HOEVEEL EN WELKE TUSSENDOORTJES ZIJN GEZOND VOOR JE KIND?

De meeste kinderen krijgen dagelijks een tussendoortje mee naar school. En vaak wordt er ook na schooltijd nog iets gegeten of gesnoept. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet te veel suiker of vet binnenkrijgt? Wat zijn gezonde tussendoortjes voor kinderen? Zijn mueslirepen gezond? Hoeveel tussendoortjes mogen kinderen eigenlijk hebben per dag? Dit en meer lees je in dit artikel over gezonde tussendoortjes voor kinderen!
Hoeveel tussendoortjes mogen kinderen per dag?
Wist je dat kinderen tussendoortjes nodig hebben om met voldoende energie de dag door te komen en goed te kunnen groeien? Het is namelijk zo dat de maag van kinderen nog te klein is om in drie eetmomenten alle calorieën en voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben. Tussendoortjes zijn voor kinderen dus niet zomaar een extraatje. Maar hoeveel tussendoortjes hebben kinderen dan nodig? Het Voedingscentrum adviseert om kinderen twee keer per dag een voedzaam tussendoortje te geven en één keer per dag iets lekkers, maar minder gezonds. Het is belangrijk dat kinderen leren dat ze niet de hele dag hoeven te eten en drinken. Probeer de tussendoortjes daarom op vaste momenten te geven, bijvoorbeeld tussen het ontbijt en de lunch en aan het eind van de middag. Op deze manier het aantal eet- en drinkmomenten per dag beperken, is niet alleen goed voor de gezondheid van je kind maar ook voor zijn gebit.
Wat zijn gezonde of verantwoorde tussendoortjes?
Verantwoorde tussendoortjes zijn producten die weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen bevatten. De meest voor de hand liggende gezonde tussendoortjes zijn natuurlijk groente en fruit. Dit zijn verantwoorde snacks die je je kind ook makkelijk kunt meegeven naar school. Denk bijvoorbeeld aan een bakje met worteltjes, tomaatjes, paprika of komkommer. Of geef je kind een appel, peer of banaan mee. Ook noten en pinda’s vallen, als ze ongebrand en ongezouten zijn, in de categorie ‘gezonde tussendoortjes’. Ze bevatten veel onverzadigde vetten en eiwitten en maken net als groente en fruit deel uit van de Schijf van Vijf. Een volkoren boterham kan ook! Onderstaande afbeelding van het Voedingscentrum laat zien welke tussendoortjes gezond tussendoortjes zijn voor je kind. En wat je beter niet te veel en niet te vaak kunt geven.
Hoe zit het met kinderkoekjes?
In de supermarkt vind je een groot aanbod aan kinderkoekjes, snoepjes voor tussendoor. Hoewel hun verpakking doet geloven dat ze geschikt zijn voor kinderen, ben je misschien geneigd te denken dat het een verantwoord product is. Sommige koekjes bevatten zelfs extra calcium of vitamines. ‘Laat je niet foppen’, zo schrijft het Voedingscentrum. Want ook met deze extra toevoegingen is zo’n koekje niet gezond. Bovendien krijgen kinderen deze voedingstoffen genoeg binnen met gezond eten. Het is niet nodig om dit aan koekjes toe te voegen. In ons artikel ‘Weet wat je kind eet‘ lees je meer over hoe je etiketten met ingrediënten van voedingsproducten moet lezen. Het komt er dus op neer dat de meeste kinderkoekjes die je in de supermarkt koopt niet gezond zijn. Ze bevatten veel calorieën, verzadigd vet en zout en er zitten vrijwel geen gezonde voedingsstoffen in. Bovendien zijn ze vaak verpakt in portiezakjes van twee of meer koekjes bij elkaar, die je vaak ook tegelijk geeft. Daarmee krijgt je kind veel vet en suiker binnen. Veel van deze zakjes bevatten meer dan 100 calorieën. Wist je dat je je kindje zo gezien eigenlijk beter een koekje voor volwassenen kunt geven? Een gewoon Maria biscuitje bevat bijvoorbeeld maar 22 calorieën per koekje.
Zijn mueslirepen gezond?
Geen verleidelijk mooi ingepakte kinderkoekjes dus. Maar hoe zit het dan met mueslirepen? Dat klinkt velen toch al een stuk gezonder in de oren met al hun pitten en zaden. Maar is dat ook echt zo? Zijn mueslirepen gezond? De Consumentenbond deed een onderzoek naar de samenstelling van 25 verschillende soorten mueslirepen. De keuze aan mueslirepen is immers groot in de supermarkt! Zo concludeert ook de redacteur-onderzoekster van het artikel. ‘Wat mij het meest bijblijft van deze test is het verschil tussen de tussendoortjes. Het ene heeft weinig vezels, het andere heeft veel verzadigd vet en aan weer een andere reep zijn veel suikers toegevoegd. Dus er is altijd wel wat af te dingen op zo’n snack. Eet ze daarom niet te vaak’, zo is haar advies. Aan het eind van het rapport vind je een tabel met de top 25 geteste mueslirepen. Zeer de moeite waard om eens te bekijken om te zien hoe jouw favoriete reep scoort.
Bij deze verklappen wij alvast de top 3:
- Nakd Berry Delight: Testoordeel Gezondheid Consumentenbond: 7.8
- Peijnenburg Zero%: Testoordeel Gezondheid Consumentenbond: 7.7
- Liga Evergreen Crunchy Muesli Appel-Peer: Testoordeel Gezondheid Consumentenbond: 6.9
Waarom zijn gezonde tussendoortjes zo belangrijk?
Misschien vraag je je bij het lezen van dit artikel af of het nu echt zo erg is om je kind dagelijks een liga mee naar school te geven of elke middag te verwennen met wat lekkers. Wat maakt dat experts zo hameren op het belang van gezonde tussendoortjes? Dat heeft onder andere te maken met allerlei gezondheidseffecten die kunnen ontstaan wanneer je kind stelselmatig te veel suiker, zout en ongezonde vetten binnenkrijgt. Door te kiezen voor gezonde tussendoortjes kun je onderstaande problemen voorkomen!
Schade aan het gebit
Tussendoortjes kunnen het gebit van je kind beschadigen. Dat komt door het laagje voedselresten dat op tanden en kiezen achterblijft telkens als je kind iets eet of drinkt. Dit laagje heet tandplak. Tandplak zet suikers en koolhydraten in de mond om tot zuur. Dit zuur lost het glazuur op de tanden op, waardoor gaatjes ontstaan. Het is dus slim om tanden zo weinig mogelijk bloot te stellen aan tandplak. Dat doe je door je kind naast de drie hoofdmaaltijden – het ontbijt, de lunch en het avondeten – op maximaal vier andere momenten iets te laten eten of te drinken. Water is een uitzondering. Omdat dit geen suiker, zout of koolhydraten bevat, kan je kind het zo vaak en zoveel drinken als het wil. Door daarnaast tweemaal per dag (na het ontbijt en voor het slapen gaan) goed de tanden te poetsen, voorkom je dat tandplak zich aan tanden en kiezen hecht.
Overgewicht
Onze kinderen groeien op in wat we noemen een ‘obesogene’ samenleving. Dat wil zeggen; een omgeving die uitnodigt om veel te eten en weinig te bewegen. We worden steeds verleid om (te) zout, (te) zoet en (te) vet te eten. Denk aan de reclameboodschappen die je overal tegenkomt over vaak ongezonde en calorierijke voedingsmiddelen en dranken, die bovendien ook nog haast overal verkrijgbaar zijn. Wist je dat 1 op de 8 kinderen in Nederland kampt met overgewicht? Door de lange termijn gevolgen van overgewicht, denk aan suikerziekte, hart- en vaataandoeningen, sommige vormen van kanker, gewrichtsklachten en depressie, wordt overgewicht gezien als een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Kinderen leren tijdens hun jeugd wat ‘leuk’ is en wat ‘normaal is’. Dus wanneer je je kind van jongs af aan leert om ‘verantwoord te snacken’, is de kans groot dat dat ook de norm wordt in z’n volwassen leven. Zo kun je de kans op overgewicht verkleinen!
4 tips om je kind te stimuleren verantwoord te snoepen
Tip 1: Maak gebruik van jouw voorbeeldrol
Als je kind gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf, is het geen probleem als je kind ook af en toe snoept. Het is goed om dat ook zo uit te stralen naar je kind. Het kan namelijk averechts werken als je steeds maar benadrukt dat snoep en snacks zo slecht zijn. Kinderen moeten uiteindelijk leren hier zelf een gezonde balans in te vinden. Jouw voorbeeldgedrag is daarbij belangrijk. Laat je kinderen dus zien dat gezonde voeding en gezonde snacks lekker zijn. En dat je daarbij best af en toe ook wat kunt snoepen. Maar dan niet te veel en niet te vaak!
Tip 2: Houd het klein wat snoep betreft
Veel ouders staan er zeker wat snoepen betreft niet zo bij stil dat voor kinderen andere hoeveelheden passend zijn dan voor volwassenen. Het is daarom goed je te bedenken dat iets te snoepen of iets zoets te drinken qua calorieën al snel te veel is voor een kind. Wil je je kind dus iets te snoepen geven, maak dan een bewuste keuze in wat je je kind geeft en let erop dat je de portie aanpast. Veel lekkers zit per twee of meer verpakt. Zeker voor jongere kinderen geldt dan dat één meer dan genoeg is! Het Voedingscentrum adviseert om je kind als het lekkere trek heeft een lange vinger of ander koekje te geven of een paar dropjes. Zorg er ook voor dat je altijd gezonde snacks in huis hebt, voor als de trek daarna nog niet is gestild 😉
Tip 3: Maak gezond snoepen in huis makkelijk
Je kunt je kind helpen om gezond te snoepen door dit zo makkelijk mogelijk te maken. Zorg ervoor dat er altijd gezond eten in huis is, wat makkelijk te eten is voor je kind. Als kinderen makkelijk toegang hebben tot gezonde producten, zullen ze er eerder van eten. Denk aan de fruitschaal op tafel of een bakje met rauwkost of gesneden fruit als je kind uit school komt. Een boterham, salade of bakje yoghurt met fruit kan ook als je kind écht honger heeft als het uit school komt. En dit werkt natuurlijk ook in de andere richting; de snoep-pot of koekjestrommel zet je liever wat meer uit het zicht. Anders maak je de verleiding wel heel erg groot!
Tip 4: Gebruik snoep niet om te belonen of troosten
Wat ook belangrijk is om je kind te helpen verantwoord te snoepen, is om je kind niet te belonen of troosten met snoep. Soms kan het verleidelijk zijn om snoep, een lekker toetje of een ijsje in te zetten als een beloning voor als je kind iets nieuws geleerd heeft of iets goeds heeft gedaan. Snoep als afleiding of troost als je kind verdrietig is, werkt vaak goed, maar wordt door experts toch afgeraden. Dit heeft ermee te maken dat je je kind op die manier ‘leert’ dat het zichzelf kan troosten of belonen met zoetigheid. Dat kan op termijn namelijk ertoe leiden dat je kind een zogenoemde ‘emotionele eter’ wordt, wat de kans op het ontwikkelen van overgewicht vergroot. Meer hierover lees je in ons artikel ‘5 tips om je kind te helpen een goed eetpatroon te ontwikkelen’.
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.