JE PEUTER/KLEUTER VERANTWOORD ONLINE? WIJ GEVEN TIPS!

tips peuter kleuter verantwoord online

Steeds meer ouders laten hun kinderen op zeer jonge leeftijd al kennis maken met de digitale wereld. 1-jarigen die er vrolijk op los swypen op een gsm of tablet; het lijkt inmiddels de normaalste zaak van de wereld! Net als peuters en kleuters die online hun weg vinden naar filmpjes en spelletjes die ze leuk vinden. Onze ‘kleintjes’ groeien op in een digitale wereld. Het is haast onmogelijk om hen daar helemaal van weg te houden. Misschien moet je dat als ouder ook niet willen? En is het vooral belangrijk dat je ‘het op een verantwoorde manier omgaan met media’ onderdeel maakt van je opvoeding. Wil je weten hoe? Wij geven je een aantal tips!

Tip 1: Jonge kinderen? Niet te lang online!

Vanuit wetenschappelijk onderzoek dat is verricht naar de gevolgen van mediagebruik op jonge kinderen, weten we dat het brein van jonge kinderen eigenlijk nog niet ‘geschikt’ is voor allerlei media. Het brein van kinderen tussen 0 en 2 jaar ontwikkelt zich namelijk vooral op basis van echte zintuiglijke ervaringen, zoals aanraken, ruiken, proeven. Daar leent de digitale wereld zich niet voor. En bovendien; hoe meer tijd peuters besteden met media, hoe minder ze leren in het contact met hun directe fysieke omgeving. Voor kinderen kan het dus ook schadelijk zijn wanneer de tv de hele dag aanstaat. Ze worden dan steeds afgeleid van andere activiteiten die veel belangrijker zijn voor hun ontwikkeling. Wist je dat voor kinderen tot 2 jaar de aanbevolen schermtijd slechts 5 minuten per dag is?

Daarnaast is overmatig mediagebruik op jonge leeftijd geassocieerd met problemen op taalvlak, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Mogelijk doordat kinderen bij veel gebruik ook vaker niet leeftijdsadequate media gebruiken, en er minder of slechtere interactie met ouders is. De toenemende inzet van (mobiele) media als oppas vormt daarmee een extra risico voor de gezonde ontwikkeling. Vroeg, veel, en verkeerde media benutten zijn voorspellers van later minder ontwikkelde executieve functies en minder sociale vaardigheden.

Tip 2: Plezier staat voorop

Vaak wordt gedacht dat peuters en kleuters van alles kunnen leren via apps, bijvoorbeeld de letters van het alfabet of cijfers. Ook daarvan is gebleken dat het brein van kinderen dit pas ‘kan’ vanaf de leeftijd van 5 à 6 jaar. Gebruik apps voor jongere kinderen dus niet om te leren, maar voor het plezier. Wanneer je dit dan ook nog samen met je kind doet, verdubbelt dit de pret!

Tip 3: Gebruik een kinderbrowser

Wil je het internet veilig houden voor je zoon of dochter tot 6 jaar oud? Download dan een gratis kinderbrowser zoals MyBee. Met Mybee bepaal je als ouder hoeveel vrijheid elk van je kinderen op welk moment mag hebben. Kinderen kunnen binnen de omgeving van MyBee filmpjes kijken, spelletjes spelen, websites bezoeken en geselecteerde apps gebruiken. Voor elke leeftijd is er een passend aanbod beschikbaar.

Tip 4: Maak gebruik van ouderlijk toezicht

Gebruik software voor ouderlijk toezicht en tools voor het bewaken van de online activiteiten. Deze software staat op elke computer of tablet. Wanneer je niet weet hoe je dit moet instellen biedt Google uitkomst. Je kunt daar gericht zoeken hoe je ouderlijk toezicht kunt instellen op jouw type computer of gsm.

Tip 5: Houd een oogje in het zeil

Laat je kind uitsluitend op de computer, tablet of telefoon spelen wanneer jij in de buurt bent zodat je in de gaten kunt houden wat je kind doet. Ook is het belangrijk je kind al vroeg aan te leren om naar je toe te komen op het moment dat het online iets ‘geks’ tegenkomt. Dat gaat natuurlijk makkelijker als jij ook fysiek in de buurt bent.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.