HET IDEALE LEEFTIJDSVERSCHIL TUSSEN JE KINDEREN? ALLE VOORS EN TEGENS OP EEN RIJ!

Heimwee naar een dikke buik als je een zwangere vrouw ziet? Of aan het mijmeren over leuke jongens- en meisjesnamen? Ineens kan het verlangen naar een tweede kind opspelen. En ook al kun je een kind niet altijd plannen en is het zelfs afwachten of je überhaupt weer zwanger wordt, toch kun je je afvragen wat het ideale leeftijdsverschil is tussen broers en zussen. Wij zetten de diverse leeftijdsverschillen met de voor- en nadelen voor je op een rij.

1 tot 2 jaar verschil

De voordelen:

 • Een groot voordeel is dat je kinderen al vroeg elkaars speelkameraadjes kunnen zijn. Rivaliteit onderling is het minste wanneer het leeftijdsverschil 18 maanden of minder is. Je oudste kind past zich over het algemeen makkelijk aan, omdat het nu nog niet een zelfbewustzijn heeft ontwikkeld. Hierdoor is het ook minder geneigd om jaloers te worden.
 • Een ander voordeel is dat je in een relatief korte periode de verzorging van jonge kinderen achter de rug hebt. Je bent dan, zoals gezegd, snel uit de luiers. Tegelijkertijd voor twee jonge kinderen moeten zorgen, maakt dat de vaders actief (moeten) meehelpen. Er wordt dan ook beweerd dat een verschil van 1 jaar de familie het dichtste bij elkaar houdt.
 • Daarnaast helpt een klein leeftijdsverschil ook positief mee met carrièrekeuzes. Je kinderen zullen kort na elkaar naar school gaan, wat betekent dat jij relatief snel weer meer tijd hebt om bijvoorbeeld carrière te maken.

De nadelen:

 • Het grootste nadeel is dat je lichaam niet voldoende tijd krijgt om te ontzwangeren en volledig te herstellen van de vorige bevalling. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een tijdsverschil van minstens achttien maanden nodig is om de voedingsstoffen weer aan te vullen die je tijdens de vorige zwangerschap bent kwijtgeraakt, ook duurt het zolang om je oude energieniveau weer terug te krijgen. Een klein leeftijdsverschil tussen beide kinderen kan dan ook de kans op een vroeggeboorte of laag geboortegewicht verhogen. En daarnaast heb je minder tijd om je mentaal voor te bereiden op een tweede zwangerschap.
 • Financieel kan het ook een nadeel zijn als je kinderen kort na elkaar worden geboren. Er moeten nu een aantal babyspullen dubbel aangeschaft worden, omdat deze nog volop in gebruik zijn voor je oudste. En je kinderen zitten tegelijkertijd in de luiers.
 • Als er weinig leeftijdsverschil is, zul je zeker ook merken dat de eerste jaren echt tropenjaren zijn. Zelfs met de hulp van ‘papa’.

2 tot 3 jaar verschil

De voordelen:

 • Dit is het meest voorkomende leeftijdsverschil en sommige experts vinden dit ook het beste leeftijdsverschil. Je hebt minder kans op een te vroeg geboren kind, ondergewicht of de ontwikkeling van aangeboren afwijkingen.
 • Jij krijgt genoeg tijd om even op adem te komen van de eerste zwangerschap.
 •  Qua leeftijd liggen je kinderen dan net genoeg bij elkaar om nog maatjes van elkaar te zijn.

De nadelen:

 • Bij dit leeftijdsverschil is er echter wel meer rivaliteit tussen je kinderen, dit heeft te maken met de (emotionele) ontwikkeling van het oudste kind. Op deze leeftijd raken kinderen snel gefrustreerd als ze hun omgeving niet in controle hebben. Ze hebben dus meer en vaker driftbuien en zijn sneller jaloers. Lees meer hierover in het artikel: ‘Peuterpuberteit: Ik ben 2 en ik zeg nee!’.

3 tot 4 jaar verschil

De voordelen:

 • Na 3 jaar is de kans op rivaliteit klein. Je oudste is nu al onafhankelijker en zal eerder zijn/haar kleine broertje of zusje willen beschermen.
 • Omdat je je lichaam meer dan 2 jaar rust hebt kunnen geven tussen de zwangerschappen, is het ook helemaal hersteld en ben je beter voorbereid op een nieuwe zwangerschap en bevalling.
 • De oudste zit niet meer vast aan middagslaapjes, kan al (redelijk) zelfstandig naar de wc en zelf eten. En als hij/zij naar school gaat, heb je nu ook meer tijd voor je jongste en kun je – met een beetje geluk – bijslapen.
 • Je jongste leert veel van het observeren van zijn ouders én zijn oudere broer of zus: zijn grote voorbeeld.

De nadelen:

 • Praktisch gezien, moet je nu wel weer terug naar de luiers, het voeden, slapeloze nachten en gewoon het zorgen voor een hulpeloos klein baby’tje. Terwijl je net geniet van de vrijheid die je hebt van een kind dat al heel zelfstandig is.
 • Een ander nadeel kan zijn dat het leeftijdsverschil misschien te groot is voor je kinderen om samen te kunnen spelen. Alhoewel dit minder speelt, naarmate ze ouder worden.
 • Het duurt nog vier jaar langer voor je (meer) tijd hebt voor jezelf
 • Terwijl je de oudste elke keer naar school brengt en weer ophaalt, moet je zijn kleine broertje of zusje steeds meenemen. Vooral als je je jongste daarvoor wakker moet maken, kan dat vervelend zijn.

Bronnen:

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE