INTROVERT OF VERLEGEN? 6 KENMERKEN VAN EEN INTROVERT KIND

kenmerken introvert verlegen kind

Als je zelf extravert bent, is het soms lastig om introvert gedrag te begrijpen en kun je je zorgen maken over je kind. Misschien denk je aan verlegenheid en heb je de neiging om je kind aan te moedigen om meer uit zijn schulp te komen. Maar een introvert kind is juist graag alleen en kiest hier zelf voor. In tegenstelling tot een verlegen kind dat geremd wordt door angst. Hoe je weet of je kind introvert is? Lees eens deze 6 kenmerken van introversie.

1. Alleen zijn en spelen heeft de voorkeur

Een introvert kind speelt het liefst alleen en kan zich ook prima alleen vermaken. Het vindt het fijn om fantasie te gebruiken en verveelt zich dan ook niet snel. Het heeft hierbij niet zoveel interesse in interactie met andere kinderen. Introverte kinderen hebben dan ook meestal geen grote vriendengroep. Ze hebben echter wel behoefte aan vriendschap, met voorkeur voor een paar vrienden waarmee ze een hechte vriendschap willen opbouwen. Enige hulp en stimulans van ouders is hierbij gewenst.

2. Eerst de kat-uit-de-boom-kijken

Introverte kinderen zijn echte ‘kat-uit-de-boom-kijkers’. Ze vinden het fijn om dingen van een afstandje te bekijken en te observeren. Niet omdat ze bang zijn, maar uit voorzichtigheid. Ze willen eerst informatie verzamelen en zich een mening vormen, in plaats van zomaar ergens in springen.

3. Liever luisteren dan praten

Introverte kinderen zijn vaak stilletjes en nemen alles rustig in zich op. Ze praten liever in zichzelf of tegen een knuffel, dan met leeftijdsgenootjes. Dit praten is ook belangrijk, want op deze manier kunnen ze hun gevoelens uiten. In gezelschap luisteren ze liever en zijn dan vaak ook goede luisteraars.

4. Driftig of prikkelbaar bij drukte

Na een drukke dag met meerdere activiteiten en/of met veel mensen kan een introvert kind van slag of driftig zijn. Het zal zich dan het liefst terugtrekken om weer op te laden en deze pauze heeft het dan ook echt nodig. Als je kind nog jong is, heeft het dit misschien nog niet van zichzelf in de gaten. Let dan op tekenen van sociale uitputting en plan bewust een rustmoment in voor je kind. In ons artikel ‘Je introvert kind ondersteunen? 6 tips!’ kun je nog meer tips vinden hoe je je kind kunt ondersteunen.

5. Niet dol op nieuwe situaties

In nieuwe omgevingen en bij nieuwe mensen voelen introverte mensen zich vaak overweldigd. Deze situaties zijn dan ook erg vermoeiend voor hen. Het uitproberen van nieuwe dingen en interactie met nieuwe mensen gaan ze dan ook het liefst uit de weg. Je kind probeert wellicht oogcontact met onbekenden te vermijden om zo interactie te voorkomen. Je kind is dan niet onbeleefd, maar wil alleen zichzelf beschermen.

6. Zelfstandig en onafhankelijk

Als introverte kinderen een probleem hebben dan lossen ze dit liever zelf op. Ze steunen niet snel op andere mensen voor hulp. Ze zijn hierdoor heel zelfstandig en onafhankelijk. Dit heeft echter ook een keerzijde, want een introvert kind kan soms wel degelijk volwassen hulp nodig hebben. Omdat het daarbij niet heel open is over zijn/haar gevoelens, kan het lastig zijn om emoties te peilen. Dus bij twijfel vragen stellen en echt luisteren, maar niet pushen. En laat je kind weten dat het altijd bij jou terecht kan.

Bron: Ouders van Nu

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE