KINDERTOLK: ‘MOEILIJKE KINDEREN BESTAAN NIET!’

Gastbijdrage van Emy Heijnen
Gastbijdrage van Emy HeijnenKindertolk bij Communicatum

Herken je dit: je kind laat alsmaar een “lastig” gedrag zien, heeft bijvoorbeeld geen eetlust of slaapt slecht, is regelmatig ziek, heeft reflux, is (sociaal) angstig, huilt veel, is vaak boos of juist te lief, het wordt niet zindelijk, komt niet in beweging of is juist heel druk, enzovoort. En heb je al van alles gedaan om dit probleem aan te pakken? Lukte het niet echt? Dan kun je wellicht iets hebben aan de methodiek van het PresentChild®.

Presentchild®: een spiegelmethodiek

Als ouders hopen en willen we dat onze kinderen gezond en gelukkig opgroeien. En als het niet goed gaat met je kind, op welk gebied dan ook, wil je er alles aan doen om te zorgen dat het weer wel goed of zo goed mogelijk gaat. Een kindertolk laat je ontdekken dat je kind exact hetzelfde met jou als ouder voor heeft. En helpt je inzicht te krijgen in hetgeen je kind je laat zien met het “lastige gedrag”.

Via de methodiek van PresentChild®, ook wel spiegelmethodiek genoemd, leer je de vertaalslag te maken om de boodschap van je kind te verstaan. Je krijgt inzicht in het eigen (vaak) onbewuste gedrag en in de patronen die je dagelijks zelf inzet en onbewust aan je kind voordoet. Je zult je verwonderen over de nauwkeurigheid van het verhaal van je kind en de overeenkomst met iets wat in jouw leven zelf speelt. Zo nauwkeurig dat je diep van binnen weet dat het klopt. PresentChild® werkt in op de onbewuste lagen bij ons als mens, het werkt snel en precies en is vanuit het kind gezien een liefdevolle handreiking, een ‘Present’, aan zijn ouder.

De aanpak

Als kindertolk werk ik kortdurend met jou als ouder en als de bewustzijnservaring er is, kan je meestal weer zelf aan de slag zonder dat er nog langdurige therapie nodig is. Aan de hand van het verhaal dat je vertelt over de problematiek van je kind, leer ik je de verbinding te voelen en leggen met je eigen thema. Je krijgt inzichten en handvaten die je ondersteunen om de problematiek eerst bij jezelf aan te pakken. Je kind volgt je bijna als vanzelf zonder dat je meestal nog iets extra’s hoeft te doen voor het kind. Kinderen spiegelen namelijk ook direct dat het goed gaat!

Een willekeurig praktijkvoorbeeld

Vader vertelt: “Ik heb het moeilijk met het eetgedrag van mijn dochter van 4. Ze eet niet meer zo goed en is selectief met eten. En als ik haar roep om te eten, komt ze niet! Als ik ‘er bovenop ga zitten’, mijn geduld verlies en boos wordt, dan wordt het alleen maar erger. Ze wil geen warm eten, wel een boterham en het maakt niet uit of ik of mijn vrouw hier iets over zeg. Ik merk dat er doorzettingsvermogen voor nodig is. Pfff…” Terloops zegt vader: En ik ben er vaak niet, mijn vrouw wel.”

Dit laatste is een essentieel deel van vaders verhaal. Ik leg de vader uit dat zijn kind hem mogelijk iets duidelijk wil maken middels haar gedrag, omdat zij geen andere mogelijkheden heeft om aan te geven dat haar iets dwarszit. Hoe klein ze ook is, ze kan voelen dat er iets speelt bij haar vader en heeft het daar moeilijk mee. Vader kijkt fronsend naar mij en zegt; ‘het gaat over mijn kind, toch niet over mij?’ Tja, dat is gek toch…

Spiegelgedrag

Ik leg de vader uit dat kinderen, zeker als ze klein zijn (maar ook nog steeds als we groot zijn), leren van alles wat de ouder voordoet. Je kunt het vergelijken met kijken in een spiegel. Dat wat je als kind voorgedaan/aangeleerd krijgt, ga je vervolgens zelf vormgeven. Als jij naar je kind kijkt, zie je die vormgeving, ofwel de manier die je kind er vervolgens aan heeft leren geven. Dat noemen we spiegelgedrag. Vervolgens vraag ik aan de vader of hij bereid is om te luisteren naar de boodschap die zijn dochter heeft aan hem. Ik ga met vader aan de slag en ga het verhaal van de dochter volgens de methodiek omdraaien naar hemzelf. Als we dit deel samen bekijken, is vader al vrij snel geraakt door de juistheid van toch wel een bekend thema dat er speelt in de relatie tussen hem en zijn gezin.

De boodschap

De boodschap van zijn dochter vertelt iets over een deelaspect van vader, waarmee hij zelf nog weinig contact heeft (leren maken). Ik vraag hem: “Kan het zijn dat je dochter je duidelijk wil maken dat zij jou op de een of andere manier mist? Kun je er voldoende en echt voor haar zijn? Is er iemand echt voor jou als jij iets nodig hebt? Kun je er voldoende en ook echt voor jezelf zijn? Dan zegt vader: “Ik laat het nog vaak afweten. Denk over veel dingen na, maar ik laat mezelf in de steek. Ik ben niet ‘warm’ voor mezelf en wellicht ook niet voor mijn gezin. Ik heb dat niet geleerd, bij mij thuis was het een hard en nuchter leven. Ik was vroeger ook vaak boos, net zoals ik dat nu kan zijn. Kan dat dan ermee te maken hebben?”

Bewustwording

En om deze bewustwording kan het gaan. Zijn dochter ‘raakte’ met haar gedrag iets in vader waarmee hij het zelf moeilijk had, maar waarvan hij niet bewust was dat dit tijdens de opvoeding (en dus in dit geval rondom het eten) speelde. En wel de pijn van het gemis van liefdevolle aandacht, waarover ook nog boosheid was in vader. Daarom kon hij er niet altijd zijn voor zijn dochter/voor de ander, leek hij afwezig te zijn, hij gaf letterlijk aan: “vaak in gedachten verzonken te zijn.”

Ben je geïnteresseerd?

Als je als ouder zorgelijke vragen hebt over het gedrag of ontwikkeling van je kind, kan er dus ook sprake zijn van iets dat naast het lichamelijke en pedagogische aspect aandacht vraagt, maar nog niet gezien wordt. Middels spiegelgedrag kan een kind dit heel precies en liefdevol aan de ouder duidelijk maken. Heb jij ook zorgen over het gedrag, ontwikkeling, schoolprestaties, enzovoort van je kind en ben je benieuwd wat jouw kind over jou te vertellen heeft? Dan is een bezoek aan de kindertolk mogelijk een idee. Het bevordert het leven van je kind, maar net zo ook dat van jezelf en van je gezin!

Over Emy Heijnen

Mijn naam is Emy Heijnen, ik werkte vele jaren als docent en als logopedist/gezinsbegeleidster met jonge dove baby’s, peuters en hun ouders. In de afgelopen 25 jaar ontdekte ik meer en meer verschillende en natuurlijkere vormen van communicatietechnieken. En leerde deze vervolgens uit te breiden en in te zetten in mijn eigen centrum ‘Communicatum’. Mocht je vragen hebben dan neem ik graag de tijd om samen met jou te zoeken naar een antwoord. Voel je welkom.

Communicatum leven vanuit verbondenheid

Gun je jezelf een andere kijk op je kind en op je zelf…

Laat je dan verrassen door PresentChild

presentchild methode