JE EERSTE AFSPRAAK BIJ DE VERLOSKUNDIGE

eerste afspraak bij verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met een verloskundige. De eerste afspraak vindt meestal plaats rond de 9de week van je zwangerschap. Wat je van die eerste afspraak kunt verwachten? Wij zetten het voor je op een rij!

Intakegesprek

De verloskundige neemt deze eerste afspraak uitgebreid de tijd om jou te leren kennen en je eventuele partner. Als dat mogelijk is, is het handig als je partner meekomt naar deze eerste kennismaking. De verloskundige zal een heleboel vragen stellen, zoals over jouw medische achtergrond en erfelijke afwijkingen in jouw familie en die van je partner. Sommige verloskundigen sturen vooraf de vragenlijst toe, zodat je je kunt voorbereiden. Krijg je geen vragenlijst? Denk dan vooraf al na over eventuele ziektes of erfelijke aandoeningen die in jouw familie zitten en in die van de vader van je kind.

Uitgerekende datum vaststellen

De verloskundige zal aan de hand van de laatste menstruatie de zwangerschapsduur en (voorlopige) uitgerekende datum berekenen. Het is handig als je van tevoren alvast onderstaande gegevens opschrijft, omdat deze informatie nodig is om de uitgerekende datum goed te berekenen:

  • Op welke datum was de eerste dag van je laatste menstruatie?
  • Was je menstruatie regelmatig (bijvoorbeeld om de 28 dagen)?
  • Op welke datum was de zwangerschapstest positief?
  • Wanneer ben je gestopt met anticonceptie?

Om er zeker van te zijn dat de uitgerekende datum ook klopt, wordt je een termijnecho aangeboden. Deze wordt dan rond 11 weken gemaakt en geeft met zekerheid je uitgerekende datum aan.

Bloeddruk meten

Bij deze eerste en alle komende afspraken zal de verloskundige je bloeddruk meten. 1 op de 10 vrouwen krijgt tijdens de eerste zwangerschap te maken met hoge bloeddruk, meestal na zeven maanden. Hoge bloeddruk is op zich niet gevaarlijk. Afhankelijk van wanneer het optreedt tijdens de zwangerschap, wordt je extra in de gaten gehouden. Want heel soms kun je wel klachten krijgen en moet er snel ingegrepen worden.

Wegen en meten

De meeste verloskundigen houden je gewichtstoename in de gaten en wordt je bij dit eerste bezoek en vervolgbezoeken gewogen. Ook voelt de verloskundige aan je buik om de grootte van je baarmoeder te bepalen.

Bloedprikken

Tijdens het eerste bezoek neemt de verloskundige bloed bij je af voor onderzoek of geeft je een verwijzing voor bloedonderzoek. Dit is nodig om je bloedgroep en resusfactor vast te stellen. Ook wordt je bloedsuiker en ijzergehalte gecontroleerd. En wordt er gecheckt of je een ziekte of aandoening onder de leden hebt, als hepatitis B of hiv.

Urine testen

Soms wordt je gevraagd naar een urinemonster. Dat hoeft meestal niet direct en kun je later nog inleveren. De urine wordt getest op de aanwezigheid van suiker en eiwitten. Suiker in je urine kan een aanwijzing zijn dat je zwangerschapsdiabetes ontwikkelt. Ook wordt er gekeken of je misschien een blaasontsteking hebt.

Informatie over zwangerschap

Uiteraard krijg je tijdens dit eerste bezoek ook informatie over zwangerschap, de onderzoeken die je zult krijgen en over prenatale screening. Dit is onderzoek naar de baby tijdens je zwangerschap. En natuurlijk is er ook gelegenheid voor het stellen van vragen. Zet je vragen vooraf al op papier, dan vergeet je niets.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest