HOE BEREID JE JE KIND VOOR OP DE BRUGKLAS? 8 TIPS!

tips kind voorbereiden brugklas

Gaat jouw kind na de zomervakantie voor het eerst naar de middelbare school? Dan breekt een spannende tijd aan! Voor je kind en ook voor jou, want het is best een grote overgang. Je kind moet wennen aan een nieuwe klas, een grote school, andere vakken, (veel) meer huiswerk, veel verschillende leerkrachten en aan het feit dat hij/zij ineens weer de jongste is. Een brugpieper! Dit wennen kost heel wat energie. Het scheelt wel als alle randvoorwaarden geregeld zijn en je kind goed voorbereid kan beginnen aan dit nieuwe avontuur. En daar kun jij bij helpen. Hoe? Lees deze 8 tips!

Tip 1: Creëer een rustige werkplek

Zorg voor een opgeruimde en rustige plek voor je kind om huiswerk te maken. Maak bijvoorbeeld samen met je kind zijn of haar slaapkamer ‘studieklaar’, met ruimte voor de nieuwe boeken en een werkplek. Zo kan je kind zonder afgeleid te worden huiswerk maken en leren voor proefwerken.

Tip 2: Koop samen de schoolspullen

Koop samen met je kind de nieuwe schoolspullen, zoals schriften, een etui, een agenda, kaftpapier, een rekenmachine en een schooltas. De school zal ook aangeven welke specifieke spullen nodig zijn, zoals het merk rekenmachine of sportkleding. Koop een goede kwaliteit rugzak die groot genoeg is (minimaal 24 liter). Er zijn lockers op school, maar je kind fietst en loopt vaak genoeg met de zware tas van soms wel 7 kilo(!) rond. De rugzakken van Easypak worden veel gekocht. En net als rugzakken zijn er ook agenda’s in allerlei uitvoeringen. De ‘weekagenda’, waarbij de week is verdeeld over twee pagina’s geeft volgens scholen het beste overzicht, zodat het huiswerk plannen makkelijker gaat.

Tip 3: Zorg voor een zelfverzekerd gevoel

Koop wat nieuwe kleding, waarin je kind zich zelfverzekerd voelt. Als je je lekker in je vel voelt, maak je makkelijker contact met nieuwe klasgenoten. Wanneer je kind door vervelende ervaringen op de basisschool extra opziet tegen de start op de middelbare school, is het goed om hierover te praten. Maak samen een plan hoe je kind een zo goed mogelijke eerste (en zelfverzekerde) indruk kan maken in de nieuwe klas. Door te praten over hoe je nieuwe vrienden maakt, hoe je je presenteert en hoe je kunt reageren op eventuele plagerijen of uitdagende opmerkingen, en hier thuis al een beetje mee te oefenen, kun je je jonge puber helpen zich wat zekerder te voelen die eerste weken.

Tip 4: Oefen de route naar school

Ga samen een aantal keren naar de nieuwe school voordat het schooljaar begint. Door de route een paar keer te fietsen of met het openbaar vervoer te doen, raakt je kind ermee vertrouwd. Misschien fietst je kind straks mee met een vriend(in) uit de buurt, stem dan even af over de route.

Tip 5: Kaft samen de boeken

Help met boeken kaften, dit is nog niet zo eenvoudig 😉 En bekijk dan alvast samen eens de nieuwe boeken.

Tip 6: Start op tijd met het schoolritme

Brugklassers kunnen de eerste weken erg moe zijn door alles wat er op ze afkomt. Het wennen kost veel energie. De laatste week van de zomervakantie kan het goed zijn alvast langzaam naar het schoolritme te gaan, door bijtijds naar bed te gaan en op te staan. Een kind dat goed uitgerust is, kan wat makkelijker omgaan met alle nieuwe uitdagingen en sneller wennen.

Tip 7: Zorg voor een smartphone

De kans is groot dat je kind gaat werken met Magister. Via deze smartphone-app geven veel scholen huiswerk en lesroosters door aan de leerlingen. Maar ook bijvoorbeeld de behaalde punten en de roosterwijzigingen. Zorg ervoor dat je kind Magister kan gebruiken, waarbij een smartphone dan ook zo ongeveer onmisbaar is.

Tip 8: Biedt een luisterend oor

Als het even kan, is het de eerste weken heel fijn voor je kind als jij er wat extra bent (of je partner) als hij/zij uit school komt. Een ouder om mee te praten over school, om te helpen bij eventuele problemen, om huiswerk mee te plannen en leerwerk te overhoren, maakt de start gemakkelijker.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.