INSPIRATIEFILMPJES ‘TAAL STIMULEREN’

Je kindje wordt geboren met de aanleg om te leren praten, maar om dit praten goed onder de knie te krijgen heeft je kind een voorbeeld nodig én stimulatie. Als je kind naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf gaat, komt het veel in aanraking met de Nederlandse taal. Toch is het daarnaast belangrijk dat jij je kind thuis ook voldoende stimuleert in de taalontwikkeling door veel met je jonge kind te praten, in het Nederlands of in je moedertaal.

Laat je inspireren!

De beheersing van de Nederlandse taal is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Je kunt je kind helpen een goede start te maken op school door veel te praten met hem of haar. Hoe je dit doet? Laat je inspireren door andere ouders in onderstaande zestal korte films. In alledaagse situaties, zoals onderweg naar de peuterspeelzaal, bij een bezoek aan een kinderboerderij of bij het spelen van een spelletje, kun je zien hoe een ouder in gesprek is met zijn kindje.

Belang van de moedertaal

De filmpjes zijn bewust uitgevoerd in diverse talen (de knop CC onder elk filmpje biedt ondertiteling). Hiermee willen we het belang van de moedertaal benadrukken. Ook het dialect hoort hierbij. Juist door het blijven gebruiken van je moedertaal is het voor je kind makkelijker om een tweede taal aan te leren. De taalvaardigheid in de eerste taal hangt namelijk samen met de taalvaardigheid in de tweede taal. Als je kind een woordje in zijn eigen taal al kent, leert hij/zij dit begrip sneller in het Nederlands.

Deze filmpjes zijn een initiatief vanuit de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) in Maastricht in samenwerking met het CJG043.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE