HOE KAN IK MIJN DOCHTERS (12 EN 14 JAAR) ONDERSTEUNEN NA DE SCHEIDING?

Hallo CJG043,

Nu een aantal maanden na de scheiding heeft mijn ex een nieuwe relatie. Onze dochters geven heel duidelijk aan hier nog niet klaar voor te zijn. Ze zitten nog midden in het verwerkingsproces. Net als ik trouwens. Maar ondanks dat ze dit bij hem aankaarten en duidelijk maken, geeft hun vader niet thuis. Zijn er handvaten die ik mijn kinderen kan geven om hiermee om te kunnen gaan? Ze zijn 12 en 14 jaar oud.

Beste ouder,

Dat is zeker geen gemakkelijke situatie die je hier even schetst. Voor de kinderen niet, maar evenzo voor jezelf. Wat ik uit je verhaal begrijp zijn jij en je ex-partner sinds een aantal maanden gescheiden. Het scheidingsproces is duidelijk nog niet voltooid en uiteraard zal dat ook nog even duren. Een scheiding is, zowel voor jezelf maar zeker ook voor de kinderen, een rouwproces dat iedereen op zijn of hem eigen manier doormaakt. En voor de één gaat dit iets gemakkelijker dan voor de ander. In het artikel ‘5 fasen bij het verwerken van een relatiebreuk of scheiding’ lees je hier meer over. En uiteraard speelt daarbij in dit geval ook de puberteit nog een rol. Jouw vraag hoe hier het beste mee om te gaan is daarom ook niet eenvoudig, maar dat ervaar je zelf al ten volle. Ik kan je de volgende adviezen meegeven:

Wees je ervan bewust dat jij meer rollen tegelijk vervult

En dat het zeer begrijpelijk is dat dit niet gemakkelijk is in je relatie met je kinderen. Als ex-partner heb je je eigen gevoelens van verdriet, gemis, boosheid, vertwijfeling, enz. Deel je ze met iemand? Kun je hiermee dealen en lukt het om ze niet te projecteren op anderen, op je kinderen? Misschien kunnen deze tips voor het verwerken van een relatiebreuk of scheiding je helpen? Het zal hoe dan ook niet gemakkelijk zijn je kinderen niet te belasten met deze gevoelens. Je bent moeder en ziet het gemis, verdriet, boosheid, vertwijfeling enz. bij je kinderen. Je wilt ze graag helpen, maar het is ook zoeken hoe dit het beste te doen en wanneer is het goed? Welke hulp kun je het beste bieden? En dan ben je ook nog gewoon de moeder die zich bezig houdt met de dingen van alledag, de kinderen stimuleert in hun ontwikkeling en -ik ga ervan uit- probeert op te voeden op een prettige en positieve manier. En dat is niet gemakkelijk als er allerlei dingen spelen bij de kinderen die van invloed zijn op de alledaagse dingen en hun emotionele beleving van dit moment. Kortom, je hebt dus wel iets te behappen op dit moment. Zorg dus goed voor jezelf en ook als het je lukt voor jezelf fijne momenten te creëren, dan kun je er ook goed voor je kinderen zijn als het nodig is.

Probeer vooral een luisterend oor te zijn voor je kinderen

Luister rustig en aandachtig naar je kinderen, neem hun verhaal serieus en oordeel er niet over. Het is belangrijk dat de kinderen hún gevoelens en/of hún gedachten een beetje op een rijtje krijgen. Het is fijn als zij zelf ook begrijpen waarom ze bepaalde dingen voelen of denken. Ze mogen ook alles denken en logisch dat ze zich rot voelen of al die twijfels voelen naar een eventuele nieuwe partner van hun vader. Het leven is soms hard… Dit klinkt misschien cru, maar het is wel zo. Dit soort dingen gebeuren óók in een leven. Belangrijk is wel dat we onze ervaringen in het leven goed kunnen verwerken om het een plekje te kunnen geven om weer verder te kunnen gaan. En daar is tijd voor nodig en vooral ook je ervaringen kunnen delen met anderen.

Houd je eigen emoties en meningen voor jezelf

Misschien een open deur maar probeer je eigen emotioneel betrokken rol weg te laten. Het is heel fijn dat de kinderen hun gevoelens en ervaringen al met je delen. Kinderen zijn verder slim. Door het met jou te delen krijgen ze hun gedachten op een rijtje en kunnen ze uiteindelijk zoeken naar een manier om hiermee te leren omgaan. Voor jou dus belangrijk, hoe moeilijk ook, om je eigen mening zoveel mogelijk achterwege te laten. Met een beetje hulp kunnen ze het dan verwerken en een eigen manier vinden om verder te komen. Luister en ondersteun waar nodig en laat vervolgens weer los.

Kies geen partij

Het is belangrijk dat de kinderen hun vader kunnen blijven zien, maar ze dwingen zou ik niet doen. Dat levert uiteindelijk het minste resultaat op. Het werkt het beste als jij daar als ex-partner zoveel mogelijk, zeker bij pubers, tussenuit blijft. Kies geen partij. Het is iets dat de kinderen met hun vader zullen moeten (kunnen) bespreken. Op hun leeftijd is het prima dat de kinderen hierin zelf ook een stem hebben. Het is uiteraard ook aan de vader zelf om hier een goede weg in te vinden. Daar heb jij nauwelijks of geen invloed (meer) op.

Vraag om ondersteuning indien nodig

Mocht het toch alleen maar moeilijk blijven en er ontstaat steeds meer onrust, dan zouden jullie kunnen overwegen om gespecialiseerde hulp te betrekken om bijvoorbeeld een gezamenlijk gesprek te hebben. In een constructie die voor iedereen goed werkt. Met vader erbij, zonder vader, één kind, alle kinderen, jij wel of niet erbij… alles is mogelijk. Het gaat er om dat de kinderen zich fijner kunnen gaan voelen in de nieuwe situatie die is ontstaan. De mensen van Stichting Yvoor zouden hierin eventueel een rol kunnen spelen. Lees eens wat zij vertellen over de impact van een scheiding op pubers en welke tips zij hebben voor ouders van pubers na een scheiding. Misschien vind je het ook prettig om eens met gelijkgestemden hierover van gedachten te wisselen. Maandelijks is er een bijeenkomst van het Scheidingscafé Zuid-Limburg in Maastricht. In dit interview met Ingeborg Dijkstra lees je er meer over. Voor je kinderen is de website van Villa Pinedo heel geschikt, er is ook een jongeren-forum en ze kunnen er met een buddy praten.

Ik hoop van harte dat jullie langzaam in rustiger vaarwater komen. En dat de kinderen, hoe moeilijk de nieuwe situatie ook is, toch een vorm kunnen vinden waarin ze zich weer een beetje happy voelen.

Veel succes!

Marjo
Marjo Voeten opvoedondersteuner Trajekt chat CJG043

Marjo Voeten

Ik ben Marjo, 59 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee dochters, een twee-eiige tweeling van 19 jaar, waar ik super trots op ben! Sinds eind 2017 ben ik actief als vaste Chat Opvoedondersteuner voor het CJG043. Daarnaast werk ik ook als opvoedondersteuner voor Trajekt in Maastricht-Oost, in de wijken Wittevrouwenveld en Heugemerveld. Ook ben ik uitvoerend coördinator voor de Wie-Kent School.

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.