KRENTENBAARD BIJ KINDEREN: SYMPTOMEN, BEHANDELING EN PREVENTIE!

krentenbaard kind

Krentenbaard is een huidinfectie die het vaakst voorkomt bij jonge kinderen, in de leeftijd van 2 tot 5 jaar. Hoewel de plekjes er naar uitzien, is het geen gevaarlijke aandoening. Helaas is krentenbaard wel erg besmettelijk! Heeft jouw kind krentenbaard opgelopen of heerst het op de opvang of school van je kind? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over krentenbaard; wat het precies is, hoe het ontstaat, welke symptomen erbij horen, behandeling, preventie en meer!

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard, ook bekend als impetigo, is een besmettelijke huidinfectie die – zoals geschreven – vooral voorkomt bij jonge kinderen. Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën. En aangezien bacteriën goed gedijen in warme, vochtige omstandigheden, komt krentenbaard in de zomer het vaakst voor. Meestal begint krentenbaard op een plekje waar de huid al beschadigd is; een klein wondje, insectenbeet of uitslag/eczeem. Bij jonge kinderen komt het ook vaak voor na een waterpokinfectie. Maar het kan ook voorkomen op gezonde huid. Omdat tegen krentenbaard geen immuniteit ontstaat, kunnen mensen de aandoening meerdere keren krijgen.

Wat zijn de symptomen van krentenbaard?

De belangrijkste symptomen van krentenbaard zijn:

  • Rode vlekjes of blaasjes op de huid.
  • Gele of honingkleurige korstjes.
  • Oppervlakkige schilfers aan de randen.
  • Jeuk en ongemak.
  • In sommige gevallen lichte koorts en zwelling van de lymfeklieren.

Hoe verloopt een krentenbaard infectie?

Krentenbaard begint meestal met kleine rode vlekjes die zich kunnen ontwikkelen tot blaasjes. Deze blaasjes barsten vervolgens open en laten vochtige plekjes achter die doorgaans snel uitdrogen en geelbruine, honingachtige korstjes vormen. Aan de rand van deze zweertjes zitten vaak oppervlakkige schilfers. Meerdere van deze blaasjes kunnen zich snel uitbreiden en vervolgens samenvloeien tot grotere, lelijke plekken. Deze plekken zitten meestal op het gezicht van je kind; rond de neus en mond. Vandaar de naam krentenbaard 🙂 Krentenbaard kan zich echter ook makkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam via bijvoorbeeld de handdoek, kleding of nagels van je kind. Daarom is het belangrijk dat je kind de plekjes zo min mogelijk aanraakt. Later in dit artikel lees je meer over het voorkomen van (verdere) besmetting.

symptomen krentenbaard kind

Is krentenbaard besmettelijk?

Ja, krentenbaard is zeer besmettelijk! De bacterie die krentenbaard veroorzaakt, kan overgedragen worden door te praten, hoesten of niezen. Besmette druppeltjes komen dan in de lucht, waardoor iemand anders deze in kan ademen. Ook kan de bacterie via handen of via besmette voorwerpen (zoals handdoeken, kleding of speelgoed) overgedragen worden. Je kind kan zichzelf op deze manier verder besmetten, maar ook anderen. Hoewel krentenbaard vaker voorkomt bij jonge kinderen, kunnen ook volwassenen het krijgen. Krentenbaard is niet meer besmettelijk als de blaasjes zijn opgedroogd en/of twee dagen na het starten van een behandeling met antibiotica.

Mag een kind met krentenbaard naar school?

De tijd tussen het besmet raken met krentenbaard en het krijgen van bultjes en blaasjes is vier tot veertien dagen. Dit maakt dat iemand het al kan verspreiden, voordat er klachten zijn. Het is dan ook niet nodig om je kind thuis te houden van de opvang of school als het een krentenbaard-infectie heeft opgelopen. Meestal hebben andere kinderen in de groep de bacterie dan ook al bij zich. Het is wel fijn om de medewerkers van de opvang of de leerkracht van je kind te informeren over de krentenbaard. Misschien geldt er op de school of opvang van jouw kind een ander beleid? En wellicht wil men andere ouders informeren, zodat zij ook alert kunnen zijn op symptomen bij hun kind.

Krentenbaard & zwemmen

Het bezoek aan een zwembad (of zwemles) wordt wél afgeraden als je kind krentenbaard heeft. Door het chloorwater valt de kans op besmetting via het water op zich wel mee. Maar het is wel zo dat kinderen elkaar in het zwembad makkelijker aanraken en ook met dezelfde voorwerpen spelen. Vanwege het besmettingsrisico luidt het advies dan ook om niet met je kind naar het zwembad te gaan zolang de blaasjes niet zijn ingedroogd. Daarnaast is het zo dat de huid week wordt van het zwemmen, wat ervoor kan zorgen dat de infectie zich verder uitbreidt.

Is krentenbaard gevaarlijk?

Krentenbaard ziet er lelijk uit, maar is niet gevaarlijk en veroorzaakt geen blijvende schade of littekens aan de huid.

Krentenbaard & zwangerschap

Als de krentenbaard veroorzaakt wordt door de Staphylococcus aureus (zoals meestal het geval is), is het risico op complicaties na besmetting voor zwangeren niet groter dan voor anderen. Maar de streptokok groep A kan bij pasbevallen vrouwen met een ruptuur, episiotomie of na een keizersnede wel een verhoogde kans geven op kraamvrouwenkoorts. Krentenbaard is in principe niet gevaarlijk voor de ongeboren vrucht.

krentenbaard kind behandelen

Behandeling van krentenbaard

Heb je het vermoeden dat je kind krentenbaard heeft opgelopen? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij of zij zal waarschijnlijk een antibioticazalf voorschrijven, die op de plekjes kan worden aangebracht. Bij zeer uitgebreide of hardnekkige krentenbaard wordt een antibioticumkuur voorgeschreven. Twee dagen na de start met antibiotica is krentenbaard niet meer besmettelijk. Dit is ook het geval als alle blaasjes zijn ingedroogd.

Om te helpen voorkomen dat krentenbaard zich verder verspreidt op het lichaam van je kind of naar anderen, kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Was de aangetaste plekken voorzichtig met milde zeep en stromend water, dep droog (niet wrijven). Gebruik geen pleisters, want de blaasjes moeten kunnen ‘ademen’. Daardoor drogen ze sneller in. Gebruik geen ontsmettingsmiddelen als Dettol of pure alcohol.
  • Uit onderzoek blijkt dat deze middelen niet beter zijn dan gewone zeep. Bovendien kunnen ze de huid irriteren en beschadigen.
  • Draag handschoenen bij het aanbrengen van antibiotische zalf of breng deze voorzichtig aan met een wattenstaafje. Was je handen daarna grondig.
  • Was de kleren, het beddengoed, speelgoed en de handdoeken van je kind elke dag met warm water en deel ze niet met iemand anders in het gezin.
  • Ga niet samen in bad met je kind en laat je kind niet met zijn broertjes of zusjes in bad zitten.
  • Je wil voorkomen dat je kind de blaasjes openkrabt, waardoor de infectie verergert of zich verspreidt over het lichaam. Knip de nageltjes van je kind daardoor kort en houd ze schoon.

krentenbaard kind besmettelijk

Hoe kun je krentenbaard voorkomen?

Hoewel een besmetting met krentenbaard soms moeilijk te voorkomen is, zijn er stappen die je kunt nemen om de kans op besmetting te verminderen. Een goede hygiëne is daarin de belangrijkste tip. Leer je kind om regelmatig zijn/haar handen te wassen, vooral na het buitenspelen, na het gebruik van het toilet, en voor het eten.

Daarnaast is ook een goede wondverzorging belangrijk om krentenbaard te voorkomen, omdat een wondje een begin kan zijn van krentenbaard. Door wondjes schoon te maken/houden en te bedekken kun je de kans op een infectie met krentenbaard verminderen.

Wanneer naar de huisarts bij krentenbaard?

Denk je dat je kind krentenbaard heeft? Neem dan contact op met je huisarts. Krentenbaard gaat meestal ook wel vanzelf over binnen twee tot drie weken, maar met medicijnen of een zalf die de huisarts kan voorschrijven, gaat de genezing sneller en is de besmettelijke periode ook eerder voorbij.

Raadpleeg altijd een arts als:

  • De uitslag zich snel verspreidt of ernstiger wordt.
  • De behandeling met antibiotica niet lijkt te werken.
  • Je kind last krijgt van koorts of algemene malaise.
  • Je kind steeds opnieuw krentenbaard krijgt. Het kan zijn dat je kind de bacterie bij zich draagt. De huisarts kan dit onderzoeken en indien nodig een speciale antibioticazalf voorschrijven.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.