JONGEREN AAN ZET BIJ IN2YOURPLACE

In gesprek met Ricardo voormalig trainer en nu vrijwilliger
In gesprek met Ricardo voormalig trainer en nu vrijwilliger In2YourPlace te Maastricht

Jongeren die met en van elkaar leren, blijkt dé succesfactor van In2YourPlace. Jongeren die om wat voor reden niet volwaardig meedoen in de maatschappij kunnen er terecht voor een groepstraining voor en door jongeren. Maar dat niet alleen, men kan er ook trainer worden van een jongerengroep, een kook-, muziek- of sportproject leiden en zo hun eigen kunnen en passie ontdekken. Dat jongeren bij In2YourPlace groeien in hun zelfvertrouwen bewijzen wel Kelly en Ricardo. Kelly is nu trainer en Ricardo is vrijwilliger bij In2YourPlace en ze doen als echte ervaringsdeskundige jongeren hier hun verhaal.

Op het juiste moment

Kelly: “Ik hoorde van In2YourPlace op een verjaardagsfeestje, een vriendin raadde het me aan. Het ging toen namelijk niet zo goed met mij. Ik woonde nog bij mijn ouders, terwijl ik al een half jaar een eigen woning had. Door angststoornissen durfde ik niet alleen te wonen. De ambulante hulp van Thuiszorg hielp me in die tijd meer naar buiten te komen. Zij deden bijvoorbeeld samen met mij de boodschappen of dingen als uit eten gaan of shoppen. Maar de hulp van Thuiszorg zou op korte termijn gaan stoppen. Ik was bang om een terugval te krijgen. In2YourPlace kwam voor mij net op het goede moment!”

Eenzaamheid als gezamenlijke noemer

“Bij In2YourPlace ontmoet een klein groepje jongeren elkaar tijdens 7 interactieve bijeenkomsten. Iedereen tussen de 16 en 27 jaar is welkom en ook een vriend/vriendin mag meekomen. De jongeren hebben allemaal uiteenlopende verhalen, maar eenzaamheid is vaak de gezamenlijke noemer. Bij In2YourPlace staat dan ook ontmoeten en interactie centraal. Het ‘cirkelrad van emotie’ is een van de tools die we gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan, in dit geval over je gevoelsleven. In grote lijnen sturen de groepen zichzelf heel goed, ze coachen elkaar. Een groep bestaat uit jonge deelnemers, een jongere die trainer is van de groep en op de achtergrond een projectmedewerker.”

Op mijn gemak

Kelly: Bij In2YourPlace voelde ik me op mijn gemak. Ik had moeite met sociale contacten, zelf contact leggen. En was daardoor in een isolement terechtgekomen. Ik voelde bij In2YourPlace dat er in de groep onderling respect was en dit gaf me een veilig gevoel. Er waren gelijkgestemden, die me begrepen. Door In2YourPlace heb ik nu vrienden en praat ik makkelijker. Ik durf nu dingen uit te spreken, die ik voorheen nooit gezegd zou hebben. Ook ben ik volwassener en zelfstandiger geworden. Je leert er ook veel op een leuke manier, zoals bijvoorbeeld koken.”

Close met elkaar

“Het is niet zo dat je 7 keer bij elkaar komt en dat dan weer ieder zijn eigen weg gaat. Je wordt close met elkaar en leert elkaar goed kennen. Er komt echt een vriendengroep uit voort. Er heerst een groot saamhorigheidsgevoel in elke groep, wat een veilige basis biedt. De jongeren durven zich bloot te geven in de bijeenkomsten. Dit komt ook doordat de trainer eerst het voortouw neemt en zijn/haar verhaal vertelt. Dit biedt een opening voor de anderen. Als je als jongere dan hoort dat sommigen hetzelfde voelen als jij voelt, nodigt dit uit om ook je verhaal te delen. Maar alles mag, niks moet. Als je alleen wilt luisteren en zelf niets wilt delen, mag dit ook. Het gaat hier ook zeker niet om de problematiek die een jongere heeft. Voorop staat: iedereen laten groeien in zelfvertrouwen en zijn/haar passie laten ontdekken. Waardoor weer veel meer mogelijk is en je positiever in het leven staat.”

Individuele doelen

“De groepstraining vormt de basis en dan gaan jongeren ontdekken waar ze gelukkig van worden en waar ze goed in zijn. Wij geven ze de ruimte om dit verder te ontwikkelen. Er ontstaan zo individuele doelen en spin-offs. Ze kunnen trainer worden van een groep of een klein project onder de hoed van In2YourPlace opstarten. Deze kleinere projecten richten zich op o.a. koken, muziek, kunst, cultuur en sport. Er ontstaan zo weer nieuwe groepen van jongeren die meedoen aan deze kleinere projecten.”

Opgebloeid

Kelly: “Ik leid nu de groep van het muziekproject en ben ook trainer. Ik ben echt gegroeid en opgebloeid. Sommigen kennen me niet meer terug. Je krijgt hier veel kansen, mag dingen doen en uitproberen. Ik heb dit hier gedurfd, omdat we als jongeren onder elkaar zijn. Dit voelt gelijkwaardig. Fouten maken mag. Er worden veel leuke dingen samen gedaan en er is altijd veel lol onderling.”

De cijfers

“Tot nu toe hebben we dit jaar regio-breed 62 jongeren bereikt. Dan gaat het om Maastricht, Heerlen, Sittard en Roermond samen. In de afgelopen 3 jaar heb ik zo’n 150 jongeren voorbij zien komen. Er zijn jongeren bij die nog elke week komen en actief bezig zijn als vrijwilliger. Zoals ikzelf, ik was trainer en heb 5 à 6 groepen getraind. Maar ik heb autisme en heb moeite met empathie. Ik heb zelf besloten om de groepen los te laten en ben iets anders gaan doen. Ik bepaal nu hoeveel geld de groepen mogen uitgeven. Dit bevalt me heel goed!”

Nieuws!

“Er is ook een nieuwtje! Na de groepstraining kunnen jongeren soms behoefte hebben aan regelmatig contact. Daarom komt er op korte termijn een inloop, waar de jongeren makkelijk tussentijds kunnen binnenlopen. De inloop komt in centrum Maastricht, Boogaardenstraat 35A. Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws over wanneer de inloop opent. En de volgende trainingen starten weer in februari! Voor aanmelden, kijk op Facebook of bel met Angeline van der Meulen, projectmedewerker, telefoonnummer: 06-15341869.”

Meer over In2YourPlace

Wil je meer weten? Neem dan contact op via:

In2yourplace@levantogroep.nl

Telefoonnummer: 06-46162816

Facebook.com/in2yourplace

MEER INFORMATIE