JE KIND OP KAMERS. 5 TIPS OM JE PUBER VOOR TE BEREIDEN OP DEZE ZELFSTANDIGHEID!

tips puber voorbereiden zelfstandigheid

Als je kind na de zomervakantie gaat studeren in een andere stad, vraag je je als ouder misschien af of je kind er wel klaar voor is om op zichzelf te gaan wonen. Er komt immers best wel wat bij kijken! Zal het om kunnen gaan met deze zelfstandigheid? Wij geven je een aantal tips voor hoe je je kind kunt voorbereiden op deze stap. En eigenlijk komt het allemaal neer op ‘oefening baart kunst’. Oftewel; geef je kind de kans om thuis al ervaring op te doen met vaardigheden die het straks nodig heeft, als het zelfstandig woont!

Tip 1: Geef je kind verantwoordelijkheden

Eén van de grootste veranderingen waar je kind aan zal moeten wennen als het zelfstandig gaat wonen, is dat het zelf verantwoordelijkheid moet dragen voor allerlei zaken. Waar kinderen thuis voor veel dingen kunnen terugvallen op hun ouders, moeten ze – eenmaal op kamers – op een aantal gebieden toch echt zelf hun boontjes doppen. Wanneer je geen boodschappen hebt gedaan, is je koelkast leeg. En wanneer je al je geld hebt opgemaakt in de kroeg, kun je geen boodschappen doen!

Je kunt je puber al lang voordat hij op kamers gaat, laten oefenen met het dragen van verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld door de verzorging van jullie huisdier een bepaalde periode aan je kind over te laten. Of door je kind een vaste taak in huis te geven. In dit artikel lees je welke huishoudelijke taken en klusjes geschikt zijn voor pubers!

Tip 2: Leer je kind voor zichzelf te zorgen

Naast het dragen van verantwoordelijkheid, moet je kind ook een aantal praktische vaardigheden leren om voor zichzelf te kunnen zorgen. Zo is het handig als je kind een aantal recepten zelfstandig kan koken. En ook weet welke ingrediënten daarvoor nodig zijn, in welke hoeveelheden! En zo zijn er meer taakjes te bedenken; het bed verschonen, het sanitair poetsen, de was sorteren en doen… Ook kan het handig zijn als je kind bepaalde klusjes zelf kan. Zoals bijvoorbeeld het plakken van een fietsband of het ophangen van een plankje aan de muur. Stuk voor stuk taakjes waar je je kind – in de maanden voordat het op kamers gaat – al mee kunt laten oefenen.

kind op kamers

Tip 3: Leer je kind omgaan met geld

Wanneer je kind zelfstandig gaat wonen, moet het ook zelfstandig met zijn/haar geld om kunnen gaan. Misschien dat jullie als ouders bepaalde kostenposten als de huur van de kamer of het collegegeld voor jullie rekening nemen? De dagdagelijkse uitgaven zijn hoe dan ook voor je kind! Dit betekent dat je kind moet leren om te plannen als het op geld aankomt. Zodat het aan het einde van de maand ook nog geld heeft om boodschappen te doen. En dat je kind weet dat het een behoorlijk verschil kan maken of je voor het A-merk of het huismerk kiest in de supermarkt. Of voor de Albert Heijn om de hoek, of de Lidl wat verderop! Natuurlijk is het ook belangrijk dat je kind praktisch gezien weet hoe internetbankieren werkt. Kan jouw kind wel wat hulp gebruiken bij regelzaken en financiën? Dan is het project ‘Jongeren & Geld’ van Humanitas wellicht interessant!

>> Lees ook: 9 tips bij het maken van geldafspraken met je puber.

Tip 4: Laat je kind oefenen met ‘regelzaken’

De huidige generatie jongeren is gewend om te communiceren per app of via social media. Hierdoor kunnen ze een drempel ervaren om een instantie te moeten bellen of een face-to-face afspraak te plannen om bepaalde zaken te regelen. Ook hierbij geldt; oefening baart kunst! Laat je dus niet verleiden om dit soort dingen voor je kind op te pakken. Maar geef je kind de kans om zelf de ervaring op te doen dat dit soort dingen in de praktijk vaak reuze mee vallen! Denk aan het inschrijven bij een woningbureau, het zich aanmelden bij een nieuwe opleiding en dergelijke.

Tip 5: Bereid je kind voor op het ‘alleen zijn’

Wanneer je kind pas op kamers zit, is de kans groot dat het zich met momenten eenzaam of alleen zal voelen. Het oude, vertrouwde leventje is ver weg en in de studentenstad heeft het vaak zijn nieuwe leventje nog niet zo opgebouwd. Het kan helpen je kind erop voor te bereiden dat dit komen gaat. Bekijk samen wat je kind wil gaan doen om nieuwe contacten op te gaan bouwen. Wil het bij een vereniging of sportclub? Of gaat het een baantje zoeken in de nieuwe stad? Het ontmoeten van leeftijdgenoten is doorgaans de beste remedie tegen eenzaamheid!

Daarnaast kun je je kind ook thuis alvast laten oefenen met ‘alleen zijn’. Door zelf als ouders een paar dagen weg te gaan en je kind alleen thuis te laten. Met de verantwoordelijkheid die je je kind dan geeft voor het huis(houden), geef je je kind ook een stuk (zelf)vertrouwen.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.