JE ZWANGERSCHAPSVERLOF REGELEN ALS ZZP’ER

zwangerschapsverlof regelen zzp

Gefeliciteerd zzp’er, je bent in verwachting! Het is heerlijk om eigen baas te zijn én moeder tegelijk. Je hebt vaak meer vrijheid om je werktijden te bepalen en hoeft geen verantwoording af te leggen aan je werkgever. Wel komen er andere zaken kijken bij het regelen van je zwangerschapsverlof als zelfstandig ondernemer. Want wie gaat het werk doen? Hoe zit het met je inkomen? En lopen je klanten niet weg?

Zelf ben ik ook zzp’er. Ik heb mijn eigen online marketingbureau in Maastricht en ben inmiddels twee keer met zwangerschapsverlof gegaan. Graag deel ik mijn ervaring en tips!

Inkomen en zwangerschapsuitkering als zzp’er

In Nederland is dit goed geregeld. Je krijgt als zzp’er een zwangerschapsuitkering via het UWV. Je moet hiervoor de ZEZ-uitkering aanvragen. Je ontvangt dan gedurende je zwangerschapsverlof (normaliter zo’n 16 weken) minimumloon indien je als zelfstandige minimaal 1225 uur per jaar werkt. Netto komt dit neer op zo’n €1070,- per maand aan zwangerschapsuitkering. Helaas geen vetpot, maar beter dan niets. Je ontvangt deze uitkering sowieso, ook al verdien je daarnaast ook gewoon aan je eigen bedrijf.

Jij bepaalt de duur van je zwangerschapsverlof

Normaal heb je 10 tot 12 weken verlof na je bevalling. Als zzp’er bepaal jij de duur van je verlof, ongeacht de zwangerschapsuitkering via het UWV. Je mag dus eerder aan het werk gaan als je dat lukt. Zelf vond ik het krijgen van mijn eerste kindje best wel heftig, en de tweede trouwens ook. Je hele leven is opeens anders en hier wilde ik eerst aan wennen voordat ik weer ging werken. De eerste keer heb ik daarom zeker 12 weken niet gewerkt. Bij mijn tweede ging ik na 8 weken alweer wat uurtjes werken. Mijn tip is om jezelf de tijd te geven en jezelf ook zeker 12 weken vrij te plannen. Lukt het je eerder om weer aan de slag te gaan? Dan is dat mooi meegenomen.

Je kunt doorwerken tot aan je bevalling

Nou, dat is natuurlijk niet aan te raden! Je weet in de meeste gevallen niet wanneer je bevalling begint. Daarnaast zal je merken dat je zwangerschap vanaf een week of 34-35 toch een stuk zwaarder wordt. Ook is het fijn om nog wat tijd voor jezelf te hebben, te slapen, wasjes te draaien en je huis schoon te maken. Zelf ben ik beide keren met 37 weken écht met zwangerschapsverlof gegaan (bevallen met 38,5 en 39,5 weken). Het beste kun je hier echt een datum voor inplannen, net zoals bij een vakantie. De zwangerschapsuitkering via het UWV kun je vanaf week 34 laten ingaan.

Financiële buffer opbouwen

Met zwangerschapsverlof gaan heeft waarschijnlijk veel impact op je bedrijf en de omzet. Hoewel je dus 16 weken minimumloon ontvangt, moet je eigenlijk voor langere tijd een financiële oplossing hebben. Want na je verlof moet je misschien weer het een en ander opbouwen voordat je omzet kunt genereren. Ook moet je er rekening mee houden dat je een aantal klanten verliest. Bouw daarom een financiële buffer op als dat kan, zodat je jezelf nog een aantal maanden financieel kan onderhouden. Een financiële buffer van 6 tot 12 maanden is sowieso belangrijk om te hebben als zzp’er. Mocht er iets onverwachts gebeuren (hallo coronavirus!), dan heb je even de tijd om naar een oplossing te zoeken.

regelen zwangerschapsverlof zzper

Je klanten behouden

In mijn branche, maar ook in die van jou, is het belangrijk om je klanten te behouden. Dit was voor mij wel een grote zorg. Gaan mijn klanten ermee akkoord dat ik 2 tot 3 maanden niets voor hen kan doen? Moet ik vervanging regelen? Of gaan zij op zoek naar een andere marketeer?

Klantenbinding is zo belangrijk als zzp’er, of je nu kapper, schoonheidsspecialiste, zakelijk dienstverlener of marketeer bent. Wanneer jouw klanten tevreden zijn en aan jou ‘gehecht’ zijn, dan blijven ze ook bij je.

Ik heb het als volgt aangepakt:

  • Mijn zwangerschapsverlof tijdig aangekondigd;
  • Per klant gekeken naar een tussentijdse oplossing;
  • Duidelijk gecommuniceerd over hoe en wat;
  • Voor een deel van mijn werkzaamheden heb ik vervanging geregeld.

Je bedrijf draaiende houden

Mogelijk lukt het om je bedrijf gedurende jouw afwezigheid toch (deels) draaiende te houden. Je kunt misschien voor bepaalde werkzaamheden vervanging zoeken. Bijvoorbeeld een andere freelancer onder jouw bedrijfsnaam inhuren. Hierbij is het wel handig om een klein contractje te maken zodat deze freelancer er niet met jouw klanten vandoor kan of mag gaan. Helaas weet ik niet precies hoe dit juridisch afgedekt kan worden.

Voor sommige klanten heb ik een aantal maanden vooruit gewerkt. Dat kan deels in de marketing en communicatiebranche. Nieuwsbrieven, blogartikelen enzovoort kon ik allemaal al van tevoren schrijven.

Werkzaamheden die echt mijn eigen creativiteit of handelingen nodig hadden, bleven drie maanden stilliggen. Bereid je klanten hierop voor zodat zij vervolgens zelf een oplossing kunnen bedenken.

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips, of heb je nu nog meer stof tot nadenken! Veel succes.

Liefs,

Evy

Over Evy
Over Evy

Leeftijd: 30 something

Gezin: Getrouwd met Mike, moeder van Xavi (4) en Bent (2,5).

Hobby’s: Lekker uiteten, reizen (plannen), schrijven over mijn reizen en ervaringen, Netflixen en natuurlijk knuffelen met Xavi en Bent.

Guilty Pleasure: Een middagdutje doen samen met de kids.

Opvoedmotto: Choose your battles. Om niet van alles een strijd te maken, kies ik de dingen die ik écht belangrijk vindt. Verder combineer ik positief opvoeden met mijn eigen traditionelere opvoeding.

Mijn ultieme mama-geniet-moment: Wanneer Xavi en Bent lief zijn voor elkaar, of echt samen spelen, dan loop ik over van liefde.

Blogs van Evy