KIDS & KOFFIE IN VAALS

Sinds oktober 2022 wordt in Vaals elke week een Kids & Koffie georganiseerd. Dit is een ontmoetingsplek in de Bibliotheek in Vaals waar ouders en/of grootouders op donderdag tussen 8.30 uur en 11.00 uur kunnen binnenlopen voor een kop koffie. Ook de kinderen zijn van harte welkom om te komen spelen. Bij Kids & Koffie kunnen ouders elkaar ontmoeten en ervaringen delen. Er zijn vrijwilligsters die een luisterend oor bieden en er is ook elke week een professional aanwezig, waar ouders terecht kunnen met vragen. Wij gingen op bezoek bij Kids & Koffie Vaals en spraken moeder Carla, de drie enthousiaste vrijwilligsters en professionals van WijVaals.
Warm welkom
Als we aankomen in de ruimte waar Kids & Koffie plaatsvindt, worden we warm welkom geheten door de vrijwilligsters. De tafel staat vol met kopjes koffie, cupcakes die een van de vrijwilligsters gebakken heeft en fruithapjes voor de kids. Er zijn een aantal dreumesen druk aan het spelen in de speelhoek. En er wordt volop gekletst. Binnen no time zitten we zelf ook aan de koffie met iets lekkers; wie aanschuift aan de grote tafel bij Kids & Koffie voelt zich meteen welkom!
Kansrijke Start
Nikkie van WijVaals vertelt over het ontstaan van Kids & Koffie: “Alle ketenpartners in Vaals komen regelmatig bij elkaar vanuit de coalitie Kansrijke Start Vaals. Kansrijke Start gaat erover dat de eerste 1000 dagen in het leven van een kind zo belangrijk zijn. Samen met alle partners in Vaals denken we na over wat we kunnen doen om ouders en kinderen te ondersteunen in deze fase. Een van de ideeën die in dit overleg is ontstaan is het organiseren van een laagdrempelige inloop waar ouders elkaar kunnen ontmoeten met hun kind(eren), waar ze ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar, waar ze een luisterend oor vinden en waar ze ook makkelijk hun vragen kunnen stellen aan een professional. Dat is Kids & Koffie geworden.”
Centrale plek in Vaals
“Sinds februari 2024 vindt Kids & Koffie plaats in deze ruimte in de bieb. Eerst zaten we in een pand op de Beemderlaan. Deze locatie is veel fijner, omdat we nu heel centraal liggen. Alle ketenpartners (scholen, kinderopvang, consultatiebureau) zijn in de buurt. Waardoor het ook veel makkelijker is om verbindingen te leggen. Soms komt een jeugdarts of jeugdverpleegkundige gewoon even samen met een ouder binnen lopen om kennis te maken. Wat ook fijn is aan deze locatie, is dat de kinderen hier buiten kunnen spelen. En we zien de ouders voorbijlopen, als ze hun kinderen naar de opvang of naar school hebben gebracht. Dat maakt het ook mogelijk om ze uit te nodigen om even binnen een kopje koffie te komen drinken. Dat is ook de reden dat Kids & Koffie al om 08.30 uur begint.”
Bekend
“Toen we net begonnen met Kids & Koffie hebben we alle mogelijke kanalen ingezet om het onder de aandacht te brengen bij ouders in Vaals; via social media, de kinderopvang, scholen, huisartsen, het consultatiebureau, posters in de supermarkt en dat soort dingen. Inmiddels lijken de meeste ouders in Vaals wel te weten dat Kids & Koffie er is. Toch komt lang niet iedereen langs. De vrouwen, en soms ook mannen, die komen, zijn vaak ouders die nog niet zo’n groot netwerk hebben, omdat ze pas in Vaals zijn komen wonen of omdat ze niet uit Nederland afkomstig zijn. Voor deze groep hebben we in die zin dan ook echt iets waardevols te bieden; een praatje, gezelligheid, een kopje koffie met iets lekkers, samen iets doen met de kinderen. Al kunnen ouders ook prima naar hier komen zonder hun kind.”
Een moeder aan het woord
Carla, afkomstig uit Indonesië, komt nu bijna een jaar met regelmaat samen met haar dochtertje van 18 maanden naar Kids & Koffie. Ze vertelt: ‘Ik vind Kids & Koffie heel leuk. Ik heb maar 1 dochter, hier kan ze met andere kindjes spelen. Ze kan van andere kindjes leren en ook met ander speelgoed spelen. Zelf leer ik hier beter Nederlands te spreken. De vrijwilligsters zijn heel vriendelijk en ik voel me welkom.”
Luisterend oor & vraagbaak
De drie vrijwilligsters die verbonden zijn aan Kids & Koffie kunnen ouders niet alleen een luisterend oor bieden. Ze fungeren vaak ook als vraagbaak. Bijvoorbeeld over waar ouders hulp kunnen vinden bij het zoeken van een baan of hulp bij de financiën. Maar soms ook hele praktische vragen over bijvoorbeeld contactgegevens van een tandarts of sportclub. Ook kunnen de vrijwilligers ouders wijzen op ondersteuning van de Gemeente Vaals, zoals bijvoorbeeld de kledingpakketten of andere initiatieven in het dorp. Vrijwilligster Ine: “Je verbindt mensen met elkaar. Of je geeft ze net even dat duwtje in de rug door te zeggen ‘kom mee!’. Laatst heb ik een van de moeders bijvoorbeeld meegenomen naar een clubje vrouwen in Vaals dat elke week samenkomt om te handwerken.”
Volle aandacht
Spomenka van team Jeugd Vaals: “Met Kids & Koffie zetten we in op kwaliteit. We vinden het belangrijker dat we de ouders die er zijn de volle aandacht kunnen geven, dan dat er elke week een groep van 20 ouders komt. Als er drie ouders komen, heb je met die drie ouders afzonderlijk intensief contact. Je kunt dan écht iets voor hen betekenen of iets met hen bereiken”.
Een van de vrijwilligsters, die voor haar pensioen werkzaam was in de ambulante jeugd- en opvoedhulp, vult aan: ‘We zitten hier niet als de super opvoeder. Daarmee bedoel ik dat we niet belerend zijn. We zitten hier gewoon als onszelf, met onze eigen levenservaring. We hebben zelf kinderen en kleinkinderen. Die persoonlijke, warme sfeer maakt dat mensen zich goed voelen hier. Er is vertrouwen en gezelligheid… Een van de moeders die vanuit het Noorden van het land hier in Vaals is komen wonen, zei laatst dat ze voorheen bij haar ouders op de koffie ging en dat ze nu deze plek heeft om een kop koffie te drinken en haar vragen te stellen.”
Voldoening & levensvreugde
Wanneer we de vrijwilligsters vragen wat Kids & Koffie hen persoonlijk brengt, dan blijkt dat voor hen alle drie ‘voldoening’ te zijn. Je kunt echt iets betekenen voor een ander. Er is plezier. En je leert er zelf ook veel van, aldus vrijwilligster Ina. Het is een andere manier van met mensen omgaan. Je leert nieuwe mensen kennen, met verschillende achtergronden. “Het voelt een beetje alsof ik een goede buurvrouw kan zijn voor de mensen die hier komen. Het brengt mij een heleboel levensvreugde!”
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.