DUNSTAN BABYTAAL: HUILTJES VAN JE BABY HERKENNEN

dunstan babytaal huiltjes baby herkennen

Een huilende baby, voor veel kersverse ouders een bron van zorg. Wat wil je kindje je nu duidelijk maken? Is je baby moe, zit een boertje dwars of heeft hij/zij honger? En het is aan jou om uit te vinden hoe je je baby de zorg en aandacht biedt die het nodig heeft. Niet mis. Maar volgens de Dunstan Babytaal methode is dit wel mogelijk! Als je goed luistert, kun je volgens deze methode vijf universele huilgeluiden onderscheiden en zo ontdekken wat er aan de hand is. Hoe? Lees het in dit artikel.

Dunstan Babytaal

De Australische moeder Priscilla Dunstan ontdekte, toen zij moeder werd van haar eerste kind, dat de huiltjes van haar zoon niet slechts willekeurige geluiden waren. Ze begon de geluiden en signalen van haar zoon bij te houden, en ontdekte zo hele duidelijke patronen. Haar theorie is getest met meer dan duizend baby’s van verschillende nationaliteiten. Na negen jaar intensief onderzoek is het bestaan van een universele babytaal – de Dunstan babytaal – bevestigd.

De methode in het kort

Volgens de Dunstan Babytaal methode maken alle pasgeboren baby’s vijf reflexgeluiden om hun behoeften aan te geven. Een geluid voor honger, vermoeidheid, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die jij als ouder spreekt. Als je het verschil tussen deze vijf geluiden leert herkennen, weet je precies waar je baby behoefte aan heeft als hij/zij huilt. En kun je je zorg hierop afstemmen. Hoe fijn is dat!

De 5 universele huilgeluiden

1. Neh = honger

Met ‘neh’ geeft je baby aan dat hij/zij honger heeft. Als de zuigreflex geactiveerd wordt, zie je bij dit huiltje duidelijk de ‘zuigende’ beweging van de mond en beweegt je baby zijn tong naar zijn gehemelte om vervolgens bij het huilen zijn tong naar beneden te brengen. ‘Neh’ is een langgerekt geluid.

2. Eh = boertje zit dwars

Bij het geluid ‘eh’ zit er een boertje dwars. Het is een korte klank die kort en wat stotend klinkt. Het lijkt een beetje op de ‘neh’ of ‘heh’ klank, dus let goed op de manier waarop het geluid begint. Bij ‘eh, eehhhh’ weet je dat je moet helpen om een boertje los te krijgen.

tips omgaan met huilbaby

3. Eairh = darmkrampjes

Als je ‘eairh’ hoort, heeft je baby last van darmkrampjes. Het is een dringend, persend geluid dat vanuit de buik komt. Deze klank is langer dan de ‘eh’ klank, maar toch best moeilijk te onderscheiden. Vaak gaat dit huiltje samen met gebalde vuistjes, het optrekken of strekken van de beentjes en een pijnlijke grimas op het gezicht van je baby. Je kunt je baby helpen door een badje te geven, het buikje te masseren in de richting van de klok of door hem/haar met de buik op je onderarm te dragen. Nog meer manieren ontdek in je in ons artikel 9 tips tegen darmkrampjes bij je baby.

4. Owh = moe

Het is tijd om te gaan slapen, als je baby het zeurderig klinkend geluid ‘auw’ maakt. Het komt voort uit de gaapreflex. Het mondje van je baby staat bij dit huiltje in de gaapstand en is ovaal. Lekker naar bed dus!

>> Lees ook onze 6 tips voor een goed slaapritme voor jouw baby.

5. Heh = ongemak

Maakt je baby het geluid ‘heh’, dan ervaart hij ongemak. Het klinkt bijna hetzelfde als ‘neh’. Je baby geeft aan dat hij/zij het koud of warm heeft, er een schone luier nodig is of anders wil liggen. Om het geluid te onderscheiden, let je op de ‘h’ klank die met de adem wordt uitgesproken.

Na een maand of vier…

Als je baby drie of vier maanden is, maken de reflexmatige geluiden plaats voor bewuste communicatie. Je zult dan ook steeds minder vaak de vijf verschillende geluiden kunnen herkennen. Maar je zult merken dat je steeds makkelijker in staat bent om te begrijpen wat je kind nodig heeft, doordat je al in die eerste maanden hebt leren luisteren en kijken naar de signalen die je kindje je geeft.

Meer weten?

Via YouTube zijn verschillende filmpjes te bekijken waarin je de vijf geluidjes kunt beluisteren en de bijbehorende reflexen ziet. Geboortezorg Limburg biedt regelmatig een informatieavond Dunstan Babytaal aan. Kijk in onze activiteitenagenda wanneer er weer een bijeenkomst plaatsvindt.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest

MEER INFORMATIE