HOE BEREIDEN WE ONZE ZOONS (11 EN 13 JAAR) VOOR OP NADEREND AFSCHEID?

Hallo CJG043,

Hoe vertellen we onze jongens van 11 en 13 jaar dat de neef van mama van 36 jaar zeer binnenkort gaat sterven?

Beste ouder,

Dit is een verdrietige situatie. Het verliezen van een dierbaar iemand, willen we onze kinderen natuurlijk het liefst besparen. Maar als je kinderen er toch mee geconfronteerd gaan worden is het van belang hen goed voor te bereiden op een naderend afscheid. De manier waarop jullie als ouders het nieuws vertellen, heeft invloed op hoe de boodschap binnen komt bij je kinderen.

Ik geef jullie een aantal tips hoe je dit kunt aanpakken:

  • Wanneer je zelf erg verdrietig bent, voelen je kinderen dit, dus benoem dit ook gewoon. Laat zelf als ouder ook je emoties aan de kinderen zien. Emoties mogen er zijn.
  • Wees eerlijk en geef de informatie die je kinderen nodig hebben om de situatie te begrijpen.
  • Vertel liever meteen kort en duidelijk wat er aan de hand is, laat je kinderen daarop reageren. Geef ruimte voor emoties en kijk of er vragen zijn. Wanneer een kind vragen blijft stellen wil het dus graag nog wat meer weten. Als het in eerste instantie weinig vragen heeft, moet het slechte nieuws eerst verwerkt worden en moet het kind er even over nadenken. Begin dan een paar dagen later nog een keer over het onderwerp.
  • Uiteraard zijn er geen positieve kanten aan slecht nieuws, maar wanneer deze er enigszins zijn, kan het goed zijn deze ook te benoemen zoals bijvoorbeeld ‘het is fijn dat hij straks geen pijn meer heeft’.
  • Houdt na het gesprek je kinderen wat extra in de gaten. Niet ieder kind uit zijn gevoelens even gemakkelijk.
  • Het is belangrijk dat je kinderen vragen mogen stellen en kunnen praten over hun gevoelens. Soms kan het dan prettig zijn, wanneer ze met iemand kunnen praten die net iets verder af staat zoals bijvoorbeeld de juf/meester, buurvrouw, oom of tante.

Het voornaamste is dat de kinderen steun krijgen en begeleiding. Openheid is belangrijk om te leren omgaan met (naderend) verlies. Het is goed te praten over verlies en samen het verdriet te kunnen ervaren. Het is nodig dat een kind ervaart dat alles wat het voelt geaccepteerd is, het mag boos zijn, verdrietig zijn, maar ook vrolijk zijn tussen al het verdriet door. Lees ook eens het interview met een medisch maatschappelijk werkster van het MUMC over ‘Je kind begeleiden als een naaste ernstig ziek is’. In het artikel Rouw bij kinderen kun je meer lezen over hoe het rouwproces verloopt bij kinderen en hoe je hiermee om kunt gaan.

In de boeken of e-books ‘jong verlies’ en ‘wanneer word je dood’ van Riet Fiddelaers-Jaspers kun je verder nog veel informatie en tips vinden rondom kinderen voorbereiden op een (naderend) overlijden van een dierbaar iemand.

Ik hoop dat ik je passende informatie heb kunnen geven en wens jullie veel sterkte toe.

Jolanda
Jolanda Huveners jeugdverpleegkundige GGD Zuid Limburg

Jolanda Huveners

Ik ben Jolanda Huveners, ik ben getrouwd en samen hebben we een zoon van 16 en een dochter van 14 jaar. Sinds 2002 ben ik werkzaam als jeugdverpleegkundige bij GGD Zuid-Limburg en werk met veel plezier bij de scholen in Maastricht West. Samen met mijn collega’s houd ik een vinger aan de pols als het gaat om de lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van de leerlingen tijdens hun schoolcarrière. We kijken o.a. naar groei, gewicht, gezichts- en gehoorvermogen, maar ook naar eventueel schoolverzuim. Daarnaast ben ik betrokken bij de vaccinatieprogramma’s en ben ik centrale hulpverlener bij Your Coach Next Door. Hierbij begeleid ik kinderen met (beginnend) overgewicht samen met het gezin naar een gezondere leefstijl. En last but not least ben ik vanaf de start van CJG043 één van de medewerkers die de e-mailvragen beantwoord!

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.