KOFFIELOUNGE TRAJEKT
Op een aantal basisscholen in Maastricht organiseert Trajekt wekelijks een koffielounge. Dit is een laagdrempelig ontmoetingsmoment waar ouders – na het naar school brengen van hun kind – nog even gezellig samen een kop koffie of thee kunnen drinken. En waar natuurlijk ook flink wat gekletst wordt over allerlei onderwerpen die je tegenkomt in het ouderschap! In dit interview met Suzanne Horbach van Trajekt lees je meer over de Koffielounge!
Hoe het ooit begon…
“De koffielounge is al een heel aantal jaar geleden ontstaan in Malberg. Als Trajekt zaten we in hetzelfde pand waar toen nog twee basisscholen lagen. We zaten relatief ver weg van de ouders. Zo is het idee ontstaan om beneden, in de centrale hal, een lange tafel te creëren, waar ouders na het brengen van hun kind(eren) een kop koffie konden drinken. En op deze manier konden aansluiten voor een gesprekje met een opvoedondersteuner. Zo krijg je als opvoedondersteuner meer bekendheid bij ouders, waardoor het ook makkelijker voor hen wordt om een vraag te stellen. Want vrijwel alle ouders lopen zo nu en dan weleens ergens tegenaan in de opvoeding van hun kinderen. En door dit zo gezamenlijk te bespreken met een kop koffie aan tafel met andere ouders, komen vanzelf allerlei onderwerpen aan bod.”
Verspreiden door de stad
“Dat idee van die lange tafel met koffie en thee bleek een goed concept. Door de jaren heen zijn er steeds meer scholen bijgekomen, verspreid door de stad, waar we elke week een koffielounge organiseren. Zo zijn er momenteel koffielounges bij Basisschool De Poort in Heugemerveld, de Geluksvogel in Limmel, de Suringar school in Heer en onlangs is er ook een Koffielounge gestart bij basisschool Broekhem in Valkenburg aan de Geul.”
Uitwisselen
“Wat centraal staat bij de koffielounges is het uitwisselen van verhalen en ervaringen. Met elkaar het gesprek aangaan naar aanleiding van een vraag of anekdote van een van de ouders. Wat zou jij in die situatie doen? Of heb je zoiets ook al eens meegemaakt? Wat heb jij toen gedaan? Als opvoedondersteuner van Trajekt hebben we meer een faciliterende rol. We zorgen voor de koffie en thee en dat het gesprek op gang komt. Vervolgens gaat het veel meer om de lijntjes die ontstaan tussen ouders, dat zij elkaar weten te vinden en te helpen, dan dat wij als opvoedondersteuners tips gaan geven.
De kracht van de Koffielounges zit ‘m in het herkennen en erkennen van opvoeddilemma’s dat besproken wordt tussen ouders. Als je merkt dat bepaalde lastige dingen niet alleen bij jou thuis zo gaan, voelt het vaak al direct als een minder zwaar probleem. In plaats van dat ouders 1-op-1 tips en adviezen krijgen van een opvoedondersteuner, is er nu een hele groep die mee kan denken en zo leert men ook veel van elkaar.”
Themabijeenkomsten & externe uitstapjes
“In Heugemerveld loopt de koffielounge erg goed. Daar sluiten niet alleen ouders, maar soms ook grootouders aan en is er een vaste groep deelnemers ontstaan. Naast de wekelijkse koffielounges wordt er één keer per maand een themabijeenkomst georganiseerd, waarvoor een externe expert wordt uitgenodigd. Wat voor expert dat is, wordt bepaald door de groep. Zo is er onlangs een keer een slaapcoach geweest, die heeft verteld over slapen bij kinderen en wat je kunt doen als dit moeilijk gaat.
Ook hebben de deelnemers van de Koffielounge in Heugemerveld laatst een keer een activiteit buiten school ondernomen. Ze zijn een ochtend naar Ceramique geweest, waar men uitleg kreeg over taalstimulering, het samen lezen van boekjes en jeugdactiviteiten die daar plaats vinden etc. Dat is het voordeel van als er een wat meer vaste groep ontstaat; dan kun je meer ‘op maat’ gaan aanbieden als bepaalde thema’s actueel zijn voor de groep.”