JOUWGGD – ALLES OVER GEZONDHEID VOOR JONGEREN!

Gastbijdrage van Marly Opstals
Gastbijdrage van Marly OpstalsJeugdverpleegkundige - Jeugdgezondheidszorg GGD Zuid Limburg

In het hoofd van een jongere gebeurt veel. Ze hebben vragen, kampen met problemen en zijn soms op zoek naar een luisterend oor of een goed advies. Soms helpt een gesprek met vrienden, ouders of een jeugdverpleegkundige. Een andere keer vinden ze het fijner om juist zelf informatie te zoeken op internet en praten ze liever met iemand anoniem. Hiervoor is de website JouwGGD.nl in het leven geroepen. Jeugdverpleegkundige Marly Opstals vertelt ons er meer over in deze gastbijdrage.

Vragen en problemen

Jongeren hebben veel vragen over seksualiteit en hun lichaam of ze voelen zich alleen of ongelukkig. Vragen en problemen die veelal spelen zijn:

  • Heb ik een soa?
  • Ik mis mijn vriendin, wat moet ik doen?
  • Hoe spreek ik de jongen aan die ik leuk vind?
  • Ik wil afvallen, maar hoe?
  • Het is uit en ik voel me klote… 

Internet geeft niet altijd het goede antwoord

In deze tijd hebben bijna alle pubers de beschikking over een mobiele telefoon met internet. Er wordt vaak simpelweg gegoogeld. Over de betrouwbaarheid van de website(s) wordt zelden nagedacht. Ook wordt het antwoord op een vraag of probleem niet altijd gevonden.

JouwGGD voor betrouwbare informatie

Sinds kort zijn wij als GGD Zuid-Limburg aangesloten bij de landelijke website www.jouwggd.nl. Een website met betrouwbare informatie en de mogelijkheid om met een arts of verpleegkundige anoniem te chatten. Deze chat is er voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Chatten kan iedere werkdag tussen 15:00 en 21:00 uur en op zondag tussen 18.00 uur en 20.00 uur. Buiten deze tijden kunnen jongeren mailen.

JouwGGD naast de jeugdverpleegkundige op school

JouwGGD.nl is een aanvulling op het al bestaande hulpaanbod van de jeugdgezondheidszorg. En daarmee geen vervanging. Een chat met een arts of verpleegkundige in een anonieme sfeer kan soms wel de eerste stap zijn om erover te praten. ‘Eindelijk iemand die naar me luistert’ of ‘eindelijk kan ik mijn ei kwijt’. Het grote voordeel van de chat is dat het anoniem en laagdrempelig is. Daarnaast kunnen jongeren natuurlijk ook altijd met hun vragen terecht bij de jeugdverpleegkundige van de GGD op school.

Neem zelf eens een kijkje op JouwGGD.nl en zegt het voort aan de pubers!

MEER INFORMATIE