HOE EN WANNEER SLAAPT JE BABY DOOR? TIPS EN ERVARINGEN

baby doorslapen tips

Gebroken nachten horen erbij, maar hoe lang? En hoe kun je je baby laten doorslapen? Dat is waar ik me de afgelopen 6 maanden dagelijks mee bezig heb gehouden. Onze oudste zoon (nu 2 jaar) sliep al met 8 weken redelijk door en is nu nog steeds een heerlijke slaper. Echte gebroken nachten kenden wij niet meer. Totdat ons tweede zoontje (nu 7 maanden) daar grote verandering in bracht. Wij merkten meteen dat dit een andere baby was, het type moeilijker slaper. Wij hebben 101 dingen gedaan om ons zoontje iets langer dan 1-2 uur te laten slapen ’s nachts. Graag deel ik mijn ervaring en de dingen die ik geprobeerd heb om ons kindje te laten doorslapen.

Bijna elk uur wakker

Onze zoon sliep de eerste drie maanden maximaal 3 uurtjes achter elkaar ’s nachts. De eerste zes weken heeft hij bij ons op de kamer “geslapen” en soms zelfs bij ons in bed. Na zes weken hebben wij hem op zijn eigen kamer gelegd omdat we zelf geen oog dicht deden door de vele geluidjes en het gehuil. Wij hebben weken gekend waarbij zoonlief elk uur wakker werd en begon te huilen of zelfs krijsen. Met het speentje was het dan even goed, totdat het speentje weer uitviel. Daarnaast had ons zoontje moeite met in slaap komen.

elk uur wakker

Oververmoeid

Al na een paar dagen waren we allemaal oververmoeid, mama, papa en de baby. Alleen onze dreumes was uitgeslapen, die sliep en slaapt nog steeds overal doorheen. Een oververmoeide baby geeft hele dubbele signalen af: hij kan juist heel druk en vrolijk zijn, maar ook opeens beginnen te krijsen. En het grappige is, een oververmoeide baby komt héél lastig in slaap en doorslapen is al helemaal niet denkbaar. Probeer dus te voorkomen dat je kindje oververmoeid raakt, want dan ben je verder van huis. Slaap komt op de eerste plek, daarna voeding en andere zaken. Maak een oververmoeide slapende baby daarom niet wakker voor een voeding zodra hij oud genoeg is om dit zelf goed te regelen.

Doorslapen a.u.b.

Als je een beetje gaat lezen over slaapritmes en doorslapen van baby’s dan lees je al snel ‘wat doorslapen nu precies is’ en hoelang een baby achter elkaar kan slapen per leeftijd. Ik begrijp dat je met een giga slaaptekort en wallen tot op je knieën geen behoefte hebt aan dit soort info, dus ik geef je enkel mijn tips en probeersels. Let er wel op dat baby’s nachtvoedingen nodig hebben. Echter zodra ze 5-6 kilo wegen, hoeven ze niet persé een nachtvoeding meer. Dit verschilt uiteraard per kind.

Tip 1: Denk eerst aan jezelf

Huh? Ja mijn eerste tip is om eerst even aan je eigen slaap te denken voordat je aan die van je baby gaat werken, die gaat namelijk toch niet opeens doorslapen. Ik weet wat een slaaptekort met je kan doen en hoe je je voelt: Op! Leeg! Machteloos, Emo en MOE! Allemaal ingrediënten die ervoor zorgen dat je zelf niet lekker in je vel zit en hierdoor kun je een minder goede moeder overdag zijn. Je eigen slaap is minimaal even belangrijk als die van je kindje! Dus zorg ervoor dat je zelf 1 of 2 nachtjes even kan bijtanken, desnoods structureel totdat je baby beter slaapt. En niet hier of daar een uurtje overdag of in de avond, maar echt even een nacht doorslapen. Bijvoorbeeld:

  • Wissel qua nachtshift met je partner. Oordoppen in en slapen (op zolder).
  • Een logeerpartijtje bij oma, vindt ze vast niet erg.
baby logeren

Dit dus.

Tip 2: Inbakeren of semi-inbakeren

De armen van onze kleine maaiden alle kanten op. Eerst ben ik begonnen met strak inbakeren. Dat hielp niet. Toen heb ik de Puckababy Piep geprobeerd en dat ging iets beter. Bij die inbakerslaapzak zitten de armpjes niet vast, maar kunnen ze zich toch niet wakker slaan. Voor sommige kindjes is dit al de oplossing om ze beter te laten slapen, maar bij die van ons niet. Inbakeren mag totdat ze gaan rollen, dan is het niet meer veilig! Ook heb ik de Love To Dream inbakerslaapzak geprobeerd. Hierbij liggen ze met hun armpjes omhoog (natuurlijke slaaphouding & ontspannen). In deze slaapzak kon onze zoon ook goed slapen. Een (inbaker)slaapzak is ook goed om je kleintje te laten wennen aan een slaapritueel. Sommige kindjes zetten hun slaapmodus al aan zodra je de slaapzak dichtritst.

inbakeren baby

Een inbakerslaapzak kan een handig hulpmiddel zijn als je baby veel huilt of slecht slaapt.

Tip 3: Letten op wakkertijden overdag

Om oververmoeidheid bij ons zoontje te voorkomen ben ik enorm gaan letten op ‘wakkertijden’. Hierbij zorg je ervoor dat je baby ook overdag niet langer dan een X-aantal minuten wakker is voordat je hem/haar weer te slapen legt. Een pasgeboren baby is bijvoorbeeld na 60 minuten wakker zijn echt al moe en probeer je hem/haar dus weer te laten slapen. Je legt de baby binnen de 60 minuten wakker in bed om hem/haar zelf in slaap te laten vallen. Toen ik ging letten op de wakkertijden ging het in slaap vallen wel een stuk beter. Wel werd onze zoon nog steeds elk uur tot 2 uur wakker.

Qua ritme probeerde ik altijd het volgende aan te houden: wakker = voeden, boeren, verschonen, knuffels, spelen en weer terug in bed leggen. Ook zijn er diverse boeken of e-books die erg interessant zijn zoals Baby in een droomritme, of het E-Book van Snuggles & Dreams. In deze boeken staan tips, ritmes en methodes om je baby te helpen doorslapen.

Tip 4: Bezoekje aan de osteopaat

Door de vele goede ervaringen van andere ouders, ben ik met mijn zoon naar de osteopaat gegaan (gespecialiseerd in baby’s). Hij heeft mijn zoontje behandeld, maar er kwam niets afwijkends uit. Wat wel gek was, mijn zoon sliep diezelfde nacht door! Zonder één kik te geven, heeft hij twee nachten doorgeslapen. Daarna was het weer drama helaas. Weer terug naar de osteopaat, maar helaas sliep hij ook na de behandeling weer heel slecht. Sommige kindjes hebben echt heel veel baat bij de osteopaat. Probeer het.

Tip 5: Witte ruis

Valt je baby altijd in slaap in de auto, of als je aan het stofzuigen bent? Sommige baby’s gaan heel goed op witte ruis, ze kunnen niet tegen stilte. Je zet de ruis aan als je ze in bed legt. Kindjes worden er rustig van en de ruis maskeert ook omgevingsgeluiden (ideaal wanneer je ook een luidruchtige dreumes hebt). Dus ik een witte ruis machine aangeschaft en alle hoop op dit ding gevestigd. Zou dit DE oplossing zijn? Voor ons helaas ook niet, maar ik denk dat ik het misschien niet lang genoeg geprobeerd heb. Elke verandering moet je eigenlijk wel een paar dagen de kans geven. Mijn witte ruis machine ging retour, maar héél veel ouders hebben er wel veel aan gehad. Je kan ook witte ruis app’s downloaden op je mobiele telefoon, maar dan moet je die dus in het bedje leggen. Voor €30 heb je al een witte ruis machine zonder straling en andere meldingen.

witte ruis voor baby

Witte ruis kan ook fijn zijn wanneer je nog een luidruchtige dreumes hebt. Foto is gemaakt door Denise Clermonts.

De gouden tip voor doorslapen

Dan nu mijn gouden tip om je baby te laten doorslapen. Dit gebeurde opeens toen hij 6 maanden oud was. Zoonlief lag om 19u in bed, sliep en werd uiteraard voor de duizendste keer huilend wakker. Gefrustreerd naar boven om hem te sussen. Papa dacht: ik leg hem eens op zijn buik. Ik zou het bijna geniaal noemen want toen sliep onze baby opeens door! Onze oudste zoon is ook een buikslaper en nummer twee blijkbaar ook. Wij moesten hem wel een beetje helpen door zijn hoofdje rustig neer te leggen (normaal speelt hij altijd op zijn buik en nu moest hij opeens gaan slapen: error). Toen hij eenmaal lekker lag, vielen de luikjes dicht en bleef hij slapen…

Ons zoontje wordt nog steeds wel eens wakker ’s nachts, maar sinds wij hem op zijn buik leggen gaat het stukken beter. Ook kan hij nu zelf zijn speen pakken, dus dat scheelt ook veel!

Experts zeggen dat een baby op zijn rug moet slapen omdat buikslapen gevaarlijk kan zijn voor jonge baby’s! Onze zoon kon met 6 maanden ook zelf al van rug naar buik rollen, dus wij vertrouwden erop dat hij sterk genoeg was om zijn hoofd goed te draaien.

Alles geprobeerd en slaapt je kindje nog niet door?

Vanaf een maand of 6 zou je kunnen beginnen met slaaptrainen, eventueel met behulp van een kinderslaapcoach. Er zijn diverse slaap train methodes bijvoorbeeld:

  • Pick up – put down methode
  • Gecontroleerd laten huilen
  • Laten huilen

Veel mama’s kunnen en willen hun kindjes niet laten huilen. Dat begrijp ik, want mijn maag draait ook drie keer om als dat het geval is. Toch heb ik ons oudste zoontje wel eens laten huilen, omdat iets anders niet werkte of het huilen alleen maar erger werd door onze aandacht. Wij gaan altijd 1 of 2 keer naar de kindjes toe om te checken of er iets aan de hand is (te warm, te koud, koorts, dorst, snotneus…). Even troosten, knuffelen en checken. Als er niets aan de hand is, leggen we hem terug in bed en zeggen duidelijk dat hij moet gaan slapen. Dan lopen we weg, ook als hij begint te huilen. Als je dit voor het eerst doet, dan zal je kindje best lang kunnen huilen. De volgende dag zal dit minder lang zijn en de dag daarna niet meer, is onze ervaring.

Slaap lekker!

Evy

Over Evy
Over Evy

Leeftijd: 30 something

Gezin: Getrouwd met Mike, moeder van Xavi (4) en Bent (2,5).

Hobby’s: Lekker uiteten, reizen (plannen), schrijven over mijn reizen en ervaringen, Netflixen en natuurlijk knuffelen met Xavi en Bent.

Guilty Pleasure: Een middagdutje doen samen met de kids.

Opvoedmotto: Choose your battles. Om niet van alles een strijd te maken, kies ik de dingen die ik écht belangrijk vindt. Verder combineer ik positief opvoeden met mijn eigen traditionelere opvoeding.

Mijn ultieme mama-geniet-moment: Wanneer Xavi en Bent lief zijn voor elkaar, of echt samen spelen, dan loop ik over van liefde.

Blogs van Evy