KORTDURENDE OPVOEDONDERSTEUNING VAN TRAJEKT

In gesprek met Marjo Voeten
In gesprek met Marjo VoetenOpvoedondersteuner Trajekt

In dit interview vertelt opvoedondersteuner Marjo over de kortdurende opvoedondersteuning die zij en haar collega opvoedondersteuners van Trajekt kunnen bieden aan gezinnen in Maastricht-Heuvelland! Met welke vragen kun je terecht bij de opvoedondersteuners? En hoe gaan de opvoedondersteuners te werk? Dat en meer lees je in dit interview!

Opvoedondersteuning Trajekt

De kortdurende opvoedondersteuning van Trajekt is bedoeld voor (aanstaande) ouders met kinderen tot 18 jaar, die vragen hebben over de opvoeding of ontwikkeling van hun kind. Of daarin tegen bepaalde zaken aanlopen. Marjo: “Ouders kunnen zich zelf bij ons aanmelden via deze pagina op de website van Trajekt, of ze komen bij ons via een doorverwijzing van bijvoorbeeld de huisarts, het consultatiebureau, de peuteropvang, de basisschool of via Team Jeugd. Vervolgens kijken we in een intakegesprek wat de precieze ondersteuningsvraag is.”

Vragen die ouders stellen

“Dat kan van alles zijn”, vervolgt Marjo haar verhaal. “Van mijn kind is nog niet zindelijk en moet binnenkort naar de basisschool, tot mijn kind luistert niet goed, ik vind het lastig om grenzen te stellen of structuur te bieden, tot vragen over specifieke situaties die lastig zijn, zoals de eetsituatie of het slapen gaan. Vanuit de kortdurende opvoedondersteuning kunnen we vervolgens zo’n 6 gesprekken van 1 à 1.5 uur hebben met ouder(s). Dat kan bij ouders thuis zijn of op een van onze locaties. Als er twee ouders zijn, werken we het liefst met beide ouders. Ouders kunnen uiteraard verschillen van mening en/of visie, daarom is het fijn als beiden qua aanpak wel meer op één lijn kunnen komen te staan. Dat geeft rust en duidelijkheid naar de kinderen. Naast de kortdurende ondersteuning zijn er ook gezinsgerichte programma’s, die kunnen aansluiten bij een individuele vraag maar waarbij de ondersteuning zich meer richt op praktisch samen bezig zijn. Deze programma’s kunnen ook langer duren, ongeveer één jaar. Dit komt duidelijk aan bod bij Home-Start en Spel-aan-Huis.

Geen hulpverlening

Marjo: “Wat nog belangrijk is om toe te voegen; zoals de naam ‘opvoedondersteuning’ al zegt, wij bieden ondersteuning bij de opvoeding, geen hulpverlening. Wij zijn er vooral voor de alledaagse opvoedvragen. Door gezinnen daarbij te ondersteunen, willen we voorkomen dat deze relatief kleine vragen uitgroeien tot serieuze opvoedproblemen. Tijdens de intake brengen we in kaart op welke leefgebieden er vragen spelen in het gezin. Soms is het nodig om een gezin voor die andere vragen door te verwijzen naar andere instanties. Dit doen we ook als tijdens de intake of gaandeweg het traject blijkt dat de opvoedvraag in een gezin te zwaar is. Dan is inzet van gespecialiseerde opvoedhulp beter passend.”

kortdurende opvoedondersteuning Trajekt

Opvoedondersteuning op maat

“Wat kenmerkend is voor de manier van werken van de opvoedondersteuners, is dat we altijd proberen aan te sluiten bij de mogelijkheden van ouders. Bij wat al goed gaat en dan kijken wat vanuit daar de volgende stap kan zijn. Dat is bij iedereen anders. Elk gezin heeft ook andere normen en waarden. We proberen steeds te zoeken naar wat aansluit bij dat ene specifieke gezin. We gaan dus niet met een vinger wijzen en vertellen hoe opvoeden moet, maar veel meer ‘wie zijn jullie, hoe gaat het hier en wat vind je belangrijk?’ en van daaruit verder. We bieden dus Opvoedondersteuning op maat.”

Vertrouwen

“Een voordeel van de manier waarop we werken, is dat als we eenmaal een vertrouwensband hebben opgebouwd, we makkelijker meerdere vormen van ondersteuning kunnen uitzetten. Dan kun je ouders bijvoorbeeld motiveren om een keertje te gaan kijken bij de Speelpan, om deel te nemen aan de Moedergroep. Want naast het individuele aanbod hebben we ook allerlei vormen van groepsaanbod waar ouders aan kunnen deelnemen zoals o.a. de Speelinloop, Opvoeden in 2 Huizen of het digitale aanbod van bijvoorbeeld ouderworkshops.”

>> Meer weten over het aanbod van Trajekt? In dit artikel vind je een overzicht!

Groepsaanbod

“Nog een ander leuk groepsaanbod vanuit de opvoedondersteuning, zijn de Opvoedparty’s. Als een individuele ouder zich meldt met een bepaalde vraag en het blijkt dat meer ouders in de omgeving van deze ouder met dezelfde vraag lopen, is het een optie om een Opvoedparty te organiseren bij die persoon thuis. We bepalen samen met de betrokken ouder wat precies het inhoudelijke thema van de Opvoedparty zal zijn. De ouder verzorgt de koffie en thee. We komen vervolgens als opvoedondersteuner aan huis om met de aanwezige ouders in gesprek te gaan over het betreffende thema. Indien mogelijk kunnen we ook een externe spreker uitnodigen die inhoudelijk expert is, vragen kan beantwoorden en in gesprek kan gaan over het betreffende onderwerp. Voor ieder wat wils….”

Aanmelden

Zou je graag ondersteuning willen ontvangen bij de opvoeding van jouw kind(eren) en ben je nieuwsgierig wat de opvoedondersteuners van Trajekt voor je zouden kunnen betekenen? Vul dan dit formulier in op de website van Trajekt.