KINDERDAGVERBLIJF OF GASTOUDER? VOOR- EN NADELEN OP EEN RIJ!

voordelen nadelen kinderdagverblijf gastouder

Veel aanstaande ouders zijn al tijdens de zwangerschap bezig met de vraag hoe de opvang voor de kleine te regelen als het bevallingsverlof straks weer voorbij is. Misschien kunnen jij (en je partner) minder gaan werken, al dan niet met (betaald) ouderschapsverlof? Wellicht zijn opa en oma bereid om een dag bij te springen? Vaak blijven er dan toch nog een aantal dagen over waarop je professionele opvang van je kindje nodig hebt. Dan kun je in Nederland kiezen tussen een kinderdagverblijf of gastouder. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van beide opties? Wij zetten ze voor je op een rij om je te helpen bij deze keuze!

Een gastouder

Een gastouder biedt bij hem of haar thuis opvang aan maximaal zes kinderen tegelijkertijd, inclusief de eigen kinderen tot 10 jaar oud. Het is dus een kleinschalige vorm van opvang, waarbij de gastouder elk kind veel individuele aandacht kan geven. Je kindje hoeft maar aan één andere verzorger te wennen en zal daardoor wellicht sneller een band opbouwen. Daarnaast is het voor de gastouder door de kleinere groep natuurlijk ook makkelijker om in te spelen op de unieke behoeftes van jouw kind. Via een gastouderbureau kun je in contact komen met gastouders bij jou in de buurt. Het gastouderbureau kan je helpen een passende match te vinden en begeleidt ook bij het regelen van allerlei praktische zaken.

Voordelen gastouder

  • Kleinschalig; minder prikkels, meer individuele aandacht voor je kind.
  • Hechting; je kindje hoeft maar aan één nieuwe verzorger te wennen.
  • Persoonlijk; bij het halen en brengen meer ruimte voor een persoonlijke overdracht.
  • Flexibel; makkelijker om in overleg met de gastouder tijden en dagen te wijzigen.
  • Goedkoop; een lager uurtarief (gemiddeld rond de €5,75) en je betaalt alleen voor de uren die je ook daadwerkelijk afneemt.
  • Ervaring; anders dan de pedagogisch medewerksters bij een kinderdagverblijf heeft een gastouder vaak al de nodige praktijkervaring opgedaan met de eigen kinderen.

Nadelen gastouder

  • Continuïteit; als de gastouder ziek wordt of met vakantie gaat, moet je iets anders regelen.
  • Sociale controle; de gastouder is alleen met de kinderen waardoor sociale controle ontbreekt.
  • Je kind heeft bij een gastouder minder speelkameraadjes (van zijn/haar eigen leeftijd).

Het kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is een opvangvoorziening voor kinderen van nul tot vier jaar. Kinderdagverblijven zijn veelal ingericht op de werktijden van ouders. De opvang is dus geopend op doordeweekse dagen, meestal vanaf 7 uur ’s ochtends tot half 7 ‘s avonds. In een kinderdagverblijf worden kinderen opgevangen in horizontale (kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar) of verticale (gemixte) groepen. Per groep zijn ten minste twee gediplomeerde pedagogisch medewerkers aanwezig om toezicht te houden. De groepsgrootte kan variëren, maar is maximaal 16 kinderen. Vaak biedt het kinderdagverblijf verschillende educatieve activiteitenprogramma’s aan, afgestemd op de leeftijdsfase van het kind.

De voordelen

  • Professionaliteit; de leidsters hebben een pedagogische opleiding afgerond op minimaal mbo-3 niveau en soms is er ook een gedragskundige in dienst.
  • Educatief; bij veel kinderdagverblijven wordt een educatieve methodiek aangeboden waarmee je kindje aan de hand van diverse thema’s spelenderwijs allerlei dingen leert.
  • Vier-ogen-beleid: er moeten altijd twee leidsters bij de kinderen aanwezig zijn om op die manier een vorm van controle op elkaar te houden.
  • Continuïteit; in vakantieperiodes of bij ziekte is vervanging gegarandeerd.
  • Diversiteit; je kindje komt in aanraking met allerlei verschillende kinderen en leidsters, wat enerzijds leerzaam is en anderzijds ook ruimte biedt om vriendjes en vriendinnetjes te ‘kiezen’.

De nadelen

  • Hoger uurtarief (gemiddeld rond de € 7,50).
  • Je betaalt per dagdeel; ook als je je kind wat later brengt of eerder ophaalt.
  • Drukte; in een groep van 16 kinderen, krijgt je kind natuurlijk meer prikkels.
  • Flexibiliteit; de mate van flexibiliteit (als je bijvoorbeeld een keer een dag wil wisselen) kan erg verschillen per kinderdagverblijf.

Neem de tijd

Het is goed om je uitgebreid te oriënteren op de verschillende mogelijkheden voor opvang van je kindje. Maak gewoon eens een afspraak voor een kennismakingsgesprek bij verschillende kinderdagverblijven of een gastouderbureau bij jou in de buurt. Proef de sfeer en ontdek ook op die manier wat bij jullie past. Vraag ook eens bij andere ouders uit jouw netwerk welke keuze zij maakten en waarom! Maar vooral; kies wat het beste voelt en het beste bij jullie situatie past!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan