JE KINDJE VOOR ‘T EERST NAAR DE OPVANG: WAAR MOET JE AAN DENKEN BIJ DE VOORBEREIDING?

baby eerste keer kinderopvang

Wanneer het eind van je zwangerschapsverlof in zicht komt, breekt er een nieuwe fase aan. Jij gaat weer aan het werk en je kleintje gaat een of meerdere dagen naar de kinderopvang. Zie je ertegenop je kleintje achter te laten? In dit artikel lees je meer over waarom het loslaten van je baby zo lastig kan zijn en wat je kunt doen om het makkelijker te maken. Een goede voorbereiding is een van deze tips. In dit artikel lees je hoe je zorgt voor een goede voorbereiding op de eerste dag kinderopvang!

Tip 1: Maak een wenschema

Bij de meeste kinderdagverblijven, crèches of gastouders wordt er al standaard gewerkt met een wen-dag. Een moment vóórdat je kindje echt een hele dag naar de opvang gaat, waarop het een aantal uurtjes kan wennen aan de nieuwe omgeving. En jij natuurlijk aan het feit dat je je kleintje moet achterlaten bij onbekende verzorgers. Stem met de opvang van je kind af wat hierin mogelijk is en luister daarin goed naar je gevoel. Vind je het prettig als jullie een extra wenmoment kunnen inplannen; maak dit dan gewoon bespreekbaar. Vaak is er veel mogelijk!

Tip 2: Zorg voor een uitgebreide overdracht/intake

Voor je kleintje wil je alleen het allerbeste. Daarom kan het soms lastig zijn om je baby achter te laten in een vreemde omgeving, bij onbekende verzorgers. Natuurlijk hebben deze meestal jarenlange ervaring bij het verzorgen van baby’s en weten ze echt wel raad met krampjes, huilen of spugen. Maar voor je eigen gemoedsrust is het fijn dat er ruimte is voor een uitgebreide overdracht of intake, waarbij je alles wat jij belangrijk vindt kunt delen met de leidsters. Probeer dus te regelen dat deze ruimte er is en dat je de overdracht niet hoeft te doen in een drukke ochtendspits waarbij nog 6 andere ouders hun kindje komen brengen.

Wat handig is om te bespreken is de voeding van je kleintje en eventuele allergieën of medicatie. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat men contactgegevens heeft van beide ouders en wellicht ook grootouders bij ziekte of een noodgeval. Ook de naam van de huisarts is goed om te delen.

Tip 3: Borstvoeding of flesvoeding?

Geef je borstvoeding? Dan is het handig om op tijd te beginnen met het aanleggen van een voorraadje gekolfde melk. De wetenschap dat je voldoende melk in de vriezer hebt liggen, geeft rust en voorkomt dat je in de knel komt met afkolven.

Wil je voordat je kleintje voor het eerst naar de opvang gaat overstappen op flesvoeding? Ook dan is het handig om daar ruim op tijd mee te beginnen. Zo zorg je ervoor dat je baby gewend is aan het drinken uit de fles. Laat ook anderen de fles geven, zodat je kindje eraan went niet door mama gevoed te worden. Dit helpt te voorkomen dat je kleintje de fles weigert of niet wil drinken als jij er niet bent. Wanneer de voeding is inbegrepen bij je opvang, zou je eventueel ook nog kunnen navragen welke flesvoeding zij geven. Dan zou je thuis dezelfde kunnen gebruiken.

tips voorbereiding kinderopvang

Tip 4: Wennen aan geluid

Op het kinderdagverblijf is er natuurlijk veel meer onrust en geluid dan thuis. Daarom kan het goed zijn om je kindje al een beetje te laten wennen aan nieuwe geluiden en slapen in een andere omgeving. Misschien een wandeling langs een speeltuin of speelplaats van een school waar kinderen aan het spelen zijn, boodschappen doen in een supermarkt, een kopje koffie in de horeca? Je hoopt dat je kindje hierdoor al wat meer gewend is aan omgevingsgeluiden en prikkels. Desondanks is het goed je te realiseren dat je kleintje de eerste weken overdag waarschijnlijk minder goed zal slapen dan thuis. En dat de nieuwe omgeving met alle nieuwe indrukken ook erg vermoeiend zullen zijn voor je kleintje.

Tip 5: Goede overdracht

Zeker de eerste weken is het fijn als er ruimte is voor een goede overdracht aan het eind van de dag. Dat een van de leidsters een paar minuutjes tijd heeft om te vertellen hoe de dag is gegaan. Heeft je kleintje voldoende kunnen slapen? Hoe zijn de voedingen gegaan? Misschien maakt jouw opvang of crèche wel standaard gebruik van een app of schriftje waarin elke dag iets wordt geschreven? Merk je dat je zelf ergens vragen of twijfels over hebt of ergens mee zit, blijf er dan niet mee rondlopen. Maak het bespreekbaar, zodat je met een fijn gevoel naar huis gaat en je je kindje de volgende dag ook weer met een gerust hart naar de opvang brengt.

eerste dag kinderopvang kind

Tip 6: Wat geef je mee naar het kinderdagverblijf?

Tijdens het wenmoment kun je bij jouw opvang checken wat je precies moet meegeven wanneer je kindje een volle dag naar de opvang gaat. Hieronder een opsomming van spulletjes die wellicht goed zijn om mee te geven:

  • Eén of twee setjes schone kleding.
  • Slaapzak, die lekker ruikt naar thuis.
  • Knuffel en eventueel speentje.
  • Flesje.
  • Gekolfde melk als je borstvoeding geeft.
  • Eventueel een poedertoren met voeding.
  • Afhankelijk van het weer een muts of zonnehoedje.

Maak het tasje dat meegaat naar de opvang al ruim van te voren klaar, zodat je niet nog op de ochtend zelf – die toch al spannend genoeg is – nog moet stressen om alles te vinden en in te pakken.

Tip 7: Zorg dat alle spulletjes gelabeld zijn

Wanneer je spulletjes van thuis meegeeft naar de opvang, is het verstandig om deze te voorzien van een naamsticker of labeltje. Via Goedgemerkt kun je labelpakketten bestellen met diverse soorten labels, die ook nog eens magnetron en vaatwas/wasmachine-proof zijn! Wel zo fijn 🙂

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan