IS JE BABY VERKOUDEN? DIT MOET JE WETEN!

Baby Verkouden Verstopte Neus

Als je baby verkouden is, kan je kleintje daar veel last van hebben. In dit artikel zetten we alle informatie die je wil weten over verkoudheid bij baby’s voor je op een rij. Hoe ontstaat zo’n verkoudheid? Kun je voorkomen dat je baby verkouden wordt? Mag je met je baby naar buiten als hij/zij verkouden is? Mag je ‘m naar de opvang brengen? Wat kun je zelf doen tegen de verkoudheid van je baby en wanneer neem je contact op met de huisarts? Dit en meer lees je in dit artikel!

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus zorgt voor ontstoken neusslijmvlies en kan er ook voor zorgen dat de keel gaat ontsteken. Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Hierdoor krijgt je baby een verstopte neus. Soms loopt het snot uit het neusje van je baby, maar het kan ook achter in de keel lekken. Door de ontsteking raakt het slijmvlies ook geïrriteerd. In de neus kan dit een niesprikkel geven, waardoor je baby (veel) gaat niezen. In de keel of luchtpijp kan een hoestprikkel ontstaan, waardoor je baby moet hoesten. Een bijholteontsteking komt bij kleine kinderen zelden voor, omdat deze holten nog niet of niet helemaal zijn ontwikkeld.

Alle symptomen bij verkouden baby’s op een rij

Baby’s die verkouden zijn, vertonen eigenlijk min of meer dezelfde symptomen als volwassenen. Hierboven werd een aantal van deze symptomen al kort beschreven. Bij deze een opsomming van álle symptomen die passen bij een verkoudheid van je baby:

 • Hoesten
 • Verstopte neus
 • Snotneus
 • Waterige/tranende ogen
 • Snotogen/Ontstoken ogen
 • Niezen
 • Verhoging of koorts (zie volgende alinea)
 • Hangerigheid
 • Veel huilen

Naast deze symptomen die je duidelijk kunt zien aan je baby, kan je kleintje ook last hebben van keelpijn en/of hoofdpijn. Deze symptomen kun je niet direct waarnemen, maar uiten zich wel vaak in het gedrag van je baby.

Verkoudheid Baby Koorts

Verhoging en koorts als je baby verkouden is

Baby’s en jonge kinderen kunnen wat verhoging of koorts krijgen als ze verkouden zijn. We spreken van verhoging bij een temperatuur tussen 37.5 en 38 graden. Dat is dus niet direct iets om je zorgen over te maken. Als je baby verhoging of koorts heeft, is het goed je kleintje katoenen kleren aan te doen. Dit voorkomt dat je kindje het te warm krijgt.

Is je baby jonger dan drie maanden en krijgt het koorts (temperatuur hoger dan 38 graden), dan is het wel verstandig om even contact op te nemen met de huisarts. Ditzelfde geldt voor als je baby (ouder dan 3 maanden) langer dan 24 uur aaneengesloten een temperatuur heeft van 38 graden of hoger. Ook als je kindje ineens hele hoge koorts krijgt, is het goed om even met de huisarts te bellen voor advies. Meer over wanneer je contact opneemt met de huisarts als je baby verkouden is, lees je later in dit artikel.

Hoe ontstaat een verkoudheid bij baby’s?

Een verkoudheidsvirus verspreidt zich via vochtdruppels in de lucht of via je handen. Dit betekent dat je baby besmet kan raken met een verkoudheidsvirus door besmette vochtdruppels in te ademen. Het risico hierop is het grootst wanneer je met veel mensen in een relatief kleine en slecht geventileerde ruimte bent. Je baby kan ook een verkoudheidsvirus oplopen door bijvoorbeeld speelgoed aan te raken waar vlak daarvoor een ander kindje mee speelde dat verkouden was.

Verkoudheid Baby Verstopte Neus

Als je baby vaak verkouden is…

Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Weerstand tegen verkoudheid wordt pas opgebouwd nadat je het virus een keer hebt gehad. Omdat je baby nog niet veel in contact is geweest met al die verschillende soorten virussen, moet je baby de weerstand hiertegen nog opbouwen. Als je baby meerdere keren achter elkaar verkouden wordt, dan is waarschijnlijk dus steeds een ander virus de veroorzaker. Je baby kan daardoor wel tien keer per jaar verkouden worden. Veel vaker dus dan de gemiddelde volwassene!

Hoe lang duurt een verkoudheid bij een baby?

Een verkoudheid bij een baby duurt gemiddeld zo’n twee weken. Maar het kan natuurlijk zijn dat je kindje er korter of langer last van heeft. Misschien was het ene verkoudheidsvirus nog niet goed en wel overwonnen, toen je kindje geveld werd door het volgende virus? Ook als je baby dus langer dan die twee weken verkouden is, hoef je je niet direct zorgen te maken.

Kun je voorkomen dat je baby verkouden wordt?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; je kunt niet voorkomen dat je baby verkouden wordt. Zeker als je kindje op het kinderdagverblijf of bij de gastouder in contact komt met andere kindjes, is een besmetting snel gebeurd. Jonge kinderen kunnen hun neus niet (goed) snuiten, waardoor het snot vaak aan de handjes komt en zo ook op allerlei andere plekken waar ook andere kindjes aan komen. Helemaal voorkomen kun je het dus niet. Wel kun je zelf met de volgende voorzorgsmaatregelen ervoor zorgen dat de kans dat je kindje verkouden wordt, iets afneemt:

 • Houd je baby waar mogelijk weg bij mensen die verkouden zijn;
 • Was regelmatig je handen;
 • Als je zelf verkouden bent, hoest of nies dan niet in de richting van je baby maar in je elleboog, snuit je neus in een papieren zakdoek die je na gebruik weggooit en was je handen zorgvuldig.

Mag je baby naar buiten als hij verkouden is?

Als je baby verkouden is, is het beter om niet naar buiten te gaan. Een ziek kind, blijft het liefste binnen. Moet je toch naar buiten? Bijvoorbeeld om even boodschappen te doen, let er dan op dat je kindje op het weer gekleed is.

Mag je baby naar de opvang als hij verkouden is?

Elk kinderdagverblijf bepaalt zelf hoe het omgaat met ziekte van kinderen. Toch is het zo dat de richtlijnen in de praktijk niet zoveel verschillen. Zo geldt bij veel kinderdagverblijven dat je je kindje niet mag brengen als het een temperatuur heeft van meer dan 38,5 graden. Anderzijds is het ook zo dat je kindje zich ook zonder verhoging of koorts behoorlijk ziek kan voelen. Let daarom ook op andere signalen als je de afweging maakt om je verkouden baby wel of niet naar de kinderopvang te brengen. Hoe gaat het met eten/drinken? Hoe gaat het slapen? Is je kindje erg huilerig en lamlendig of heeft het toch zin om te spelen? Een kind dat zich echt ziek voelt, heeft vooral behoefte aan rust. De kans is groot dat je kindje zich in de drukke omgeving van het kinderdagverblijf niet echt prettig zal voelen. Zieke kinderen hebben ook behoefte aan de nabijheid van vertrouwde personen. Ook daarom kan het goed zijn om te overwegen of jij of je partner een dagje vrij kan nemen als je baby verkouden is.

Verkouden baby & voeden

Als je baby verkouden is, gaat het voeden vaak moeizaam. Zeker als het neusje van je baby verstopt zit, is het moeilijk om te drinken. Wat je kunt doen, is het neusje van je baby voor het voeden druppelen met een speciale zoutoplossing of neusspray voor baby’s. Dit zorgt ervoor dat het snot loskomt en door je baby wordt uitgeniest of doorgeslikt. De weg is dan weer even vrij om lekker te drinken.

Verkouden baby & slapen

Als je baby verkouden is, gaat ook het slapen vaak moeilijk. Ademhalen is lastig met een verstopte neus. Misschien wordt je baby wakker van z’n eigen gehoest? Of kan het überhaupt niet slapen omdat het zich zo lamlendig voelt? Vaak gaat een flinke verkoudheid van je baby dus ook gepaard met gebroken nachten. Om te voorkomen dat je zelf uitgeput raakt, kan het slim zijn om met je partner een verdeling te maken. De een de ene nacht eruit en de ander de andere nacht? In de volgende alinea delen we een aantal tips om het ‘verkoudheidsleed’ van je baby te verzachten. Een aantal van deze tips kunnen ook helpen om het slapen makkelijker te maken voor je baby. Denk aan het gebruik van speciale neussprays en balsems voor baby’s, het verhogen van het bedje zodat je kindje niet helemaal horizontaal ligt en het gebruik van een neusreiniger, zodat je baby weer even vrij kan ademen.

Baby Verstopte Neus 's Nachts Slapen

Wat kun je doen als je baby verkouden is?

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over. Het is niet nodig de symptomen medisch te behandelen. Wat je als ouder wel kunt doen, is de last die je baby ervaart door de verkoudheid, te verminderen door je kleintje goed te verzorgen. De volgende dingen kunnen je verkouden baby wat verlichting geven:

 • Help je baby vrij te ademen
  Als de neus van je baby verstopt is, is het fijn als je je kindje (tijdelijk) wat meer lucht kunt geven. Bijvoorbeeld door speciale neusspray voor baby’s te gebruiken of je kindje in te smeren met Luuf.
 • Geef je baby extra drinken
  Door de waterige ogen en loopneus kan je kindje meer vocht verliezen dan normaal. Daarom is het belangrijk om je baby veel te laten drinken.
 • Zorg voor vochtige lucht
  Zorg voor vochtige lucht in huis door bakjes water op de verwarming te zetten of aan de verwarming te hangen. De lucht in een badkamer waar warm gedoucht wordt kan ook prettig zijn voor je verkouden baby.
 • Verhoog het bedje van je baby
  Kijk of je het hoofdeinde van het bedje van je baby iets kunt verhogen, zodat je kindje niet meer horizontaal ligt en het slijm wat meer naar beneden kan zakken.
 • Ga voor goede hygiëne
  Was de handjes en het gezichtje van je kleintje regelmatig. Verschoon het bedje een keertje extra en maak het speelgoed schoon om de kans op herbestemming te verminderen.
 • Zorg voor de juiste temperatuur
  Je hoeft je kindje niet extra warm aan te kleden als het verkouden is. Ook de temperatuur van de slaapkamer hoef je niet te verhogen; een temperatuur tussen de 16 en 18 graden is prima.

Meer informatie over deze tips vind je in ons artikel: ‘Mijn baby is verkouden! Wat te doen? 6 tips!

Verstopte Neus Baby

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Zoals hierboven beschreven gaat een verkoudheid normaal gesproken binnen 1 à 2 weken vanzelf over. In principe hoef je dus niet langs de huisarts als je baby verkouden is. Hieronder lees je wanneer je wél contact moet opnemen met de huisarts:

 • Als je baby jonger is dan drie maanden en koorts ontwikkelt (temperatuur van 38 graden of meer);
 • Als je baby ouder is dan drie maanden en minimaal 24 uur aaneengesloten een temperatuur van boven de 38 graden heeft;
 • Als je baby veel minder drinkt dan normaal;
 • Als er sprake is van sufheid;
 • Als er sprake is van benauwdheid;
 • Als er sprake is van een piepende ademhaling;
 • Als de verkoudheid maar niet over wil gaan en je je hier zorgen over maakt.

Goed om te weten: de kosten van een bezoek aan de huisarts worden vergoed door de zorgverzekering waarbij je baby is aangemeld. Voor de zorgkosten van je baby betaal je geen eigen risico.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE