KINDERWENS- EN ANTICONCEPTIESPREEKUUR BIJ DE VERLOSKUNDIGE

In gesprek met Chantalle Wagemans en Sharon Ros
In gesprek met Chantalle Wagemans en Sharon Ros Verloskundigenpraktijk Meerssen

Waarvoor je terecht kunt bij een verloskundigenpraktijk is algemeen bekend. Maar wist je dat je bij sommige verloskundigenpraktijken ook terecht kunt voor advies en begeleiding als je graag zwanger wil worden? Of als je juist niet zwanger wil worden? Bij Verloskundigenpraktijk Meerssen bijvoorbeeld hebben ze een kinderwens- of preconceptiespreekuur. Ook kun je er terecht voor een anticonceptieconsult. In dit interview vertellen Chantalle en Sharon hier meer over!

Complex

“Zwanger worden is over het algemeen een natuurlijk proces, maar soms kan het toch heel complex zijn. Of zwanger worden lukt en hoe snel dat lukt, is afhankelijk van veel factoren. We zien dat vrouwen tegenwoordig vrij snel onrustig worden als ze na drie maanden ‘proberen’ nog niet in verwachting zijn. Dan komen ze hier met verhalen van vrouwen in hun omgeving die binnen één, twee of drie maanden zwanger waren. Die verhalen scheppen valse verwachtingen en kunnen zorgen voor onrust, terwijl wij weten dat het gemiddeld een jaar duurt voordat een vrouw zwanger wordt.”

>> Lees ook: Als zwanger worden (nog) niet lukt… 6 tips!

Pot met pillen

“Zeker als je jaren gebruik hebt gemaakt van hormonale anticonceptie”, vervolgt Chantalle haar verhaal. “Soms hebben vrouwen al vanaf een hele jonge leeftijd de pil geslikt, waardoor hun lichaam al heel lang geen natuurlijke cyclus heeft doorgemaakt. Dan kun je natuurlijk ook niet verwachten dat het lichaam, na het stoppen met de pil, direct tot een regelmatige cyclus komt. Het lichaam kan dan echt een paar maanden nodig hebben om te resetten. We laten dat ook aan vrouwen zien, met een plaatje van een grote pot pillen; de hoeveelheid die zij in al die jaren geslikt hebben. Dan blijkt dat veel vrouwen zich daar onvoldoende bewust van zijn. Sommige vrouwen weten niet eens wat een eisprong is en hoe dat voelt! Die hele basis van een natuurlijke cyclus is weg!”

Kinderwensspreekuur

“Tijdens het kinderwensspreekuur kunnen koppels die graag in verwachting zouden raken bij ons terecht voor persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zwanger zijn. Samen bekijken we hoe de kansen vergroot kunnen worden op het krijgen van een gezonde baby. Heel vaak gaat het dan om aanpassingen in de leefstijl en het voedingspatroon van beide ouders. Maar soms speelt er ook meer en werken we samen met andere professionals. Als een vrouw bijvoorbeeld veel te zwaar is, kunnen we doorverwijzen naar een coach. Als er gezondheidsproblemen in het spel zijn, waarvoor men medicatie gebruikt , is het verstandig om al vóór de zwangerschap te bekijken of deze medicatie aangepast moet worden.”

Gezond leven

“Om zwanger te raken is voeding een heel belangrijke factor. Wij zien vaak mensen die van zichzelf denken dat ze al heel gezond leven, terwijl dan in zo’n consult blijkt dat er best nog wel wat bij te sturen is! Zo wordt er bijvoorbeeld geadviseerd om 1000 mg calcium per dag in te nemen. Dit staat gelijk aan vijf porties melkproducten. Veel mensen redden dit niet met hun dagelijkse eetgewoonten. Dan is het raadzaam om middels calciumcapsules deze minimale dosering te bereiken. Ook wordt er geadviseerd om minimaal twee keer per week vette vis te eten. Sommige mensen denken onterecht dat kibbeling vette vis is. Dan kunnen we samen bekijken wat vissoorten zijn die wel voldoende omega bevatten. En met mensen die geen vis lusten, kijken we naar alternatieven. Andere factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid zijn, overgewicht, middelengebruik (roken, alcohol en drugs), regelmatige leefstijl, stress en medische factoren. En dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man. Want dit soort factoren zijn ook van invloed op de kwaliteit van het zaad.”

>> Lees ook: De beste start voor een baby’s is een TOP-mama!

Stoppen met roken

“Voor vrouwen die roken geldt dat het verstandig is om het ‘stoppen met roken’ niet uit te stellen tot het moment dat ze in verwachting zijn. We zien namelijk dat stoppen met roken voor veel vrouwen toch lastiger is dan stoppen met drinken vanwege de zwangerschap. Door al voor de zwangerschap te minderen met roken, bereik je niet alleen gezondheidswinst, maar maak je het ook voor jezelf makkelijker als je eenmaal zwanger bent. Want zeker in zo’n eerste trimester kunnen vrouwen zich best weleens ellendig voelen. Als je in die periode dan ook nog moet stoppen met roken, kan dat extra lastig zijn.”

Een warme hand

“Wat wij in dit verband wel belangrijk vinden om te noemen, is dat we dit soort adviezen over voeding of stoppen met roken echt niet met een wijzend vingertje geven. We proberen er juist heel erg voor mensen te zijn. Naast ze te staan, ze een warme hand te bieden. Ook als er uit de anamnese blijkt dat er qua erfelijke belasting bepaalde risicofactoren zijn op afwijkingen bij het kindje. Dan kan het fijn zijn om dit al medisch te laten onderzoeken voor er een zwangerschap is. Want dit soort onderzoeken kunnen tijdens een zwangerschap soms risicovol en erg stressvol zijn. Als je zwanger bent en je hoort dan ‘je kindje heeft risico op dit of dat’, is dat natuurlijk toch heel anders als dat je dat vooraf al weet.”

kinderwens anticonceptiespreekuur verloskundige

De cirkel rond

“Wij bieden in onze praktijk ook een anticonceptieconsult. Dit consult bieden we standaard aan tijdens de laatste dagen van de kraambedperiode of tijdens de nacontrole van de zwangerschap.  En met vrouwen die bij ons komen om een spiraaltje te laten verwijderen, bekijken we standaard of daar een kinderwens achter zit. Waarbij we in het kader van preconceptie-zorg ook weer stil staan bij de belangrijkste leefstijladviezen. En zo maken we de cirkel rond! Maar ook vrouwen die niet zwanger zijn geweest kunnen bij ons terecht voor een anticonceptie consult. Wij zien momenteel meiden van 15 jaar tot 50 jaar, uit heel Nederland, voor het plaatsen van een spiraaltje.”

Tijd en aandacht

“Op het gebied van anticonceptie is er nog veel winst te behalen in Nederland. Maar al te vaak beginnen jonge meiden met de pil, zonder daadwerkelijk te weten wat voor invloed dit op hun lijf kan hebben. Als je kijkt naar de hormonale belasting van deze vorm van anticonceptie is het de vraag of je dat moet willen. Wij nemen veel meer de tijd om uitleg te geven over de verschillende mogelijkheden die er zijn. Het plaatsen van een spiraaltje kan op verschillende manieren voordelen hebben. Maar voor de vrouw is het wel zo prettig als je een vertrouwensband kunt opbouwen met de persoon die dit gaat plaatsen. Zeker bij die jonge meisjes, die geen idee hebben wat een eendenbek is. Ik heb hier vaak genoeg getraumatiseerde meisjes gehad, die een vervelende ervaring hebben gehad en hier dan helemaal liggen te trillen op de bank. En die moeten dan ooit nog gaan baren… Vertrouwen is zo belangrijk bij dit soort dingen!”

Toekomstdroom

“Tegen die jonge meiden zeg ik ook altijd; met het spiraaltje ben je nu beschermd tegen een baby in de buik, maar niet tegen de vieze beestjes; de soa’s. Ook daar valt nog veel winst te behalen! Op het gebied van voorlichting bijvoorbeeld. Maar ook om de drempel naar anticonceptie lager te maken. Voor sommige meiden kan het hebben van een mannelijke huisarts bijvoorbeeld al een drempel zijn. Daarom zou het mijn droom zijn om veel meer outreachend te kunnen gaan werken. Echt de straat op om zo ook de kwetsbare meiden te bereiken!”

PinkCloud meld je gratis aan

MEER INFORMATIE