KNUFFELDIEREN: 6X WAAROM ZE ZO BELANGRIJK ZIJN VOOR KINDEREN

Een familie teddyberen, een halve kinderboerderij én dierentuin aan knuffeldieren; veel kinderen hebben een hele verzameling aan knuffels! Meestal met één duidelijke favoriet die overal mee naar toe mag. Al kunnen kinderen ook elke week een nieuw lievelingsknuffelbeest hebben. Wat is dat toch met kinderen en knuffels? Waarom kunnen kinderen zo gehecht raken aan hun knuffeldier? En waarom zijn knuffels zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kind? Dat lees je in dit artikel!
1. Knuffeldieren bieden veiligheid en troost
Rond de leeftijd van 7 maanden gaan baby’s begrijpen dat ze los staan van hun ouders en dat je als ouder dus ook afwezig kunt zijn. Wat je baby op die leeftijd nog moeten leren, is dat je ook gewoon weer terugkomt nadat je weggegaan bent. Hierdoor zie je dat baby’s in deze fase verlatingsangst/scheidingsangst kunnen ontwikkelen. In dit artikel lees je meer hierover! Een knuffeldier kan in deze fase heel helpend zijn, omdat deze wél altijd bij je kindje kan blijven. Als het een dutje gaat doen of naar het kinderdagverblijf gaat. Ben jij even uit de buurt, kan de knuffel deze ‘leegte’ opvangen. Daarnaast zijn knuffels natuurlijk lekker zacht en aaibaar en na verloop van tijd hebben ze een vertrouwde geur, waardoor ze je kindje kunnen helpen om zichzelf gerust te stellen.
Uit Brits onderzoek is gebleken dat kinderen troost en een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid uit hun knuffeldier halen. Dit kan overigens ook een doekje, dekentje, pop, speen of iets heel anders zijn, waar je kindje zich aan heeft gehecht en wat overal mee naar toe genomen kan worden.
2. Steun bij spannende momenten
Ook als je kindje ouder wordt, kan de knuffel een belangrijke bron van steun zijn bij spannende momenten. Door de zachte vacht te strelen, de knuffel dicht tegen zich aan te houden en te knuffelen, kan de stress die een onbekende situatie oproept bij je kindje aanzienlijk worden verminderd. Het gevoel van veiligheid die de knuffel geeft, kan je kind helpen om nieuwe situaties aan te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de eerste keer naar de peuterspeelzaal of school.
Ook bij het omgaan met minder leuke dingen zoals een bezoekje aan de huisarts, een vervelende valpartij of andere nare gebeurtenis voor je kind, kunnen knuffeldieren een goede steun zijn. Je kunt hier als ouder ook slim gebruik van maken bij bepaalde angsten van je kind. Is het slapen gaan in het donker eng? De dappere dinoknuffel kan prima op wacht zitten of alle monsters verjagen.
3. Oefenen met relaties
Knuffels bieden niet alleen geruststelling en troost. Ze zijn ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind op allerlei gebieden. In feite bouwen kinderen met hun knuffeldieren hun eerste relaties op. De knuffels krijgen een naam en soms ook bepaalde eigenschappen. In het spel met de knuffel oefent je kindje met zorgen voor een ander, zich inleven in de ander en delen. In dit spel zie je dat ze vaak ook situaties nadoen uit het dagelijks leven (eten, verschonen, verhaaltje lezen, naar bed brengen). Zo herhalen ze eigenlijk wat ze geleerd hebben door observatie.
Aangezien kinderen echt een hechtingsrelatie aan gaan met hun knuffel, kunnen ze intens verdrietig zijn wanneer hun lievelingsknuffel kapot of kwijt is en niet vervangen kan worden. Neem dit verdriet van je kind serieus. Geef je kind de ruimte om dit verdriet te uiten en probeer je kindje dit verdriet te laten verwerken. Een ook dat is leerzaam, omdat je kindje leert om te gaan met verlies en verdriet.
>> Lees ook het interview: ‘Omgaan met verdriet en verlies bij jonge kinderen’
4. Oefenen met vaardigheden
Knuffels kunnen er ook voor zorgen dat je kindje eerder iets durft, zo is uit onderzoek gebleken. Een kind deelt vaak namelijk eigenschappen aan een knuffel toe, die het zelf nog niet heeft ontwikkeld. Zo kan het zomaar zijn dat konijn heel dapper is en wel al van de glijbaan durft. Pas als konijn een aantal keren geweest is, wil je kindje het zelf ook weleens proberen.
5. Taalontwikkeling
Daarnaast zijn knuffeldieren ook belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die met hun knuffels praten, oefenen hun woordenschat, kunnen nieuwe woorden uitproberen in een veilige setting en krijgen meer vertrouwen in hun spraak. De gesprekjes die je kindje heeft met zijn/haar knuffel zijn daarnaast ook een goede manier om te oefenen met het uiten van hun gedachten en emoties. In dit interview lees je alles over de taalontwikkeling van kinderen en hoe je dit kunt stimuleren.
6. Fantasiespel
Fantasiespel is belangrijk voor de mentale ontwikkeling van kinderen. Vaak zie je dat peuters hun knuffel(s) ook een rol geven in hun fantasiespel. Het is een soort denkbeeldig vriendje, dat vaak de rol krijgt van baby/dreumes of peuter. Het kind speelt dan de rol van ouder. Dit soort fantasiespel geeft je kind de mogelijkheid de wereld even naar de eigen hand te zetten. Hoe fijn is het om zelf eens de baas te kunnen zijn en bepalen wat er gebeurt en dan ook nog een knuffel te hebben die altijd luistert? Dit geeft een gevoel van macht en eigenwaarde. Daarnaast kunnen knuffels natuurlijk ook allerlei andere fantasierollen vervullen in het spel van je kind. Van prinses tot boef of piraat. En zo kan je kind allerlei avonturen beleven met zijn of haar knuffel.
Tot welke leeftijd spelen kinderen met knuffels?
Wanneer kinderen wat ouder worden, zie je dat ze hun knuffel minder vaak mee nemen als ze ergens naar toe gaan en dat er ook thuis minder mee gespeeld wordt. De knuffel wordt vaak wel nog gebruikt door kleuters als bron van steun als ze moe, boos of verdrietig zijn. Doordat kinderen als ze ouder worden steeds meer andere manieren leren om zichzelf gerust te stellen, hebben ze hun knuffel op den duur ook hier steeds minder voor nodig. Bij de meeste kinderen zie je dat de knuffels vanaf de leeftijd van zes of zeven jaar langzaam uit beeld verdwijnen. De knuffel heeft vaak wel nog een plekje op de kast, het bed of een andere plek in de slaapkamer, maar wordt niet meer actief gebruikt om mee te spelen of knuffelen. Toch is het belangrijk de knuffel niet zomaar weg te doen. Je kind is er immers wel emotioneel aan gehecht. Bovendien is het ook een waardevol aandenken voor later.
Bronnen:
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.