HOE VERHOOG JE ALS MAN JE VRUCHTBAARHEID? 8 TIPS!

tips vruchtbaarheid verhogen man

Al een tijdje bezig om zwanger te raken, maar wil het maar niet lukken? Wist je dat bij 1 op de 3 stellen die het niet lukt om binnen een jaar zwanger te worden, de oorzaak ligt bij de vruchtbaarheid van de man? Meestal is er sprake van verminderde vruchtbaarheid en is de kwaliteit van het sperma niet optimaal. Gelukkig kun je als man ook een aantal dingen doen om de kans op voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen te vergroten. Welke? Wij geven je 8 tips.

Tip 1: Houd je zaadballen koel

35 graden is de ideale temperatuur voor zaadballen. Dus net iets koeler dan de normale lichaamstemperatuur van 37 graden. Het kan dus al snel wat te warm worden. Draag dan ook liever geen strakke onderbroeken. En wees terughoudend met hete ligbaden en saunabezoek. Ook langdurig zittend werk kan in dit geval nadelig zijn. Voldoende bewegen dus!

Tip 2: Eet vitamine C en zink

Gezond en gevarieerd eten, is een must. Maar voor de productie van zaadcellen zijn vitamine C en zink vooral belangrijk. Vitamine C voorkomt namelijk dat de zaadcellen gaan klonteren. Dus: eet voldoende verse groenten, vruchten, verse vis, vlees, eieren, bruine boterhammen en appelstroop of slik aanvullende vitamine C pillen.

Tip 3: Sla niet door met sporten

Sporten is gezond. Maar door overmatig sporten of door het gebruik van anabolen steroïden kan de zaadbal minder van het mannelijke geslachtshormoon gaan aanmaken. En neemt de aanmaak van nieuwe zaadcellen sterk af. Dit effect verdwijnt overigens over het algemeen binnen enkele maanden wanneer de oorzaak wordt weggenomen.

Tip 4: Pak overgewicht aan

Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat er minder mannelijk geslachtshormoon wordt aangemaakt. Een gezond gewicht is dus een pré. Zodra het overgewicht afneemt, zal de hormoon- en zaadproductie ook weer op een normaal niveau komen.

Tip 5: Taboe op alcohol, roken en drugs

Het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag of incidenteel veel drinken, vermindert de kwaliteit van het sperma. Het kan ook de kans op een gezond kind negatief beïnvloeden. Ook bij roken of het gebruik van drugs wordt de aanmaak van zaadcellen negatief beïnvloed. Waarbij sprake is van een toename van afwijkende zaadcellen. Goede redenen dus om te stoppen!

Tip 6: Werk aan je weerstand

Een ontsteking en/of antibioticagebruik heeft een tijdelijke negatieve invloed op je vruchtbaarheid. En ook na griep, verkoudheid of koorts is de kwaliteit van het sperma tijdelijk lager. De aanmaak van voldoende gezond nieuw sperma duurt ongeveer een maand. Pas na ongeveer 3 maanden zijn de zaadcellen weer helemaal op kwaliteit. Beter voorkomen, dan genezen…

Tip 7: Mijd chemicaliën

Chemicaliën, zoals lood, verf en pesticiden, maar ook radioactieve stoffen en röntgenstraling tasten de zaadkwaliteit aan. Heb jij hiermee te maken in je werk? Neem dan genoeg voorzorgsmaatregelen om je zoveel mogelijk tegen deze schadelijke invloeden te beschermen. En overleg hierover eventueel met je bedrijfs- of huisarts.

Tip 8: Heb om de dag seks

En wist je dit al: het sperma van een man wordt minder goed als hij op een dag meerdere zaadlozingen heeft. De voorraad rijpe zaadcellen raakt dan uitgeput. Sperma blijkt de optimale samenstelling te hebben als je om de dag seks hebt.

Na een jaar nog niet zwanger?

Zijn jullie na een jaar proberen nog niet zwanger, ga dan naar de huisarts. Hij zal je zaad testen en ook je partner onderzoeken. Eventueel kan hij jullie dan doorverwijzen naar een gynaecoloog of fertiliteitsarts.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE