LANGE AUTOREIS MET KINDEREN VOOR DE BOEG? WIJ GEVEN TIPS!

Vanwege Corona zullen veel mensen deze zomer met de auto op vakantie gaan. En zelfs als je in Nederland blijft dit jaar, kunnen een aantal uurtjes reistijd met de kids op de achterbank als een behoorlijke uitdaging voelen. Ruziende kinderen op de achterbank, drukte op de weg. Voor je het weet heb je een afslag gemist en duurt de reis nóg langer… Deze tips om een lange autoreis met kinderen gezellig te houden, helpen om je vakantie wat meer relaxed te laten beginnen! 

Tip 1: Bereid je kinderen erop voor

Wanneer jullie een lange autoreis voor de boeg hebben, is het belangrijk je kinderen hierop voor te bereiden. Vertel hoe lang jullie ongeveer zullen moeten gaan rijden en maak dit concreet door het te vergelijken met een andere langere reis die je kind wel eens maakt. (bijv. 3x van thuis naar opa en oma, als deze aan de andere kant van het land wonen).

Tip 2: Bereid de autorit samen voor

Neem vooraf de tijd om met je kinderen te bekijken hoe jullie de lange rit gaan invullen. Misschien kunnen jullie vlak voor vertrek nog even naar de stad om iets kleins te halen waarmee ze zich kunnen vermaken in de auto? Vul samen een snoepzak waar ze elk uur een snoepje uit mogen nemen. En neem zelf als ouder ook wat kleine gezonde snacks mee om uit te delen (tomaatjes, blokjes kaas en worst). Toch hoeft vermaak in de auto zeker niet altijd geld te kosten! Kijk ook eens naar onze lijst met leuke activiteiten voor in de auto voor verschillende leeftijden!

Tip 3: Kies de juiste mindset

De manier waarop je iets ervaart (positief of negatief, stressvol of ontspannen), hangt voor een groot deel ook samen met de mindset in je hoofd. Het maakt verschil of je de reis ziet als een ‘noodzakelijk kwaad’ waar je zo snel mogelijk vanaf wil zijn zodat de vakantie kan beginnen, of dat je je vakantiegevoel al begint zodra je de oprit afrijdt. Wanneer je ervoor kiest om de reis een aangenaam onderdeel van je vakantie te laten zijn, kan het helpen om de reis over meerdere dagen te verspreiden. Je rijdt dan kortere blokken, wat voor de kinderen sowieso al prettiger is. Wanneer je leuke plekken uitzoekt om te overnachten (dus niet in een hotel langs de snelweg) en jullie arriveren al op tijd, kunnen jullie daar ter plekke de omgeving nog wat verkennen.

Tip 4: Reis op je gemak

Ongeacht of jullie de reis verspreiden over meerdere dagen of in één keer doorrijden; reis op je gemak! Pauzeer wanneer daar behoefte aan is en geef je kinderen dan ook voldoende tijd om uit te rennen (of kruipen), spelen en rustig wat te eten. Neem een (opblaas)bal mee, een springtouw of speel tikkertje.

Tip 5: Zorg voor afwisseling

Hoewel het natuurlijk het snelst is om de hele route de snelweg te nemen, is dit natuurlijk niet de meest inspirerende route. Zeker wanneer je eenmaal wat verder op weg bent, in een nieuwe omgeving, kan het voor de afwisseling goed zijn om ’s middags een uurtje binnendoor te rijden. Neem de tijd, het is immers vakantie, toch? Maak een korte stop in een leuk dorpje en koop wat lekkers bij het plaatselijke bakkertje om in het zonnetje op te peuzelen. Het breekt de reis en jullie kunnen letterlijk en figuurlijk al even van het vakantiegevoel proeven!

Tip 6: Hou rekening met je kind(eren)

Als het einde van de dag nadert en de goede stemming na een heel aantal reisuren dreigt om te slaan, bedenk dan dat het logisch is. Toon begrip, beloof je kinderen een ijsje als jullie aankomen op de plek van bestemming en doe vooral ook even lekker gek samen. Laat je kind zelf vertellen wat het nu graag zou willen voor je verder rijdt en probeer dat dan ook te doen. Zo zorg je dat de stemming er nog even in zit!

We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE