HUISHOUDELIJKE TAKEN EN KLUSJES VOOR PUBERS

puber klusjes huishouden poetsen

Er zijn tal van klusjes die dagelijks of wekelijks moeten gebeuren in huis; van opruimen en poetsen tot de was. En van het verzorgen van eventuele huisdieren tot het doen van de boodschappen en koken. Het is goed om je kind hierbij te betrekken en ze verantwoordelijkheid te geven voor bepaalde taken of klusjes in huis. Waarom dit belangrijk is en welke karweitjes passend zijn voor een puber? Dat lees je in dit artikel!

Waarom is het belangrijk je kind klusjes te laten doen?

Allereerst is het natuurlijk fijn voor jou als ouder als je kinderen meehelpen in het huishouden. Doordat je de taken kunt verdelen, heb je het minder druk en houd je meer tijd over voor quality time met elkaar. Naast dat het makkelijk en fijn is als de kinderen een aantal huishoudelijke taakjes uitvoeren, is het ook nog eens zo dat dit op verschillende manieren kan bijdragen aan de ontwikkeling van je kind:

Je kind leert omgaan met verantwoordelijkheden

Door eigen taken te hebben, wordt het verantwoordelijkheidsgevoel van je puber gestimuleerd. De meeste kinderen (jong en oud) vinden het leuk als ze bepaalde verantwoordelijkheden mogen dragen. En het is leerzaam voor je kind als het kan ervaren hoe het met deze verantwoordelijkheden om kan gaan. Wat betekent het als je je taken laat liggen tot het laatste moment? Wat zijn de consequenties als je je er snel vanaf maakt of als je je taak helemaal niet uitvoert?

Het probleemoplossend vermogen wordt gestimuleerd

Door je puber een bepaalde taak te geven en daarbij ook de ruimte om zelf te ontdekken hoe het deze taak het beste kan aanpakken, laat je je kind een beroep doen op z’n probleemoplossend vermogen. Een belangrijke vaardigheid voor later!

Het zelfvertrouwen wordt gestimuleerd

Het geven van bepaalde taken en verantwoordelijkheden aan je kind is goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Allereerst omdat jij hem die taken toevertrouwt, wat een teken is van jouw vertrouwen in je kind. Maar ook doordat je puber op die manier succeservaringen kan opdoen, een bijdrage kan leveren aan een groter geheel en daar (als het goed is) ook complimentjes voor krijgt.  Meer over het stimuleren van het gevoel van zelfvertrouwen van je puber lees je in het artikel ‘Onzekerheid bij pubers. Wat kun je eraan doen? 5 tips!’

Het vermogen om samen te werken verbetert

Als je met elkaar in een huis leeft, is het wel zo prettig als je dat huis samen leefbaar houdt. Dit is een norm die de meeste ouders aan hun kind zullen willen meegeven. Door je kind van jongs af aan taakjes te geven, kan je kind ervaren hoe fijn het voelt om dit samen te doen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat kinderen die tijdens hun jeugd eigen taken hebben gehad in het huishouden in hun latere leven beter kunnen samenwerken.

Het draagt bij aan de zelfstandigheidsontwikkeling van je kind

Wanneer je puber thuis heeft kunnen oefenen met allerlei huishoudelijke taken, is hij/zij een stuk beter voorbereid als het straks op zichzelf gaat wonen. Je kind heeft dan bijvoorbeeld al geleerd hoe je moet poetsen, koken of wassen. Ook is het uitvoeren van dit soort taakjes dan waarschijnlijk al zo’n gewoonte geworden, dat je met een gerust hart op bezoek kunt gaan in het studentenhuis 😉 Meer over het stimuleren van de zelfstandigheid van je puber lees je in het artikel ‘Stimuleer de zelfstandigheid van je puber – 5 tips’.

Lees ook: Je kind op kamers: 5 tips om je kind voor te bereiden op deze zelfstandigheid

Taakjes en klusjes voor pubers

Als je kind eenmaal op de middelbare school zit, zouden ze in principe vrijwel alle huishoudelijke taken moeten kunnen uitvoeren. Mits je ze aanleert natuurlijk! Dat vraagt om wat begeleiding en oefening. Maar gelukkig heeft je puber nog een aantal jaren de tijd voor hij/zij het huis uit gaat en alle taken echt volledig zelfstandig zou moeten kunnen uitvoeren. Hieronder zie je welke klusjes passend zijn voor pubers.

huishoudelijke taken klussen pubers

3 tips voor als je je puber huishoudelijke taken wil geven.

Tip 1: Adem in, adem uit en laat los…

Als je je puber bepaalde huishoudelijke taken geeft, laat de klus dan ook echt aan hem of haar over. En accepteer dat het misschien op een andere manier gebeurt dan dat jij het zou doen. Of dat het resultaat niet helemaal zo perfect is als dat je het zelf zou doen. Misschien zitten er wat meer kreukels in de door je kind gestreken was? Of strepen op de gewassen ruiten. Hoe erg is dat? Probeer vooral te kijken naar de inzet die je kind getoond heeft. Let er ook op dat je de taak niet gaat overnemen als je vindt dat het niet goed gaat. Kijk of je je kind nog wat extra uitleg kunt geven, zodat het daarna zelf weer verder kan of dat je misschien even kan helpen.

Tip 2: Houd je kind gemotiveerd

Hoe zorg je ervoor dat je puber gemotiveerd blijft om zich in te zetten voor z’n huishoudelijke taken? Allereerst helpt het als je kind zelf een bepaalde inspraak kan hebben bij het bepalen van de taken die het moet doen. Zeker als er meerdere kinderen zijn, kan het goed zijn om een lijst te maken van de verschillende klussen die gedaan moeten worden, zodat iedereen kan kiezen welke taak men voor die week of voor die maand op zich wil nemen.

Wat natuurlijk ook helpt in het gemotiveerd houden van je kind, is positieve feedback. Benoem zo nu en dan eens dat je het waardeert dat je kind je helpt met de huishoudelijke taken en geef regelmatig een complimentje. Let erop dat je niet te zeer gefocust bent op het eindresultaat Steeds kritisch zijn of je kind de taak opnieuw te laten uitvoeren als het niet goed genoeg is, werkt demotiverend.

Tip 3: Wees consequent

Het is belangrijk om consequent te zijn in het omgaan met de taken die je kind heeft. Zorg ervoor dat duidelijk is wat er van hem verwacht wordt en wanneer. Als het te vrijblijvend is, zie je vaak dat kinderen geneigd zijn om de taakjes alsmaar uit te stellen in de hoop ze op die manier uiteindelijk niet te hoeven doen. Soms kan het verleidelijk zijn om een bepaald taakje zelf ‘even’ te doen. Omdat het sneller gaat, of omdat je geen zin hebt in weer een discussie met je puber. Toch luidt het advies dat niet te doen. Je wil immers bereiken dat het taakje op een gegeven moment een gewoonte wordt voor je kind. Dat is in het begin misschien even investeren in herinneren, aansporen en controleren. Maar als het goed is, gaat het je uiteindelijk echt tijd en energie besparen! Hou vol 😉

puber huishoudelijke taken klusjes

Wat als je kind geen zin heeft in z’n taak of klusjes?

In het verlengde van bovenstaande tip; klaagt je kind over de klusjes die het moet doen? Of heeft het überhaupt geen zin om een steentje bij te dragen in het huishouden? Het klagen kun je negeren. Of aangeven dat jij ook niet altijd evenveel zin hebt in het huishouden. Belangrijk is om wel positief te blijven. Soms kan het helpen om nog eens te benadrukken dat het huis netjes houden een gezamenlijke verantwoordelijkheid is: ‘als ik begin met koken en jij dekt intussen de tafel, kunnen we sneller aan tafel.’

Als je kind überhaupt niet gemotiveerd is om klusjes te doen in huis, kan het soms ook helpen om hier een beloningssysteem aan te koppelen. En dat kan van alles zijn; z’n wekelijkse zakgeld of juist wat extra zakgeld of immateriële beloningen zoals later thuis mogen komen, meer tijd om te gamen, samen een uitje ondernemen enz. Het belangrijkste is uiteraard dat je kind voldoende gemotiveerd is om zich in te zetten om zo de beloning in de wacht te slepen!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.