HOE VERTEL JE AAN JE KIND DAT JULLIE KRAP BIJ KAS ZITTEN?

kind vertellen over geldproblemen

Door de coronacrisis verliest 1 op de 5 Nederlanders inkomsten en sommige gezinnen zitten zeer krap bij kas. Deze financiële situatie vraagt om aanpassingen in het bestedingspatroon. Maar hoe leg je aan je kind uit dat er geen dure cadeaus gekocht kunnen worden en dat uitjes er voorlopig ook niet in zitten? En in hoeverre moet je je kinderen überhaupt betrekken bij je geldproblemen? Wat zeggen deskundigen hierover? Anna van den Breemer van De Volkskrant ging met 2 experts in gesprek.

Wees eerlijk naar je kinderen

Ouders willen hun kinderen beschermen en delen dus liever niets over hun geldzorgen. “Ik ben voorstander van het eerlijk vertellen, want kinderen voelen de stress van hun ouders haarfijn aan”, zegt Annelou van Noort, specialist in financiële opvoeding en auteur van het boek Tel je geld: het zakgeldboek voor kinderen. Sluit aan op de leeftijd van je kind. Jonge kinderen kunnen vaak nog heel gemakkelijk schakelen tussen werkelijkheid en fantasie. Houd het kort. En let ook goed op zijn of haar lichaamstaal. Heb je een gevoelig kind? Dan kan het zijn dat hij/zij zich druk gaat maken, het is belangrijk om deze gevoelens van je kind te erkennen en het gerust te stellen.

Houd het simpel

“De kunst is om eerlijk te zijn en tegelijkertijd je kind niet te veel te belasten”, zegt Karin Radstaak van het Nibud. “Houd het simpel. Vertel over het coronavirus, waar ze waarschijnlijk veel over hebben gehoord, en dat je daarom weinig verdient. Hierdoor moeten jullie voorzichtig zijn met geld uitgeven. Leg wel goed uit dat een goedkoper cadeau niet betekent dat je kind iets fout heeft gedaan. De vergelijking met zakgeld kan helpen: ‘Als je minder krijgt, moet je langer sparen voordat je iets kunt kopen’.” Op deze manier help je je kind het te begrijpen. Je kind kan vragen gaan stellen over de situatie. Luister naar je kind en neem er de tijd voor om uitleg te geven. Vindt je kind het moeilijk om zich te uiten, maar merk je wel dat het erover wilt praten? Stel dan open vragen aan je kind om erachter te komen wat er leeft bij je kind en het op weg te helpen.

>> Lees hoe je dit doet in ons artikel: 9 tips voor een goed gesprek met je kind over een gevoelig onderwerp.

Het juiste moment kiezen voor het gesprek

Een goed moment voor een gesprek is wanneer je allebei tijd hebt en waarbij er niet te veel druk ligt op je kind. “Zoek een aanknopingspunt”, zegt Karin. “Een duidelijke aanleiding maakt het logisch, bijvoorbeeld op het moment dat je besluit naar een goedkopere supermarkt te gaan.” Annelou valt bij: “Ik zie de supermarkt altijd als een echte gelduniversiteit, waar kinderen veel kunnen leren. Voordat je naar de winkel vertrekt, leg je uit dat jullie alleen de dingen gaan kopen die op het boodschappenlijstje staan. Neem de tijd en leg uit dat je van die dure koekjes maar één pak kunt kopen en van de goedkopere twee.” Ook al is het onderwerp waarover je wilt praten wel serieus, op deze manier maak je het niet te beladen voor je kind.

Denken in mogelijkheden

Vraag je kinderen om mee te denken over oplossingen, adviseert Annelou. “Kun je leuke cadeautjes knutselen in plaats van kopen? Zijn er gratis uitjes te bedenken, zoals ergens wandelen en picknicken? Je bespaart hiermee misschien geen honderden euro’s, maar door zoon of dochter erbij te betrekken, ligt de nadruk niet op wat er allemaal niet meer kan, maar op wat er nog wél mogelijk is.” In ons artikel: Consuminderen met kinderen geven wij 14 tips om samen met het gezin te bezuinigen en bewuster om te gaan met aankopen.

Moeite met hulp vragen

“Uit onderzoek blijkt dat mensen het lastig vinden om hulp te vragen. De schaamte is groot”, zegt Karin. “Ze proberen lang op eigen houtje een oplossing te vinden, waardoor ze verder in de problemen raken. Terwijl er allerlei potjes beschikbaar zijn voor ouders met schoolgaande kinderen die te maken krijgen met een inkomensdaling.” Bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur kun je terecht voor contributie voor de sportclub of muziekschool en Stichting Leergeld kan een nieuwe laptop of fiets regelen.

>> Lees ook ons artikel: Krap bij kas? Vind hier mooie initiatieven om je een handje op weg te helpen!

Bron: De Volkskrant

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.