JE KIND GEZOND LEREN ETEN – TIPS VAN EEN OPVOEDCOACH

Gastbijdrage van Joyce Akse
Gastbijdrage van Joyce AkseOpvoedcoach & Psycholoog

Wist je dat gezond eten niet alleen belangrijk is voor de lichamelijke groei, ontwikkeling en gezondheid van kinderen, maar ook voor zijn cognitieve en sociale vaardigheden? Kinderen en tieners die gezond eten, zijn namelijk minder vaak ziek, kunnen zich beter concentreren en zitten beter in hun vel. Ze hebben zelfs minder kans op hart- of vaatziektes als ze volwassen zijn. Helaas is het eetpatroon van jeugdig Nederland niet optimaal. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat ze gemiddeld te weinig groente, fruit, vis en vezels eten. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw kind wel die gezonde ingrediënten gaat eten? Daar wil ik je in dit artikel graag een aantal praktische tips voor geven!

Tip 1: Zorg voor gezonde producten in huis.

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om zelf gezonde producten in huis te halen om gezonde maaltijden mee te bereiden. Daarmee heb je als ouder al voor een belangrijk deel in de hand hoe gezond je kind eet. Want als je geen ongezonde producten in huis hebt, kan je kind ze thuis ook niet eten. Uiteraard begrijp ik ook wel dat jij of je kind het fijn vindt om ook af en toe te snoepen. Maak daar duidelijke afspraken over. Spreek met je kind af hoe vaak per dag en wanneer je kind een snoepje, koekje of iets anders mag eten. Een duidelijke afspraak is bijvoorbeeld: ‘je mag 1x per dag een ongezond tussendoortje en dat eten we ’s middags als je thuiskomt uit school’. Zo weet je kind dat het wel af en toe een snoepje of koekje mag eten, maar niet de hele dag door.

Helaas is het in huis halen van gezonde producten en ingrediënten nog geen garantie dat je kind jouw gezonde maaltijd daadwerkelijk gaat eten. Daar heb je weer andere strategieën voor nodig. Deze komen hieronder aan bod!

Tip 2: Laat weten wat je kind goed doet

Stimuleer je kind op een positieve manier om de maaltijd, die je hebt klaar gemaakt, te proeven. Eén van de belangrijke aspecten van positief stimuleren is dat je je kind laat weten wat het goed doet aan tafel. Laat je kind weten wat jíj vindt dat je kind goed doet. Benoem bijvoorbeeld dat je kind goed aan tafel blijft zitten, dat het netjes met zijn bestek eet, dat het goed is dat het van alles een hapje proeft en ga zo maar door. Hoe klein of onbeduidend het in jouw ogen ook is, voor je kind is het ontzettend belangrijk om te weten wat het goed doet. Dat stimuleert je kind namelijk om dat vaker te gaan doen.

kind gezond eten

Tip 3: Proeven, proeven, proeven

Je kind leert alleen gezond te eten door het gezonde eten ook daadwerkelijk in de mond te nemen en te proeven. Stimuleer je kind dan ook om iets nieuws te proeven. Sommige kinderen vinden dat heel spannend en hebben jou nodig om hen over die drempel te helpen. Dat gaat vaak eerst gepaard met weerstand en ongemak, maar zodra ze het eenmaal geproefd hebben, merken ze dat het eigenlijk best wel meeviel. Dat is een belangrijke succeservaring voor je kind. En die ervaring maakt de kans groter dat hij de volgende keer iets makkelijker het volgende nieuwe ingrediënt durft te proeven.

Laat kinderen trouwens ook producten of ingrediënten proeven, die ze nu (nog) niet lekker vinden. We weten dat het soms nodig is om 10-15 keer iets te proeven om het te leren waarderen en om het zonder mopperen te eten (en bij sommige producten nog wel vaker…). Blijf het dus toch aanbieden; de aanhouder wint. Door het te blijven aanbieden en proeven, leert je kind uiteindelijk om het te waarderen en te eten.

Tip 4: Geef je kind een passende portie.

Geef je kind een passende portie. In praktijk betekent dat vooral: geef je kind niet te veel. Stel je zelf maar eens voor dat je veel van iets moet eten wat je niet lekker vindt; dan krijg je het idee dat het nooit zal lukken of begin je er niet eens aan. Te grote porties werken dus ontmoedigend en demotiverend. Begin daarom met kleine porties; doe van alles wat je klaar hebt gemaakt een klein schepje op zijn bord. Daardoor is de hoeveelheid te overzien en de kans groter dat je kind het gaat proeven. Als je kind het vaker heeft geproefd en heeft leren eten, dan kun je de portie stap voor stap groter maken. Bijkomend voordeel: zo zorg je er ook nog eens voor dat iedereen aan tafel hetzelfde eet, alleen de hoeveelheid kan per persoon verschillen.

Tip 5: Realistische verwachtingen

Als je pas begint met een nieuwe aanpak op het gebied van leren eten, mag je helaas niet verwachten dat je kind meteen een stuk beter gaat eten. Je moeilijk-etende kind zal echt niet ineens alles gaan eten. Verwacht dus in het begin geen wonderen. Leren eten is echt een leerproces en gaat met vallen en opstaan. Wanneer je vasthoudt aan deze basistips, een duidelijke opvoedaanpak hanteert en die ook nog eens lang genoeg en consequent volhoudt, dan gaat het ook jou lukken om je kind te leren gezond, gevarieerd en genoeg te eten.

Over Joyce Akse

Dr. Joyce Akse is psychologe en werkt sinds 2013 als opvoedcoach in haar praktijk ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’. Het is haar persoonlijke missie om alle ouders te leren hoe je kinderen (0-16 jaar) leuker en makkelijker opvoedt. Joyce is gepromoveerd in de sociale wetenschappen (Pedagogiek) en PSYCHOLOOG NIP. Daarnaast geeft ze opvoedingsondersteuning volgens Triple P aan ouders van kinderen én tieners, verzorgt ze officiële OpvoedParty’s, is ze Happiest Baby Educator i.o. en volgt ze aanvullende cursussen op het gebied van opvoeding. Joyce is zelf moeder van 3 kinderen. Ze staat dus nog iedere dag met haar voeten in de klei en leert – ook in praktijk – nog dagelijks bij.

Je leest meer over Joyce, haar bedrijf en opvoedtips via www.aksecoaching.nl.

Bronnen: