HELP! WAT IS ER MET MIJN BABY AAN DE HAND?

waarom huilt baby

Sinds ik moeder ben, is Google mijn beste vriend. Ik Google werkelijk alles. Misschien ben ik een overbezorgde moeder, maar niemand had mij van tevoren vertelt over verborgen reflux, clusteren, spuitluiers en de rare geluiden die mijn baby ’s nachts maakt. Mijn zoon is werkelijk perfect, dus elke keer als er iets ‘afwijkends’ was, moest ik toch even googelen wat er in godsnaam met hem aan de hand was. Uren heb ik de ervaringen van andere moeders gelezen, tientallen blogs heb ik doorgespit op zoek naar de juiste tip. Achteraf moet ik er wel een beetje om lachen. Zoveel zorgen om zoiets kleins, dat meestal vanzelf overgaat. Hierbij mijn 10 vragen die ik – naast de reguliere vragen over voeding- en slaapritmes – letterlijk aan Google heb gesteld over mijn baby.

1.  Baby kreunt hard in slaap

De eerste nacht met je kindje is heel vreemd. Je doet waarschijnlijk geen oog dicht. Je hoort werkelijk elke beweging en elk kuchje. Hoor je niets? Dan check je toch even of hij nog ademhaalt. Onze baby heeft de eerste paar weken enorm hard gekreund in zijn slaap. Het klonk als gekreun en persen. Ik kon er echt niet van slapen. En is dat wel normaal als je baby zo vreemd ademhaalt?

Het blijkt dat heel veel pasgeboren baby’s kreunen en onrustig zijn in hun slaap. Inbakeren vond hij niet chill. Wij hebben nachten lang buik op buik geslapen met de baby, zodat we allemaal een beetje konden slapen. Als hij op zijn buikje lag, was hij helemaal rustig. Na een paar weken was dit kreunen opeens over.

Update! Baby nummer twee kreunde ook heel erg in zijn slaap. Ook wanneer wij hem op zijn buikje legden. Onze tweede zoon sliep (net zoals de eerste) gewoon tijdens dit kreunen. Wel heb ik een idee waar dit kreunen vandaan komt: krampjes/moeten poepen. Want wanneer hij wakker werd, kwamen er veel scheetjes en kreeg ik vaak ook een poepluier na de voeding. Echter omdat de baby slaapt, poept hij niet actief, maar voelt waarschijnlijk wel aandrang. Overigens hebben allebei mijn zoontjes ook een koemelkallergie, blijkt achteraf!

Een geruststelling, het kreunen gaat (meestal) vanzelf over na een week of 6 tot 8. Dus met oordoppen in slapen is de enige oplossing als je het mij vraagt.

baby kreunt in slaap

2. Baby geeft hele voeding terug

Zo! De 30 minuten borstvoeding zaten er eindelijk weer op, geeft ‘ie zijn hele voeding terug (voor de vierde keer vandaag)! Het was zeker geen mondje terug, want alles is nat. Moet ik nu opnieuw gaan voeden? Krijgt mijn baby wel genoeg binnen? Is hij ziek?

Ook dit kwaaltje gaat opeens over en ook de tips van de lactatiekundige hebben mij geholpen. Na 6 weken kwam het nog maar zelden voor dat ons zoontje zoveel voeding teruggaf. De borstvoeding is dan beter op je baby afgestemd en zijn slokdarm is beter ontwikkeld. Zolang je baby voldoende groeit en aankomt, is er geen reden tot paniek.

3. Baby slikt veel (lucht na voeding)

Na de voeding lag onze zoon vaak veel lucht weg te slikken. Superraar! Zijn voeding kwam omhoog en dat slikte hij dan weer af. Na even googelen, had ik de term ‘verborgen reflux’ gevonden die goed paste bij zijn klachten. Voor mij een hele logische verklaring waarom onze baby zo onrustig was in zijn slaap, kreunde, helemaal overstrekte na een voeding en soms veel voeding teruggaf. Hup naar de dokter want mijn kind heeft verborgen reflux. Onze huisarts gaf ons (gelukkig) geen medicijn, maar het advies om het wat tijd te geven óf om wat verdikkingsmiddel (johannesbroodpitmeel) te gebruiken. En raad eens… Ook dit kwaaltje was na een aantal weken opeens verdwenen. Ik heb mijn zoontje de eerste weken ook heel vaak gedragen in een draagdoek. Dat was fijn voor hem, zeker na de voeding en ook fijn voor mij!

4. Baby 6 weken buikslaper

Na weken ’s nachts niet geslapen te hebben, ga je eens experimenteren wat werkt voor jouw baby. Hoe krijg je een baby in godsnaam in slaap?! Overdag legde ik onze zoon op zijn buikje in bed en keek ik hoe hij heerlijk lag te slapen. Geen gekreun, geen geslik, geen rare geluiden, geen reflux. Zijn hoofdje draaide hij al goed. Even googelen… Een baby op de buik te slapen leggen wordt overal afgeraden! Shit, wat nu? Die van mij is volgens mij echt een buikslaper. Naast Google, ook mijn moeder om advies gevraagd. Die zei “vroeger sliepen alle baby’s op hun buik, jij ook!”. Na lang twijfelen heb ik toch maar zo’n Aerosleep topper aangeschaft (wat ik eerst grote onzin vond), maar dat stelde mij toch meer gerust. De eerste nacht dat ons zoontje op z’n buikje sliep, heb ik zelf niet veel geslapen, maar hij wel! Hij slaapt sindsdien heerlijk de nacht door.

Experts zeggen dat een baby op zijn rug moet slapen omdat buikslapen gevaarlijk kan zijn voor jonge baby’s!

baby is een buikslaper

5. Baby 3 maanden huilt bij vreemden

Zo schattig zo’n baby! Zeker oudere mensen hebben er een handje aan lekker boven de kinderwagen te hangen en aan jouw kindje te zitten. Mijn zoon zette het dan op een krijsen. Vreemde gezichten vond hij maar niets, soms begreep ik dat. Toch vond ik het niet fijn dat mijn baby telkens zo overstuur moest huilen bij het zien van een onbekend gezicht. Drie maanden is nog een beetje vroeg voor de eenkennige fase.

Nu heeft mijn zoontje er soms nog steeds last van. Hij huilt heel overstuur wanneer mensen die hij niet kent hem benaderen. Wat dit is? Geen idee. Het zal ooit wel overgaan.

6. Baby 4 maanden wil ’s avonds niet slapen

Na een aantal maanden wilde ik wat meer naar een ritme toe werken. Daarnaast vonden wij het ook fijn om weer eens een avond voor ons tweeën te hebben. Zoonlief dacht daar anders over. Hij wilde ’s avonds voor 22.00 uur gewoon niet slapen in zijn eigen bed. Het enige wat hij dan wilde was drinken. Dat is toch gek?

Dit fenomeen heet clusteren en veel baby’s doen dat ’s avonds. Sommige drinken dan extra veel zodat ze de nacht kunnen doorslapen en sommige doen het om hun moederhonger te stillen. Wat het ook was, na zo’n 5 maanden wilde meneertje wél om 19.00u naar bed en dan sliep hij door tot 08.30u ’s ochtends! #wateenluxe

7. Baby accepteert Pepti/fles niet

Na 5 maanden wilde ik langzaam afbouwen met de borstvoeding. Ik begon met 1 fles per dag kunstvoeding en toen bleek dat ons zoontje een koemelkallergie had. We kregen Pepti kunstvoeding, maar dit vond meneer écht niet te drinken. De fles werd urenlang geweigerd.

Een goede tip die ik had gevonden was Pepti mengen met borstvoeding. De eerste dag 1 schepje Pepti en de rest aanvullen met borstvoeding. De volgende twee dagen 2 schepjes Pepti in de fles en de rest borstvoeding. Na twee weken dronk zoonlief Pepti! Een andere tip is om een theelepeltje rijstebloem vanille toe te voegen. Dat geeft een zoetere smaak aan de melk. Natuurlijk kun je ook de voeding mengen als jouw baby de standaard opvolgmelk niet accepteert na borstvoeding.

8. Wanneer kruipt een baby?

Toen mijn baby 6/7 maanden was begon ik me af te vragen wanneer hij zou moeten kruipen. In plaats van te kruipen, deed mijn baby juist steeds zijn handen de lucht in. Alsof hij ging skydiven.

Je baby ontwikkelt zich heel snel de eerste paar maanden, maar daarna valt het een beetje stil lijkt wel. Wanneer moet hij wat kunnen? Ontwikkelt hij zich wel goed? Sommige baby’s kruipen vrij snel en sommige slaan het blijkbaar over. Onze zoon begon met 8 maanden te tijgeren, maar kruipt nog niet. Achja… eigenlijk best wel relaxed want dan hoef je hem ook niet 24/7 in de gaten te houden. En ooit zal hij wel leren lopen!

wanneer kruipt baby

9. Baby 7 maanden wordt ’s nachts krijsend wakker

Wat is dit opeens? Slaapt zoonlief eindelijk door, wordt hij nu om het uur krijsend wakker. Sprongetje? Nachtmerrie? Of hij heeft hij ergens pijn? Dat moet haast wel, want normaal huilt hij even en valt dan zelf weer in slaap. Dit lijkt anders. Tandpijn misschien? ’s Avonds ga ik altijd mijn hele checklist na zodat mijn baby lekker kan gaan slapen. Ik leg hem terug in bed en… damn… toch weer krijsen.

Er kunnen zoveel redenen zijn waarom je kindje niet wil of kan slapen. Zoonlief bleek een keelontsteking te hebben en ook wat geïrriteerde oortjes. Zo zielig. Helaas kun je hier weinig aan doen (behalve de checklist even afwerken). Even troosten en dan toch even laten huilen.

Wij hebben ook gehad dat er gewoon echt niets aan de hand was. Huilen in bed en zodra wij ons zoontje bij ons pakten was hij het zonnetje in huis. ’s Nachts laten wij hem toch even huilen (soms wel 20 minuten, wat een eeuwigheid lijkt), maar wij merken dat hij de nacht daarop dan vanzelf beter in slaap komt.

10. Baby 8 maanden drinkt veel te weinig

Waren we net lekker bezig met de kunstvoeding, drinkt meneer met 8 maanden geen één fles meer leeg. En niet zo zuinig. Hij liet gerust de helft of ¾ van de fles staan. Na een paar slokjes werd de fles uit mijn handen gemept en kreeg ik hem er niet meer in. Na een beetje rekenen kwam ik uit op zo’n +/- 250 ml melk per dag en dat is veel te weinig volgens de boekjes. Na een paar dagen vond ik dat toch wel zorgelijk, maar gelukkig was deze ‘fase’ ook opeens weer over.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je baby opeens niet meer of veel minder drinkt. Tandpijn, oorpijn, keelpijn, verstopte neus, geen honger, etc. Zolang je kindje levendig is en ook voldoende plasluiers heeft, is het niet zo erg als ze tijdelijk minder drinken. Maak er geen strijd van. Ik heb het vocht tijdelijk aangevuld met extra fruit en groenten.

Tot slot

Nu we bijna een jaar verder zijn, is mijn Google-frequentie wel al iets afgenomen. “Het is een fase”, is wat veel ouders zeggen en ik moet bekennen dat ik naar elke fase uitkijk! Hoe onverwachts sommige kwaaltjes komen, zo snel zijn ze weer verdwenen. Mijn belangrijkste tip aan nieuwe jonge ouders is: volg je gevoel! Dat klopt namelijk 9 van de 10 keer.

Groetjes,
Evy

Over Evy
Over Evy

Leeftijd: 30 something

Gezin: Getrouwd met Mike, moeder van Xavi (bijna 2) en Bent (5 maanden).

Hobby’s: Lekker uiteten, reizen (plannen), schrijven over mijn reizen en ervaringen, Netflixen en natuurlijk knuffelen met Xavi en Bent.

Guilty Pleasure: Temptation island

Opvoedmotto: Voor mijn dreumes: Choose your battles. Om niet van alles een strijd te maken, kies ik de dingen die ik écht belangrijk vindt. Verder probeer ik rust, regelmaat en reinheid in te bouwen.

Mijn ultieme mama-geniet-moment: Wanneer Xavi uit zichzelf Bent gaat verzorgen of een kusje geeft, loop ik over van liefde.

Blogs van Evy

MEER INFORMATIE