KINDERLEVEN: EEN OPTIMALE START IN HET LEVEN DOOR EEN GOEDE BAND TUSSEN OUDER(S) EN KIND

In gesprek met Marjon Bürer, Thuisbegeleidster bij Kinderleven en
In gesprek met Marjon Bürer, Thuisbegeleidster bij Kinderleven enNicole van der Veeke, IMH-specialist/Behandelaar bij Kinderleven

Soms kan de ontwikkeling van een liefdevolle band tussen ouder en kind stagneren door moeilijkheden in de zwangerschap, bij de geboorte of anderszins. Er is dan een blokkade in de emotionele beschikbaarheid van de ouder en het kind, waardoor ze elkaar niet kunnen bereiken. Kinderleven behandelt ouders en hun (jonge) kind(eren) om beter op elkaar afgestemd te raken en zo een stevig fundament te leggen als basis voor de toekomst. Want een goede hechting tussen ouder en kind is onontbeerlijk voor een gezonde ontwikkeling van het kind en voor een gelukkig leven samen. In het interview ‘Een goede band met je kind: de basis voor een fijne toekomst voor je kind èn je gezin!’ vertelt oprichter en directeur van Kinderleven Paulien Kuipers uitgebreid over het belang van een goede hechting tussen ouder en kind. Behandelaar Nicole van der Veeke en thuisbegeleidster Marjon Bürer vertellen in dit interview meer over het goede werk van Kinderleven.

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind

“We zijn ervan overtuigd dat iedere ouder het beste wil voor zijn kind. Als dit niet lukt, lijden zowel ouders als kind hieronder. Ouders voelen zich dan bijvoorbeeld boos en onmachtig in verschillende situaties met hun kind. Dit gevoel mag er zijn, want je kunt tegelijkertijd toch veel van je kind houden en er alles aan willen doen om met elkaar een fijne band te gaan voelen. Wij helpen de ouders te dragen, zodat zij vervolgens hun kind kunnen dragen. We werken hiervoor met het hele gezin omdat zo de onderlinge band en reacties naar elkaar te zien zijn.”

liefde band hechting ouders kind

Alles kan van betekenis zijn

“Gezinnen die bij ons komen voor hulp, voelen zich vaak al kwetsbaar. We vinden het daarom belangrijk om heel laagdrempelig en zonder oordeel alles te ontvangen en daar ook open in te zijn. Alleen dan durven ouders en kinderen zichzelf te laten zien en horen. Alles wat geuit wordt, kan van betekenis zijn en krijgt onze aandacht. Als bijvoorbeeld een kind, terwijl een ouder vertelt, ineens heel druk in motoriek wordt, dan is dat van betekenis. Kinderen hoe jong ook praten namelijk mee, ze reageren soms met mimiek, met lichaamshouding of met woorden. Soms is een kind juist heel stil om ouders de gelegenheid te geven om te vertellen. Anderen gaan zelf in de vertelmodus, meermaals tot verbazing van de ouders. Als duidelijk wordt wat het kind met zijn gedrag laat zien, dan is dat vaak een eye-opener voor ouders en geven ze reacties als “oh, daarom deed hij dat” of “daarom was dat’. Doordat we ouders en kind liefdevol en met respect benaderen krijgen we van hen de ruimte om ook die dingen te benoemen die onderbelicht zijn gebleven maar die wel kunnen spelen in het gezin, soms al generaties lang “.

>> Lees ook eens het artikel: ‘Herken jij de lichaamstaal van je baby?

Kinderen verdienen de waarheid

“Ouders zijn zich er regelmatig niet van bewust dat hun jonge kind heel veel kan aanvoelen. We zien dan dat ze worstelen met het spreken van de waarheid naar hun kind. De waarheid over zowel feiten als over gevoelens. Men denkt vaak dat het dan erger wordt of dat het kind het toch niet begrijpt. Maar kinderen voelen alles, ze zuigen alles op als sponsjes. Zelfs een baby ervaart al verschillende emoties vanaf het prilste begin. Voor de vorming van een goede emotionele basis van een kind is het belangrijk dat je als ouder hierin ook het eerlijke en reële voorbeeld geeft. Als een ouder dingen verhult en zich anders voordoet naar het kind dan hoe hij zich echt voelt, dan is dit ontzettend verwarrend voor het kind. Dit kan de relatie tussen ouder en kind belemmeren en soms van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind.”

Een start anders dan verwacht

“Diverse situaties kunnen voor een blokkade zorgen in de verbinding tussen ouder(s) en kind. Denk bijvoorbeeld aan een start die anders is dan verwacht door een vroeggeboorte, of zware bevalling. Dit doorkruist mogelijk de verwachtingen die je koesterde over het geboorteproces van je kind. En confronteert je ook met de ziekenhuisrealiteit waarin je de zorg voor je baby deels aan anderen over moet laten. Moeder en kind kunnen door medische noodzaak direct en abrupt gescheiden zijn van elkaar.

premature baby

Ook kan het feit dat je als ouders geen regie hebt gekregen of verloren hebt, je angstig maken om de regie op te pakken en zelf te zorgen voor je kind. Soms heb je zo’n grote zorgen gehad, was het zelfs de vraag of je kind het wel zou overleven, waardoor jij je moeilijk hebt kunnen hechten aan je kindje uit angst om het alsnog te verliezen. Ouders en kind krijgen hierdoor niet de gelegenheid om in rust en met vertrouwen met elkaar te starten en dat kan heftige emoties met zich meebrengen. Dat kan ertoe leiden dat de band tussen ouder en kind niet voelt zoals verwacht of gehoopt. Bij Kinderleven staan we hier samen met het gezin bij stil en maken we een nieuwe start, zodat er geen blokkade meer is om alsnog die verlangde goede band met elkaar te ontwikkelen.”

Uit balans na de geboorte van je kindje

“Het kan ook zijn dat je je na de geboorte van je kindje niet meer jezelf voelt, dat je je leeg voelt vanbinnen, zonder dat er een aantoonbare reden voor is. Misschien vind je de baby niet zo leuk als je van tevoren had gedacht en wil je de verzorging liever overlaten aan anderen. Je hoort en ziet van anderen die roze wolk, maar voor jou voelt dit niet zo. ‘Jouw wolk’ is eerder grijs of zelfs zwart, het voelt niet oké. Misschien slaap je ook slecht en huil je veel, meer dan de gebruikelijke kraamtranen. Dat zijn allemaal tekenen dat je uit balans bent.

Depressieve gevoelens komen best vaak voor na de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat 10% van alle pas bevallen moeders daar last van heeft en ook zo’n 5% van de vaders. Het kan je gewoon overkomen. Belangrijk is dat je gaat praten, want dit helpt. Hoe eerder, hoe beter. Een postnatale depressie wordt vaak al eerder door de partner of ouders van de moeder opgemerkt, ze lijken de verbinding met haar kwijt te zijn en zien dat ze ook niet in contact komt met de baby. Zij kunnen dan ook aansporen tot het zoeken van hulp. En die hulp kun je krijgen bij Kinderleven.”

Zorgen tijdens de zwangerschap

“Zelfs als je een aanstaande ouder bent en je je tijdens de zwangerschap grote zorgen maakt over de toekomst, kun je bij ons terecht. Angst voor wat komen gaat, onzekerheid of je een goede moeder of vader kunt zijn, dit kan de mooie tijd van zwangerschap overschaduwen. Misschien was het moeilijk om zwanger te raken of ging het mis tijdens een eerdere zwangerschap, dit kan allemaal parten spelen. Wij praten met de ouders in spé daarover, waarbij moeder en vader voor ons even belangrijk zijn. We zoeken dan samen uit welke barrières opgeruimd mogen worden, zodat de weg vrij is om te kunnen genieten van de zwangerschap en het toekomstige ouderschap. En al een fijne band opgebouwd kan worden met de baby, want dat is belangrijk.”

zorgen zwangerschap hechting kind

Je kind niet lekker in zijn vel

“Als je kindje niet lekker in zijn vel zit, dan kan het veel huilen, slecht slapen, last hebben van reflux, minder eten, rusteloos zijn. Als je kindje zich niet kan ontspannen, zie je dit in de lichaamstaal. Je kindje overstrekt bijvoorbeeld veel, verkrampt het lichaam. Allemaal signalen dat je kindje niet in een fijne balans kan komen. Soms zijn de problemen al direct na de geboorte begonnen, soms ontstaan ze wat later. Samen met de ouders zoeken we uit wat het kind met zijn gedrag wil zeggen, wat ouders vervolgens weer de mogelijkheid geeft om hun kind te kunnen helpen.”

>> Lees ook eens het artikel: ‘10 belemmeringen voor een hechte band met je jonge kind’.

Verbinding laten groeien

“De blokkade in de relatie tussen ouder en kind geven we zoals gezegd in de behandeling uitgebreid aandacht. Door er met ouders en kind over te spreken en samen te ontdekken wat nodig is om deze blokkade op te lossen, kan de verbinding tussen hen (weer) groeien. Het is voor ouders goed te weten dat ook een baby van een paar dagen of weken samen met zijn ouders aangemeld kan worden, zodat ouders en kind zo snel als mogelijk de liefdevolle band kunnen voelen waar zo naar verlangd wordt en het gezin op een fijne manier samen kan zijn.”

Meer weten?

“De missie van Kinderleven is de liefdevolle band tussen ouders en kind te stimuleren en te herstellen waar nodig. Wij staan voor kortdurende zorg en hanteren geen wachtlijsten. Deze ondersteuning wordt door de gemeente betaald met een verwijzing van de jeugdarts of huisarts. Herken je je in een van de hierboven beschreven situaties en zou je graag hierover in gesprek gaan? Neem dan contact met Kinderleven op via telefoonnummer: 043 – 310 16 50 of via mail: info@stichtingkinderleven.nl Meer informatie lees je op de website: Stichting Kinderleven | Behandelcentrum en kenniscentrum.”

PinkCloud meld je gratis aan