HEEFT JE PEUTER OF KLEUTER SLAAPPROBLEMEN NA DE VERHUIZING? 6 TIPS!

Heeft jouw kindje moeite met slapen sinds jullie verhuisd zijn? Dat is heel normaal! Minder goed inslapen, huilend wakker worden en misschien zelfs weer veilig bij mama en papa in bed willen slapen. Het kan ook zijn dat deze slaapproblemen pas na enkele dagen de kop op steken. Dit laat zien dat je kind snapt dat de thuissituatie nu toch echt blijvend anders is. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kindje het oude, vertrouwde veilige gevoel ook gaat ervaren in het nieuwe huis, zodat het weer lekker kan slapen? Deze 6 tips kunnen je op weg helpen!
Tip 1: Straal rust uit
Een verhuizing brengt enorm veel verandering met zich mee. Voor jonge kinderen kan dit overweldigend zijn. Een nieuw huis, een nieuwe buurt, misschien nieuwe meubels of zelfs een nieuw kinderdagverblijf of school? Juist omdat ze nog niet alles kunnen overzien en ze ook weinig invloed hebben op al deze veranderingen, kan dit spanning oproepen bij kinderen. Daarom is het belangrijk dat jullie als ouders zoveel mogelijk rust uitstralen. Laat je kind voelen dat het goed komt allemaal en dat het zich veilig kan voelen omdat jullie er als ouders zijn. Ben je zelf erg in de stress door alles wat er nog moet gebeuren? Kijk dan of je je kindje overdag een paar uurtjes kunt wegbrengen, zodat je de handen vrij hebt om aan te pakken.
Tip 2: Maak het kamertje vertrouwd
Hoewel het logisch is dat je niet alle dozen direct hebt uitgepakt, kan het wel raadzaam zijn om het kamertje van je kind al direct gezellig en vertrouwd te maken. Zodat je kindje zich meteen prettig voelt op z’n nieuwe kamertje. Misschien zijn er nieuwe meubeltjes gekocht voor het nieuwe kamertje? Dan kan het goed zijn om juist ook wat oude spulletjes neer te zetten, die voor herkenning zorgen van het oude kamertje. Knuffels, de luie stoel, of iets bekends voor aan de muur, een herkenbaar lampje…
Je kunt het kamertje ook meer vertrouwd maken voor je kindje door samen iets leuks in de slaapkamer te doen. Bijvoorbeeld het kamertje gezellig donker maken en mooie lampjes aan doen. Samen een boekje kijken, dansen met een knuffel… Maak gezellige hoekjes en laat de deur overdag open zodat je kind er ook dan af en toe kan zijn om te wennen. En probeer ook overdag even wat tijd met je kindje door te brengen op de nieuwe kamer, zodat het wat kan wennen. Even samen spelen of een boekje lezen? Als je kindje al wet meer gewend is in de omgeving van z’n nieuwe kamertje, kan dat het inslapen makkelijker maken.
>> Check ook onze tips om een verhuizing met een peuter of kleuter soepel te laten verlopen!
Tip 3: Houd zoveel mogelijk hetzelfde slaapritueel aan
Probeer zoveel mogelijk hetzelfde ‘slaapritueel’ aan te houden, zoals jullie dat in het ‘oude huis’ ook deden. Natuurlijk is de omgeving anders, maar als je de verschillende handelingen wel in dezelfde volgorde blijft doen, kan dat je kind iets van voorspelbaarheid en daarmee veiligheid bieden. Denk aan het uitkleden, pyjama aandoen, tandjes poetsen, liedjes zingen of voorlezen enz…). Leg je kind in het eigen bed om te gaan slapen, zoals je dat eerst ook deed.

Photo by Arie van Ravenswaay from Pexels
Tip 4: Als je kindje moeite heeft met inslapen…
Als je kindje gaat huilen nadat je het in bed hebt gelegd, wacht je even 10 à 15 minuten. Als je hoort dat je kindje echt in paniek is, ga je eerder terug. Probeer je kindje dan gerust te stellen door te laten merken dat je snapt dat het allemaal nieuw en anders is. Maar dat het toch de bedoeling is dat het lekker gaat slapen. Vertel je kindje dat alles goed komt, geef nog een kus en dan ga je weer weg. Misschien met de deur op een kier en een extra lampje aan? Als het inslapen dan nog niet lukt, ga je even terug naar binnen, maar dan zonder iets te zeggen. Even troosten, een ‘aai over de bol’, lekker instoppen en weer weggaan. Dit indien nodig herhalen. Belangrijk is dat je kindje voelt dat het ‘veilig’ is waar jullie zijn.
Tip 5: Als je kindje ’s nachts huilend wakker wordt…
Als je kind ‘s nachts huilend wakker wordt, wacht dan eerst even af of het je kindje lukt om z’n ongemak zelf op te lossen en weer in slaap te vallen. Zo niet, probeer je kind dan in het eigen bedje te troosten en weer te laten inslapen. Liefst niet oppakken, om ervoor te zorgen dat je kindje zo min mogelijk ‘afhankelijk’ wordt van handelingen van jou als ouder om ’s nachts weer rustig te worden. Maak ook het licht op de slaapkamer van je kind niet aan, zodat het niet onnodig wakker wordt. Indien nodig kun je het troosten, lekker instoppen, de aai over de bol, de kus en het weggaan weer herhalen.
>> Lees ook: Tips voor 3 veelvoorkomende slaapproblemen bij peuters
Tip 6: Niet forceren
Een laatste maar toch zeer belangrijke tip; ga het slapen niet forceren. Probeer om in elk geval niet boos te worden of te gaan dreigen met consequenties als het niet zou gaan slapen. Doe je dit wel dan is de kans namelijk groot dat het onveilige gevoel verder toeneemt, wat het inslapen en doorslapen alleen maar zal bemoeilijken. Ook hier geldt dat het belangrijk is dat je als ouders geduldig en rustig blijft. Straal uit naar je kind dat je er alle vertrouwen in hebt dat het slapen na verloop van tijd weer beter zal gaan. Dat geeft je kind ook vertrouwen.
We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.