HOEVEEL SLAAPT EEN BABY?

hoeveel slaapt een baby

Dat slapen belangrijk en goed is voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby, is je welbekend. Helaas slapen niet alle baby’s evenveel en -lang. Waardoor er toch vragen in je op kunnen komen als: Krijgt mijn baby genoeg slaap? Hoeveel slaap heeft mijn kindje nodig? En wat is eigenlijk een ‘normaal’ aantal uren voor een baby om overdag te slapen? Wij zetten het voor je op een rij in slaapschema’s per leeftijdsfase!

Slaapschema pasgeboren baby

Je pasgeboren baby slaapt het grootste deel van de dag en heeft een zogenoemd 24-uur ritme. De eerste 6 weken slaapt je baby niet veel langer dan 3 uur achter elkaar. Ook ’s nachts wordt hij/zij om de paar uur wakker. Er is dus nog geen verschil tussen dag en nacht. Hierbij volgt je baby het patroon eten, slapen, even wakker en weer slapen. Gemiddeld slaapt je baby dan ook 16 tot 20 uur per dag. Na 2 tot 3 uur slapen, zijn baby’s ongeveer 1 uur wakker. Dit is het moment om je baby te voeden en even samen te knuffelen en spelen.

slaapschema baby 1 maand

>> Lees ook ons artikel: Slaapritme en schema baby 1 maand.

Slaapschema baby van 6 – 8 weken

Baby’s in de eerste 6-8 weken hebben van nature nog geen interne klok of bioritme. Het gemiddeld aantal uren slaap dat ze nodig hebben is een totaal van dag en nacht bij elkaar. Je zal rond deze leeftijd merken dat baby’s overdag wat meer wakker zullen en kunnen zijn. En in de nacht gaat je kindje steeds iets langer slapen. Om je baby aan het dag- en nachtritme te laten wennen is het verstandig om ’s nachts niet te veel geluid en licht te maken.

Slaapschema Baby van 2 – 3 maanden

Gedurende de tweede of de derde maand verandert het slaapschema. Het aantal uren slaap neemt geleidelijk af. ’s Nachts gaat je kind geleidelijk steeds een langere ruk slapen. Met een beetje geluk slaapt je kind nu zelfs de hele nacht door. Je baby krijgt langzaam een echt slaapritme. Waarschijnlijk slaapt je baby overdag zo’n 3,5 – 5 uur verdeeld over drie tot vier dutjes en ’s nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11 – 12 uur. Bouw hierbij het aantal slaapjes overdag af naar 3 tot 4 keer. Probeer om je baby niet voorbij voedingen overdag te laten slapen, anders zal hij /zij die voeding namelijk ’s nachts in willen halen. Meer info lees je in het artikel: Slaapritme en schema baby van 2 en 3 maanden. Met voorbeelden van voedings- en slaapschema’s.

slaapschema baby 2 3 maanden

>> Ook handig: Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?

Slaapschema baby van 4 – 6 maanden

Vanaf de 4de maand hebben de meeste baby’s al een redelijk dag- en nachtritme. Dit heeft er vooral mee te maken dat je kindje steeds minder nachtvoeding nodig heeft. Gemiddeld slaapt een baby dan 14 tot 15 uur per dag. In deze maanden zijn baby’s in staat gedurende de nacht 8 uur of langer achter elkaar door te slapen. Overdag slaapt je kindje nog steeds 3 tot 4 keer.

In deze periode gaat je baby ook dieper slapen. Hierdoor schrikt hij niet zo snel meer wakker. Vanaf nu kan het goed zijn om voor het slapen gaan een vast slaapritueel te volgen. Denk hierbij aan een liedje zingen of het voorlezen van een vast versje voor het slapen gaan. Hierdoor wordt je kindje rustig en weet hij/zij wat er gaat gebeuren.

>> Lees ook eens: 6 tips voor een goed slaapritme

hoeveel slaap baby nodig

Slaapschema baby van 7 – 9 maanden

Baby’s van 7 tot 9 maanden doen meestal overdag nog twee tot drie dutjes, in totaal duren deze ongeveer 3 tot 3,5 uur. Zeker als dit kortere dutjes zijn, kunnen dit er ook meer zijn. De tijdstippen verschillen per kind en liggen ook aan jouw ritme. ’s Nachts slapen ze vaak 11 – 12 uur. Een goede slaper kan in de nacht al 9 uur of langer achter elkaar slapen. Er zijn echter ook genoeg baby’s die minder goed slapen en maximaal 5 of 6 uur achter elkaar slapen.

Je kindje kan in deze periode ook meer gaan dromen, waardoor hij /zij soms huilend wakker wordt en onrustiger slaapt. Vanaf ongeveer 8 maanden kan je baby ook last krijgen van verlatingsangst. Dit kan voor slaapproblemen zorgen. Als je kindje ’s nachts helemaal alleen wakker wordt in zijn kamer, kan hij/zij behoorlijk overstuur zijn. Ook als je hem in zijn bed legt en vervolgens alleen laat, kan dit voor problemen zorgen. In ons artikel over verlatingsangst en eenkennigheid bij je baby geven we je 6 tips.

Elk kindje is weer anders

Kinderen hebben niet allemaal evenveel slaap nodig, daarom is het lastig om precieze cijfers te geven. Maak je daarom geen zorgen als je kind meer of minder dan het gemiddelde slaapt. Vooral als je kind te weinig lijkt te slapen, kun je je zorgen maken. Als je kind echter ’s morgens makkelijk wakker wordt en overdag alert en niet moe is, is er geen reden om je ongerust te maken. Mocht je toch zorgen houden,  .

Themachat ‘Slaapproblemen bij Kinderen’

Heb je na het lezen van dit artikel nog verdere vragen over het (niet) slapen van jouw kind of blijf je toch zorgen houden? Leg dan je vraag eens voor aan onze opvoedondersteuner via e-consult of chat of maak gebruik van onze maandelijkse themachat Slaapproblemen bij Kinderen. Ook bij je consultatiebureau kun je hiervoor terecht.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest