HELP JE BABY SLAPEN MET EEN VAN DEZE SLAAPMETHODES!

help baby slapen slaapmethodes

‘Hoe zorg ik dat mijn baby ’s nachts slaapt?’ is één van de meest gestelde vragen aan het consultatiebureau. En ook op Google wordt naarstig gezocht op termen als: ‘Baby doorslapen’ en ‘Baby wil niet slapen’. Want ook al is slaap één van de belangrijkste levensbehoeftes, veel baby’s hebben in het eerste jaar moeite om een eigen ritme te vinden. Herkenbaar? Wanhoop niet, je kunt je kindje helpen met een slaapmethode. Wij zetten de belangrijkste vier methodes voor je op een rij.

Methode 1: Voorkomen is beter dan genezen

Dit moet wel het devies van Dr. Weissbluth geweest zijn. Volgens de methode van Marc Weissbluth moet je direct starten met een goed inslaappatroon. Je kindje op tijd naar bed brengen, voordat het echt vermoeid is, is hierbij het belangrijkste aspect. Als een kind oververmoeid raakt, kan het zichzelf namelijk niet meer goed tot rust brengen, waardoor het inslapen veel lastiger is. Mocht je dus tekenen van vermoeidheid zien, bijvoorbeeld frummelen aan de oortjes en oogjes, minder glimlachen en minder concentratie, kom dan meteen tot actie en breng je baby naar bed.

Methode 2: Regelmaat en inbakeren

Jeugdverpleegkundige Ria Blom stelt: ‘hoe meer rust en voorspelbaarheid overdag (regelmaat) hoe rustiger je baby slaapt’. Haar bestseller ‘Regelmaat en inbakeren’ gaat over het invoeren van een duidelijk ritme én de inbakerdoek. Alleen geschikt dus voor de allerkleinsten! Door voeden, spelen, slapen zoveel mogelijk, in een vaste volgorde te doen, leert je baby wat er komen gaat. Dit geeft rust. Wist je dat een jonge baby van ongeveer 6 weken oud na ongeveer 1 uur alweer toe is aan een slaapje? Het rekken van slapengaan, maakt je baby overprikkeld en oververmoeid waardoor inslapen niet meer lukt. Merk je na een paar dagen toch nog dat je baby onrustig blijft, dan kan inbakeren helpen, zodat je baby begrensd wordt in zijn/haar bewegingen en zich geborgen voelt. Blom is van mening dat een kind zelf in slaap moet leren vallen en dat huilen daarbij kan horen. Ze adviseert ouders te luisteren naar de huiltjes: een mopperend huiltje kun je prima laten gaan, totale hysterie uiteraard niet.

Methode 3: Steeds een stapje verder

Bij de methode van dokter West laat je jouw kindje niet alleen huilen, je blijft als ouder in de buurt. Je kunt met deze methode starten vanaf zes maanden. Het begint met je kindje slaperig – maar wakker – in bed te leggen. Je gaat naast het bedje zitten en stelt je baby gerust met je stem en de eerste dagen ook door aanraking. Na drie dagen ga je iets verder van het bedje af zitten. Je mag je kindje dan door te praten geruststellen, maar niet meer fysiek. Tenzij je baby hysterisch gaat huilen; dan mag je je baby uiteraard oppakken en kalmeren. Hierna leg je je kindje weer slaperig maar wakker in bed. Na elke drie dagen zet je de stoel steeds een stukje verder bij het bedje vandaan tot het punt dat je buiten de slaapkamer bent gekomen. Op deze manier raakt jouw kindje vertrouwd met het feit dat je toch in de buurt bent. Dit hele proces gaat heel langzaam zodat jouw kindje zich gerust voelt.

Methode 4: Gecontroleerd huilen

De slaapmethode van Amerikaanse kinderarts Richard Ferber behoort tot een van de meest populaire manieren om een baby rustig te laten inslapen. Met deze slaapmethode begin je als jouw kindje tussen de vier en zes maanden oud is en wordt ook wel de ‘gecontroleerd huilen’ techniek genoemd. Dit is niet hetzelfde als gewoon maar laten huilen! Bij het gecontroleerd huilen blijf jij in de buurt van je baby. Je begint met jouw kindje eerst 3 minuten te laten huilen. Daarna kom je de slaapkamer weer in en stel je jouw kindje gerust door te aaien over rug of buikje en een sussend geluid te maken. Na 5 minuten verlaat je de slaapkamer en wacht dan ongeveer 5 minuten. Dan ga je de slaapkamer weer in om je kindje te kalmeren. Het is niet de bedoeling dat je je kindje oppakt. Hierna ga je de wachttijd verlengen tot 10 minuten. De volgende nacht herhaal je hetzelfde slaapschema met het enige verschil dat je start met 5 minuten en dan opbouwt naar 15 minuten wachten. De daaropvolgende derde nacht begin je met 10 minuten en bouw je dit op naar 20 minuten. Je blijft dit doen totdat je baby zichzelf tot rust brengt. Volg bij deze methode vooral je eigen gevoel hoe lang je je baby maximaal laat huilen en luister ook naar het huiltje. Je baby hysterisch laten huilen is niet de bedoeling.

Moeilijk kiezen?

Iedere baby is anders en zo ook iedere ouder. Welke methode bij jou en je kindje past? Aanvoelen en uitproberen is het advies. Er komen een aantal zaken terug bij veel slaapmethoden. De moeite waard om deze uit te proberen, misschien is dit al afdoende: een vast slaapritueel, naar bed brengen voordat je baby oververmoeid raakt, een gevoel van veiligheid bij je kind creëren, consequent en lief zijn, en herhalen, herhalen, herhalen.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan