnaar een lekkere verwennerij als prijs?

kerstactiviteiten thuis vakantie

4. Goede gesprekken

 Als je kinderen op de basisschool zitten, kun je best al leuke gesprekjes met ze voeren. Soms kun je je echt verbazen over hoe ze over dingen denken of hoe ze dingen beleven. Als je zo samen aan tafel zit, kan het leuk zijn om eens een ander gespreksonderwerp aan te snijden. Laat je inspireren door de vragen in ons artikel ‘Leer je kind beter kennen met deze 30 vragen’. Online zijn er ook allerlei spelletjes en gesprekskaartjes te koop om dit soort leuke gesprekjes met je kind aan te knopen. Kijk bijvoorbeeld eens in dit lijstje! Wat ook leuk kan zijn, is een online quiz maken, bijvoorbeeld met Kahoot.

 5. Cocktail-night

Ook leuk om een avond te doen met de kinderen, is het organiseren van een cocktail-night. Met allerlei non-alcoholische cocktails uiteraard 😉 Maak er meteen een dansfeestje van. Laat alle gezinsleden een lijstje maken van zijn/ haar 3 favoriete dansnummers en maak hier een Spotifyplaylist van. Mooie kleren aan, de meisjes misschien wat make-up en maak er een gezellig feestje van samen! Zeker ook leuk voor Oudejaarsavond!

 6. Family-fotoshoot

Hoe leuk is het om dit jaar eens wat extra tijd te nemen voor een mooie family-fotoshoot? Misschien is er iemand in jullie netwerk met een goede camera die een middagje met jullie op pad wil in de natuur om wat mooie plaatjes te schieten? Al kun je tegenwoordig met de gemiddelde gsm ook prachtige foto’s maken. Ook leuk is om er juist een ‘gekke’ fotoshoot van te maken. Haal de verkleedkleren of Carnavalskist van zolder, de kerstslinger uit de boom, de zonnebrillen uit de la en lol gegarandeerd. Natuurlijk kun je ook tijdens de Cocktail-Night (zie punt 4) of ‘Restaurant-avond’ (zie punt 2) leuke familiefoto’s maken.

7. Lekkers bakken

Bakken is ook bij uitstek een activiteit voor in de Kerstvakantie. Kerstkoekjes, wafeltjes voor nieuwjaar. Een lekkere appeltaart of cupcakes. Keuze genoeg! Online kun je makkelijk allerlei recepten vinden. Ben je zelf niet zo’n culinair talent; kijk dan eens in de supermarkt bij de kant-en-klaar bakpakketten. Deze zijn vaak zo eenvoudig dat er (bijna) niets mis kan gaan!

activiteiten kerstvakantie kinderen thuis

8. Crea-bea-tijd

Samen met je kinderen knutselen is natuurlijk ook altijd een leuke activiteit voor in de vakantie. Denk bijvoorbeeld aan het maken van Kerstversiering; een mooie slinger of hangertjes voor in de boom. Kerstkaarten of een Nieuwjaarsgroet zijn ook leuk om door je kind te laten maken, schrijven en rondbrengen. Samen een mooie raamtekening maken is ook altijd leuk om te doen. Of ga naar het bos om mooie dennetakken en mos te verzamelen voor een kerstkrans of kerststukje?

9. Videobellen

Misschien mist je kind bepaalde vriendjes of vriendinnetjes van school? Dan kan videobellen een leuke oplossing zijn. Videobellen met opa en oma is natuurlijk ook altijd leuk om te doen. Misschien vind je kind het wel leuk om een kerstliedje voor ze te zingen of iets anders te performen?

10. Lekker cocoonen

Tot slot is de Kerstvakantie natuurlijk niet compleet zonder een aantal lekkere luierdagen. Pyjama of onesie aan, dekentje erbij en op de bank jullie favoriete (Kerst)films kijken. Misschien kun je de kids extra verwennen met een warme kop chocomel en wat lekkers?

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE