JONGERENCENTRUM GALAXY GULPEN

In gesprek met Sander Schins
In gesprek met Sander SchinsVoorzitter Stichting Galaxy Gulpen

We zijn in Gulpen voor een gesprek met Sander Schins om ons te laten bijpraten over Jongerencentrum Galaxy. Sander is voorzitter van Stichting Galaxy. Samen met vijf andere jongeren die in het bestuur zitten, heeft hij de touwtjes in handen. Volgens Sander vormt dit een van de succesfactoren van Galaxy: “je kunt wel iets oprichten voor jongeren, maar het is beter iets te laten oprichten door jongeren, dan zijn ze automatisch meer betrokken.”

Beginnen bij het begin…

Sander begint bij het begin, en dat was in 2014. Toen werd namelijk steeds meer duidelijk dat er in Gulpen behoefte was aan een plek voor jongeren. Een medewerker van Trajekt nam het initiatief en mocht een leegstaand pand van de gemeente gaan gebruiken voor activiteiten met jongeren. Niet lang daarna werd een bestuur gevormd van zes jongeren en een stichting opgericht. De jongeren kregen het voor het zeggen en Trajekt nam een ondersteunende rol. Vervolgens werd er twee jaar ‘proef’ gedraaid in een gratis ruimte en sinds januari 2017 is Stichting Galaxy trotse huurder van het pand op de Kiebeukel 32.

Inloop

Op dit moment is er elke woensdag (dus ook in de vakanties!) inloop voor jongeren bij Galaxy. ’s Middags van 15.00 tot 17.00 uur zijn de deuren geopend voor jongeren van 12 tot 15 jaar en tussen 19.00 en 23.00 uur zijn de ‘oudere’ jongeren vanaf 16 jaar welkom. Sander legt uit dat ze de groepen een beetje gescheiden willen houden naar leeftijd: “anders is het qua sfeer ook niet gezellig.” De middaggroep wordt begeleid door een medewerker van Trajekt en in de avonduren zijn er altijd leden van het bestuur aanwezig om een oogje in het zeil te houden. 

Een natuurlijke sfeer

De jongeren die ’s avonds naar Galaxy komen, willen kunnen chillen en zichzelf kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat er de juiste sfeer hangt, zo legt Sander uit: “Omdat wij als bestuur ook nog vrij jong zijn, staan wij dichter bij de jongeren. Wij weten beter wat zij willen en dan is het gevoel ook beter, dan wanneer iemand van 40 op z’n kantoortje de taak op zich neemt zoiets te gaan organiseren. Het is denk ik ook onze kracht dat wij ons op zo’n avond gewoon inmengen met de rest van de jongeren. Daardoor hebben ze niet het gevoel dat ze streng worden gecontroleerd. Er hangt hier een hele natuurlijke sfeer, alles gaat vanzelf.”

Gewoon Chillen

En wat gebeurt er dan op zo’n woensdagavond, vroegen wij ons af! Tot onze verbazing blijkt er geen vast programma te zijn. “Want met een strak programma, gaat het toch meer als een verplichting voelen en ons doel is toch meer om gewoon te chillen”, aldus Sander. Maar wat dan wel? “We hebben allerlei spullen aangeschaft om het hier leuk te maken. Een pingpongtafel, een pooltafel en een vrij dure beamer met een Playstation 4 om te gamen of samen een film te kijken. Ook is er een aparte muziekruimte met een drumstel en gitaarversterkers. In het verleden kwamen bandjes oefenen, maar dat ligt sinds de verhuizing een beetje stil. Daar moeten we weer wat promotie voor doen. We hebben ook bordspellen.”

Speciale Activiteiten

Hoewel het dus geen verplicht karakter mag krijgen, is het bestuur zich momenteel toch erover aan het buigen om een keer paar maand een wat meer georganiseerde activiteit aan te bieden. Zo wordt er in de zomer een FIFA-toernooi op de Playstation georganiseerd. Er wordt dan een heuse competitie opgezet, waarbij vier man tegelijk kunnen spelen, op het grote scherm. En de rest kijkt in spanning mee, aldus Sander. Ook wordt er in de zomer een filmavond georganiseerd. Of er dan ook alcohol gedronken wordt? “Nee, op de eerste plaats willen we dat niet en het mag ook niet, want we zitten in een gebouw van de gemeente. Wat we wel hebben, is een old-school blikjesautomaat met een mystery box, waar we allerlei verschillende drankjes in hebben gedaan. Als je die kiest, weet je vooraf niet wat je krijgt.”

Nieuwe aanwas

Hoe druk is het eigenlijk op een gemiddelde woensdagavond? “Er waren tijden dat we op woensdagavond toch zeker met 15 man waren. Nu is dat gemiddeld zeven à acht man. En dat begint toch een beetje een vast (vrienden)clubje te worden. Dat willen we voorkomen. Daarom hebben we nu contacten met het Sophianum. Daar gaan we dan langs om een reclamepraatje te doen. En ook de jongerenwerkers van Trajekt gaan actief de straat op om jongeren te benaderen. Zo van ‘vanavond is dit en dat te doen, heb je zin om ook te komen?’. Maar laatst kregen we ook een mail van een jongen met autisme, die het lastig vond nieuwe vrienden te maken. Hij wilde weten of we daar ook iets voor deden. We hebben hem laten weten dat we geen specifiek aanbod hebben, maar dat we het zeker leuk zouden vinden als hij een keer langs zou komen. Dat heeft hij gedaan en hij vond het erg leuk, dus die gaan we vaker terugzien!”

Samenwerken & Investeren

Gevraagd naar nieuwe plannen en ontwikkelingen vertelt Sander: ‘het is de bedoeling dat Galaxy nog meer gaat samenwerken met andere verenigingen en stichtingen, om dingen te organiseren in dit gebouw. Zo hebben we een deal kunnen maken met het Meidenwerk van Trajekt. Zij hebben bij onze officiële opening rondgelopen met koekjes en in ruil daarvoor hebben zij hier een kinderdisco mogen organiseren.

Ook verhuren we de zaal aan de Breakdancevereniging, een fitnessgroepje en het jeugdcarnaval. Via deze onderverhuur proberen we onze huur te betalen en iets over te houden om weer te kunnen investeren. De jongere groep heeft bijvoorbeeld laten weten graag een airhockey tafel te willen. Aan ons als bestuur om te bekijken hoe we dat kunnen gaan organiseren…”

Meer weten?
Kijk ook eens op www.facebook.com/galaxygulpen

MEER INFORMATIE