HOE WEET IK OF MIJN KIND LUIZEN HEEFT? 5 SYMPTOMEN VAN HOOFDLUIS

symptomen hoofdluis bij kinderen

Als je wil weten of je kind hoofdluis heeft, of als je zeker wil weten dat je kind géén hoofdluis heeft, is het belangrijk mogelijke signalen van luizen te kennen. Daarom dit artikel met de belangrijkste symptomen van hoofdluis op een rij!

>> Lees ook het artikel ‘Luizen: dit moet je weten over hoofdluis!

Symptoom 1: Jeuk en krabben

Een luis leeft van het bloed op je hoofd. Als hij bloed opzuigt dan verliest hij daarbij wat speeksel. Dit kan een allergische reactie veroorzaken waardoor er jeuk ontstaat. Vandaar dat aanhoudende jeuk op het hoofd kan wijzen op de aanwezigheid van luizen. Valt je op dat je kind wel erg vaak op z’n hoofd krabt, of klaagt over jeuk? Dan kan het geen kwaad om op luizenjacht te gaan! Zeker als je kind zich vaak achter zijn oren, in de nek of op zijn kruin krabt. Dit zijn namelijk de favoriete plekjes van de hoofdluis.

Symptoom 2: Niet kunnen slapen

Luizen zijn vooral ’s nachts zeer actief en dat kan voor extra jeuk zorgen. Ligt je kind dus ’s avonds woelend in bed, gaat het inslapen moeilijk en slaapt het onrustig? Ook dat zou een symptoom van luizen kunnen zijn.

Symptoom 3: Roos?

De eitjes van de luizen, ook wel neten genoemd, lijken op roos. Ze zijn namelijk allebei wit en klein. Een belangrijk verschil is dat roos los zit, terwijl neten aan het haar vast kleven. Hierdoor zijn ze moeilijk te verwijderen. Een neet is een wit/geel ovaalvormig bolletje, dat lijkt op een hele kleine speldenknop. Ze zitten vaak een halve tot twee centimeter van de hoofdhuid af.

Symptoom 4: Rode bultjes

Soms zijn er rode bultjes zichtbaar op het hoofd als je kind last heeft van luizen. Door het speeksel dat luizen achterlaten als ze bloed opzuigen, kan er een huidirritatie ontstaan. Ook dit is dus iets om op te letten als je je kind controleert op luizen. Als je bultjes ontdekt, houd deze dan goed in de gaten, want door veel te krabben kunnen er makkelijk infecties ontstaan.

Symptoom 5: Je ziet ze lopen

Soms kun je de luizen gewoon zien lopen als je goed kijkt op hun favoriete plekjes. Ze zijn ongeveer zo groot als een aardbeizaadje en grijsblauw van kleur. Of, als ze net wat bloed hebben gezogen, roodbruin.

>> Heb je luizen ontdekt bij je kind? Check dan het artikel ‘Mijn kind heeft luizen! Wat te doen bij hoofdluis?

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE