KOM SPELEN MET JE KIND BIJ SPEELPAN WEST!

In gesprek met Sara Hautvast
In gesprek met Sara HautvastOpvoedondersteuner Speelpan West

Op bezoek bij Speelpan West. Dit is een plek in Maastricht waar ouders en kinderen samen kunnen komen voor gratis informatie en advies over opgroeien en opvoeden, spel en speelgoed. Een activiteit binnen de Speelpan is de Speelinloop. Bij de Speelpan werken zowel vrijwilligers als professionals. Wij spreken met opvoedondersteuner Sara Hautvast van Trajekt en met twee vrijwilligsters.

Het eerste dat ons bij binnenkomst opvalt is de ontspannen en gezellige sfeer. Er zijn vandaag enkele moeders en kinderen aanwezig. De kinderen variëren in leeftijd van 0 tot 10 jaar. Overal staat speelgoed, netjes ingedeeld naar soort en leeftijdscategorie. Er is voor elk wat wils. Naast opvoedondersteuner Sara zijn er 3 vrijwilligsters aanwezig. Zij bieden verschillende soorten speelgoed aan, geven uitleg en doen mee met een spelletje. Daarnaast controleren zij of speelgoed compleet is en op de juiste plek wordt teruggezet.

We zijn nu in Speelpan West. Er is ook een Speelpan Oost. Wat is het verschil tussen die twee?

“Zoals de naam eigenlijk al zegt, ligt de ene locatie in West-Maastricht en de andere in Oost-Maastricht. Op die manier zijn we goed bereikbaar voor kinderen en ouders uit heel Maastricht. Het aanbod per locatie is een beetje verschillend. In Speelpan West zijn bijvoorbeeld de Speel-o-theek en Speelgoedbank gevestigd, dat is in Speelpan Oost niet het geval. Op beide locaties is een Speelinloop.”

Over dat laatste willen wij graag meer weten! Wat is de Speelinloop eigenlijk?

“De Speelinloop is een activiteit op een vast moment in de week. Je kunt als ouder twee keer per week met je kind naar de Speelinloop komen om samen te spelen. Het is de bedoeling dat je op die momenten als ouder écht tijd voor je kind maakt en samen speelt. Ouders kunnen van de vrijwilligers begeleiding krijgen bij het spelen. Denk bijvoorbeeld aan voorlichting over welk speelgoed bij welke ontwikkelingsfase past. Ouders hoeven zelf geen speelgoed mee te nemen, dat is allemaal aanwezig. Er is speelgoed voor kinderen tot ongeveer 10 jaar. Naast samenspelen staat ontmoeting centraal tijdens de Speelinloop. Kinderen zoeken elkaar spontaan op en zorgen er op die manier voor dat ook ouders met elkaar in gesprek komen. Dat is mooi om te zien. Ouders vinden het prettig andere ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.”

Wie komen er zoal naar de Speelinloop?

“Dat is heel divers. Ouders hoeven zich niet aan te melden, iedereen is welkom. Ouders bepalen zelf hoe vaak ze komen. Wanneer ouders voor het eerst komen ontvangen ze een informatiepakket en onze huisregels. We zien soms hele gezinnen, maar ook moeders met hun kind(eren) alleen. Vaders zien we nog wat weinig! Zowel Nederlandse gezinnen als gezinnen van buitenlandse komaf weten ons goed te vinden. Het is ook leuk om cultuurverschillen bij het spelen te zien, ouders leren van elkaar.”

Welke taak heb jij als opvoedondersteuner tijdens de Speelinloop?

“Ik begeleid onder andere de vrijwilligers. Als vrijwilligers vragen hebben, kunnen ze bij mij terecht. Verder bied ik de vrijwilligers een stuk teambuilding en verdieping in hun werk.”

kinderen spelen Speelpan West Speelinloop

Wat drijft je in je werk?

“De betrokkenheid van de vrijwilligers! Ze zijn ontzettend gedreven. Er werken op dit moment in totaal 33 vrijwilligers in Speelpan West. Daar zijn we wel trots op! Zij maken de Speelinloop tot een succes. Zelfs in de zomervakantie hebben zij de Speelinloop open gehouden. Juist dan zijn er ouders die niet op vakantie gaan en toch iets leuks met hun kinderen willen doen. Verder spreekt de afwisseling in het werk me aan.”

Wij zijn inmiddels erg nieuwsgierig naar deze enthousiaste vrijwilligers. We spreken Christel (C) en Lina (L).

Wat doe je als vrijwilligster zoal tijdens de Speelinloop?

(C): “Spelmomenten observeren. Soms zien we dat ouders nog onwennig zijn in het spelen met hun kind. Ik probeer dan samen met de ouder een speelmoment te creëren en samenspelen te stimuleren. Ik neem bijvoorbeeld het initiatief tot het doen van een spelletje. Vervolgens neemt de ouder dit over.”

(L): “We letten er op dat de ouders samen met hun kind spelen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat ouders onderling gaan koffiedrinken terwijl de vrijwilligers met de kinderen spelen of op de kinderen letten. Daar zijn ouders zelf verantwoordelijk voor.”

Wat vind je leuk aan je werk?

(L): “Ik ben gevlucht uit Iran en woon nu 2 jaar in Nederland. Door mijn vrijwilligerswerk leer ik nieuwe mensen kennen en oefen ik mijn Nederlands. Ook heb ik door dit werk ontdekt dat er in Nederland op een andere manier met kinderen wordt omgegaan dan in Iran. Ik vind het mooi om te zien dat spel en spelen hier een belangrijke onderdeel van de opvoeding uitmaakt. Ik wenste dat mijn ouders vroeger met mij hadden gespeeld!”

(C): “Ik heb zelf kinderen en geniet van de interactie tussen ouder en kind. Ook vind ik de contacten met de andere vrijwilligers fijn. Op deze manier vergroot ik mijn netwerk. Ik kom altijd met plezier!”

Sara, Christel en Lina, hartelijk bedankt voor jullie gastvrijheid! Zelf eens komen spelen met je kind? Kijk hier voor meer informatie over Speelpan Oost en Speelpan West. De Speelinloop is gratis!