INCLUSIVITEIT BIJ KINDCENTRUM SAMEN WYCK: ZO NORMAAL MOGELIJK, ZO SPECIAAL ALS NODIG!
In onze moderne samenleving is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen ‘gewoon’ mee kunnen doen. Binnen het onderwijs zien we dit terug in het concept van ‘passend onderwijs’. Dit is erop gericht dat álle kinderen, ook zij die extra begeleiding nodig hebben, zoveel mogelijk kunnen deelnemen aan reguliere peuteropvang en onderwijs. Dat dit heel goed kan uitpakken, blijkt uit het succesverhaal van Radar en Kindcentrum Wyck, waarin Peuteropvang Samen Spelen en Basisschool Wyck zijn gevestigd. In dit interview lees je er meer over!
Win-win
Sinds een aantal jaren doen kindjes van ‘Kinderbehandelcentrum de Grummelkes’ van Radar, daar waar het kan, mee met de peuteropvang van Samen Spelen en de kleutergroep van de school. ‘Een win-win situatie’, zo vertellen Andrea en Mirthe, die vanuit Radar werkzaam zijn op het peuter-kleuterplein van het Kindcentrum Wyck. “De kinderen van de Grummelkes kunnen ter voorbereiding op de overgang naar – meestal – het speciaal basisonderwijs al wennen aan grotere groepen, met alle prikkels en verwachtingen van dien. En de peuters van Samen Spelen leren dat iedereen anders is en daarin rekening te houden met elkaar en een handje te helpen waar nodig.”
Geen onderscheid
Mirthe: “Ik ben na de zomervakantie hier gestart als persoonlijk begeleider van zeven kinderen in Wyck, waaronder de drie kindjes die vanuit Radar naar de ontwikkelgroep komen. Wat me van begin af aan het meeste opviel, is dat er echt geen onderscheid wordt gemaakt. De kindjes draaien gewoon mee in de groepen. In de pauzes wordt er samen gespeeld op het schoolplein. En we worden meegenomen in alle activiteiten die vanuit de peuteropvang of school georganiseerd worden. Schooluitstapjes, een bezoek aan de kinderboerderij of bibliotheek; we gaan gewoon mee! Ook binnen het team merk je dat iedereen er heel positief en open instaat; de samenwerking gaat als vanzelf. Dat is heel mooi om te ervaren.”
Ontwikkelgroep
Andrea is sinds 2013 werkzaam bij Radar en is als senior gespecialiseerd begeleider betrokken. Zij vertelt dat de zogenaamde ‘ontwikkelgroep’ in Wyck niet weggelegd is voor alle kindjes van Radar. Andrea: “Op onze locatie in Cadier en Keer zijn de groepen niet groter dan 8 kinderen. Hier in Wyck zijn de klassen natuurlijk veel groter. Dat vraagt nogal wat van kinderen in het omgaan met en verwerken van prikkels, het aangaan van contacten met andere kinderen, concentratie en leervermogen. En het vraagt natuurlijk ook wat meer zelfstandigheid. Daarom bekijken wij vooraf tijdens een oriëntatie altijd of dit passend kan zijn voor het kind.”
Minderheid
In de praktijk is het zo dat een minderheid van de kinderen naar deze locatie in Wyck komt. Mirthe licht toe: “Om mee te kunnen draaien in de ontwikkelgroep is het bijvoorbeeld belangrijk dat een kindje zich communicatief kan uiten, dat het niet alleen gericht is op zichzelf maar ook op de ander en dat het in staat is om een bepaalde dagstructuur vast te houden. In de peutergroep moeten kindjes bijvoorbeeld kiezen welke activiteiten ze dat blok willen gaan doen. Als je kiest voor de huishoek, wordt verwacht dat je daar blijft spelen. Al kunnen we daar als groepsleiding waar nodig natuurlijk ook wel in ondersteunen.”
Halve dagen
Mirthe: “Belangrijk om te weten, is dat onze kindjes maar een halve dag naar hier komen voor behandeling; van half 9 tot half 1. Zo blijft het voor ieder kind te overzien, want we weten dat er best veel op ze afkomt. In zo’n ochtend draaien ze deels mee in de reguliere groepen bij bijvoorbeeld een kring- of werkmoment, maar we hebben ook een eigen ruimte om ons terug te trekken. Zo kunnen we goed kijken naar de individuele behoefte van elk kind.
Zorgplan
Als een kindje start in de ontwikkelgroep, volgt er een observatieperiode van 6-8 weken. Andrea: “In die periode kijken we op alle gebieden naar de ontwikkeling van het kind; wat zien we op gebied van communicatie, sociaal-emotioneel, werkhouding? Waar liggen de ontwikkelingskansen voor dit kind? Samen met ouders bespreken we vervolgens wat we hebben gezien en aan welke doelen we willen gaan werken. Dit wordt vervolgens vastgelegd in een zorgplan voor het volgende half jaar. Elke dag werken we met de kinderen aan hun persoonlijke doelen. Dat wordt ook gerapporteerd, zodat we de voortgang kunnen monitoren.
Er kunnen indien nodig ook nog onderzoeken gedaan worden naar de ontwikkeling van het kind; zo is er een vaste logopediste op school, waar de kinderen wekelijks behandeling van krijgen. Ook wordt er standaard psychologisch onderzoek gedaan om zicht te krijgen op de ontwikkeling van het kind en het in kaart brengen van de leerkansen. Het is natuurlijk belangrijk dat we zo goed mogelijk aansluiten bij het kind, zodat we hem of haar niet ondervragen of overvragen.”
Leerpotentieel vergroten
Mirthe: “Ons streven is om kindjes met 4 jaar te laten uitstromen naar het onderwijs. Doordat Basisschool Wyck ook deelneemt aan de samenwerking, is het mogelijk om oefenmomenten in te bouwen in groep 1. Hierdoor krijgen we beter zicht op de didactische mogelijkheden en sociale ontwikkeling van een kind. We kunnen dan samen bekijken of er de mogelijkheid is om een kind te laten uitstromen in het reguliere onderwijs. Dat past ook weer heel mooi in de gedachte van inclusie. In de afgelopen jaren is één kind van Radar gestart in de reguliere kleutergroep op Basisschool Wyck. De meeste kindjes stromen door naar het speciaal basisonderwijs.”
Andrea vult aan: “Een ontwikkelingsachterstand zie je vaak terug op verschillende ontwikkelingsgebieden; communicatie, cognitief en sociaal-emotioneel. Het is belangrijk om al zo jong mogelijk in te steken op het stimuleren van de ontwikkeling, om een kind zoveel mogelijk te kunnen meegeven en het leerpotentieel te vergroten. Dat is waar we hier bij Kindcentrum Wyck met veel plezier aan mogen bijdragen!”