JUUPU: JONG GELEERD IS JONG GEDAAN!

Twee jaar geleden alweer dat Juul en Puck (toen 15 en 13 jaar oud) besloten dat ze iets wilden betekenen voor mensen in hun omgeving die in armoede leven. Niet alleen wilden deze broer en zus uit Maastricht mensen in armoede helpen; ze wilden ook andere mensen er bewust van maken dat armoede bestaat en dat er iets mee moet gebeuren. En dat wilden ze doen via de jeugd! Want uit ervaring wisten ze dat jongeren graag willen helpen, maar vaak niet weten hoe. Omdat organisaties dingen heel moeilijk maken. Zij besloten het simpel te houden en startten een voedselinzamelpunt op hun school. Dat was het begin van een inmiddels zeer succesvol initiatief dat Juupu heet!

Jong geleerd, is jong gedaan!

Deze uitspraak is Juul en Puck op het lijf geschreven! Want al op zeer jonge leeftijd waren zij actief als vrijwilligers. En zo kwam het dat ze op een dag tijdens vrijwilligerswerk in de buurt aan het helpen waren. “Een soort heitje voor karweitje, maar dan zonder heitje”, legt Juul uit. Toen ze die dag bij mensen over de vloer kwamen, ontdekten ze dat ook in hun eigen nabije omgeving mensen in armoede leefden. Puck: “We schrokken daar enorm van! We keken elkaar aan en dachten ‘Dit klopt niet! Waarom gebeurt dat hier in Maastricht?’” En zo kwamen ze op het idee om zelf een project te beginnen om er iets aan te doen!

Armoede is er het hele jaar door!

“Dat was in september, dus we gingen richting de Kerst. En zo kwamen we al vrij snel op het idee om een voedselinzamelingsactie op te zetten. De L1 Voedselbank-actie is heel mooi en die zien we ook als onze grote broer. Alleen wilden wij het niet koppelen aan Kerst. Want armoede is er ook in de zomer. Onze voedselinzamelactie loopt het hele jaar daar. En dat maakt het ook zo uniek. Wij sluiten onze ogen niet voor armoede naar de Kerst…”.

Kort, krachtig & simpel

“Juupu is niet alleen een voedselinzamelingsactie. Het gaat ook om jongerenparticipatie en het creëren van bewustwording. We willen jongeren activeren om iets te betekenen voor een ander. Want; waarom daarmee wachten tot je oud bent? Wat volwassenen kunnen, kunnen jongeren ook”, zo stellen Juul en Puck. Ook daarin zien we weer heel mooi het motto ‘jong geleerd, is jong gedaan’ terugkomen. “Maar jongeren moeten het kort, krachtig en simpel hebben. Je moet het ze zo makkelijk mogelijk maken om het verschil te maken voor anderen”, legt Puck uit. “Daarom verzamelen wij in de grote pauze op school. Aan het eind van de dag brengen we de kratjes naar een Voedseluitgiftepunt in de buurt. Zo houden we lijnen zo kort mogelijk.”

Niet uit te drukken in geld

Juul vult aan: “Het gaat ook niet om dat ene pak soep wat zo’n jongere dan meeneemt. Maar om bewustwording en de betekenis van hoop, wat je op deze manier aan iemand kan geven.” En dat wordt niet door alle jongeren direct begrepen, zo blijkt als Juul vertelt dat leeftijdsgenoten hem meer dan eens gevraagd hebben: ‘Waarom doe je dit? Waarom ga je niet vakkenvullen bij de Albert Heijn? Hier verdien je toch niks aan?’. Juul: “In het begin wist ik dan ook niet goed wat te zeggen, maar vandaag de dag antwoord ik dan ‘de ervaring die ik op doe met dit project, de mensen die ik ontmoet, de verhalen die ik hoor, de mens die ik word, dat is niet uit te drukken in geld. En het belangrijkste is: ik doe het ook nog eens voor iemand anders! En dan is het meestal wel even stil…”

De toekomst

Juupu is klein begonnen, met Juul en Puck en wat vrienden op het Porta Mosana College, maar groeit steeds verder. Inmiddels is Juupu ook actief op het United World College en het Stella Maris College in Meerssen. Vanaf januari zal er samengewerkt gaan worden met Code043 en komen er nog twee middelbare scholen bij. Juul en Puck doen dit alles vrijwillig, na school in hun vrije tijd. Om het allemaal een beetje werkbaar te houden, dragen ze hun kennis over aan de leerlingenraad van de andere scholen. Zodat zij namens Juupu zelfstandig de inzamelingsacties kunnen houden op hun school. En elke school wordt gelinkt aan een lokaal initiatief waar de ingezamelde producten uitgegeven worden. Veelal aan mensen die net niet onder de armoedegrens leven maar het wel heel moeilijk hebben.

Puck: “Het is wel druk, maar het is het uiteindelijk zeker waard. We hopen in de toekomst zoveel mogelijk scholen te betrekken. Dat zoveel mogelijk mensen Juupu gaan omarmen, het een goed initiatief vinden. En dat we zo beetje bij beetje kunnen uitbreiden, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.”

Meer weten of mee helpen?

Geïnspireerd door dit mooie initiatief van Juul en Puck? Wil je meer weten of misschien wel meehelpen? Bijvoorbeeld door op je werk ook een krat neer te zetten? Kijk op www.juupu.nl voor meer informatie!

MEER INFORMATIE