HOE VAAK POEPT EEN KIND?

Vraag jij je ook wel eens af of je kind niet te vaak of juist te weinig poept? De ontlasting van je kind kan je soms best bezighouden. Wat een normale stoelgang is bij kinderen, lees het in dit artikel!

Verschil per kind

De stoelgang van kinderen verschilt per kind. En wordt beïnvloed door allerlei factoren: hoeveel je kind eet en drinkt, wat hij/zij eet en drinkt, maar ook beweging en eventuele stress spelen een rol. Het ene kind poept een paar keer per dag, het ander kind een paar keer per week.

Patroon in de stoelgang

Meer belangrijk is het patroon in de stoelgang van je kind. Vanaf de leeftijd van 4 maanden gaan de meeste kinderen een patroon ontwikkelen dat vervolgens vanaf de leeftijd van 3 jaar gedurende hun gehele leven redelijk constant blijft. Hierbij kan het patroon wisselen van 3 keer per dag tot 1 keer per 3 dagen. Een verandering in dit patroon zegt dus meer in vergelijking met de stoelgang van andere kinderen.

Gemiddelde frequentie

Baby’s poepen meestal één tot acht keer per dag (al zijn er ook baby’s die maar één keer per week poepen zonder dat het problemen oplevert). Als je kind ouder wordt en vaste voeding gaat eten, neemt de frequentie van het poepen vaak af. Over het algemeen poepen kinderen tussen de drie keer per week tot drie keer per dag. Vaker of minder vaak kan ook, dat is in principe geen reden tot zorgen.

Pas als je kind daarnaast andere klachten krijgt, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Denk daarbij aan klachten als buikpijn, pijn tijdens het poepen, harde ontlasting of juist heel dunne ontlasting.

Poep te lang ophouden

Het kan zijn dat je kind zelf zijn poep te lang ophoudt. Je kind kan poepen uitstellen, simpelweg omdat het net zo fijn aan het spelen is, niet durft te poepen of nog niet goed weet wat de bedoeling is. Probeer te achterhalen waarom je kind niet wil poepen. Help je kind om regelmatig naar de wc te gaan, want te lang wachten kan voor verstopping zorgen. Door die verstopping kan je kind bang worden dat poepen pijn doet, waardoor hij/zij het nog meer gaat ophouden. Ga niets forceren en word niet boos, dat werkt juist averechts.

Verstopping

Wanneer je kind minder dan drie keer per week ontlasting heeft en last heeft van harde, droge ontlasting, is er wellicht sprake van verstopping. Dit komt vaak voor bij kinderen.

>> Lees ons artikel over verstopping: Als poepen niet wil lukken

Peuterdiarree

Veel kinderen tussen de 1 en 4 jaar hebben last van peuterdiarree. Bij peuterdiarree voelt je kind zich vaak niet ziek en eet en groeit het toch goed. Deze diarree komt dan ook niet door een virus of bacterie, maar door verkeerde eetgewoontes. Een grote boosdoener is vaak vruchtensap. Er zit vaak veel fructose in wat de darmen van je kind nog niet goed kunnen opnemen. Goede alternatieven zijn: water, thee of aanmaaklimonade.

Bron: Oudersvannu.nl

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE