JE PUBER VOOR HET EERST ALLEEN OP VAKANTIE? 6 TIPS!

puber alleen op vakantie

Als ouder van een puber krijg je er vroeg of laat mee te maken. Je kind wil niet meer met jullie op vakantie, maar alleen met vrienden. Spannend, voor jou en je kind! Wij geven tips hoe je jezelf en je kind kunt voorbereiden op deze eerste zelfstandige reis.

Tip 1: Check de zelfredzaamheid van je kind

In Nederland is de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst alleen op vakantie gaan 16 jaar. Dit is dan vaak een vakantie in ons eigen land. Voor buitenlandse vakanties is de gemiddelde leeftijd 18 jaar. De zelfredzaamheid van je kind is een goede graadmeter. Wanneer je puber in staat is alles zelf te plannen, te regelen en de vakantie (deels) zelf kan betalen, kan je kind ook alleen op vakantie. Laat je kind samen met zijn of haar vrienden een concreet plan maken hoe zij dit willen gaan aanpakken. Vervolgens kun je een aantal kritische vragen stellen over de veiligheid en hoe ze bepaalde situaties willen aanpakken. Als het ze niet lukt om samen een goed plan te maken kun je misschien beter even wachten met het alleen op vakantie laten gaan. Een tussenoplossing kan dan zijn om bijvoorbeeld een vriend of vriendin mee te nemen op de gezinsvakantie of om jouw kind met een georganiseerde jongerenreis mee te laten gaan.

Tip 2: Bespreek met wie en waarheen

Een kleine en hechte groep vrienden/vriendinnen heeft de voorkeur. Een grote groep kan al snel voor chaos zorgen. Het geeft jou als ouder ook een gerust gevoel als je alle reisgenoten van je kind (en de ouders) kent. De reisbestemming en manier waarop je kind wilt reizen zijn ook bespreekpunten. Je kunt je kind helpen door samen een lijstje te maken met eisen waaraan de vakantiebestemming en accommodatie moet voldoen. Jij kunt dan bijvoorbeeld letten op: aanwezigheid van een Nederlands sprekende reisleider en diverse veiligheidseisen. Jongeren blijken tevens minder te drinken op vakantiebestemmingen waar veel activiteiten te doen zijn, dus hier kun je ook op letten. Wijs je kind tot slot op het nut van beoordelingswebsites en recensies, zodat ze kunnen zien hoe eerdere vakantiegangers de accommodatie hebben ervaren.

Tip 3: Maak afspraken

Vraag aan je kind hoe het denkt over alcohol, geld, uitgaan, drugs en seks. Ook wanneer je puber hier thuis nog weinig (of niet) mee bezig is. De vakantie-situatie is toch heel anders. Geef vervolgens ook jouw mening, vertel over je ervaringen en benoem de risico’s. Uit onderzoek blijkt dat jongens tijdens hun vakantie gemiddeld 17 glazen alcohol per dag drinken en meisjes gemiddeld 7. Pubers zijn gevoelig voor feitelijke informatie. Baseer je argumenten dan ook op de cijfers. Dat alcohol je hersenen aantast en je minder scherp maakt, waardoor je niet meer doorhebt wat je doet – bijna de helft vrijt onveilig in de vakantie!, kan wellicht ook indruk maken. Kom samen tot compromissen en maak duidelijke afspraken over o.a. het budget, alcohol- en drugsgebruik, seks, waardevolle spullen en contact met het thuisfront. Uiteraard kun je niet controleren of je kind zich echt aan al jullie afspraken houdt tijdens de vakantie en de kans is groot dat er best wel eens een afspraak geschonden wordt. Maar over het algemeen geldt dat jongeren zich op vakantie echt beter en meer verantwoord gedragen wanneer er goede afspraken gemaakt zijn.

Tip 4:  Geef een checklist voor het inpakken

Over het algemeen pakken meisjes vaak te veel spullen in en jongens te weinig als zij op reis gaan. Het kan dus handig zijn om een checklist te maken (of van internet uit te printen) en samen door te nemen voor vertrek. Zo weet je zeker dat je zoon of dochter de essentiële dingen niet kan vergeten. Daarnaast heb je zo de kans om samen te controleren of de gewichtslimiet van de bagage niet wordt overtreden en je zoon of dochter extra onverwachte kosten krijgt. Helpen bij het inpakken, geeft ook ruimte om nog het een en ander te bespreken. Je krijgt een idee van wat er gedaan gaat worden tijdens de vakantie, je kunt het onderwerp voorbehoedsmiddelen nog eens aankaarten en je kunt wat bijsturen als er veel dure dingen meegaan.

Tip 5: Bereid je kind voor op lastige situaties

De meeste pubers kunnen best beredeneren wat in hun ogen oké is en wat niet, maar op het moment suprême is het niet altijd makkelijk om grenzen aan te geven. Het helpt om thuis alvast over situaties te praten waarbij een verstandige reactie van belang is; “Wat nou als…”. Bespreek hoe je problemen kunt voorkomen, kunt oplossen en hoe en bij wie je hulp kunt zoeken als dat nodig is.

Tip 6: Geef je kind je vertrouwen

Het allerlaatste en belangrijkste wat je jouw kind mee kunt geven op vakantie is vertrouwen. Geef aan dat je hem/haar vertrouwd dat hij/zij zich verantwoordelijk zal gedragen. Voor jongeren is dit heel belangrijk en prettig om van hun ouders te horen. Je kind voelt zich zo serieus genomen, voelt zich verantwoordelijk en meer zelfverzekerd en zal dit vertrouwen niet graag willen beschadigen.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.