HARMONIEUS SCHEIDEN – TIPS VAN EEN RELATIETHERAPEUT

Gastbijdrage van drs. Marly Senden
Gastbijdrage van drs. Marly SendenPsycholoog en relatietherapeut in Maastricht

Na de zomer is er altijd een ware golf aan scheidingen in ons land, net als na de kerstdagen trouwens. Dit jaar zullen die golven, zo verwacht de vFAS (vereniging van familierecht- en erfrechtadvocaten), nog groter zijn door de coronacrisis. Maar wat de exacte reden ook is, er wordt weer flink gescheiden dit jaar. De hamvraag: hoe doe je dat in harmonie?

Is dit het nog?

Je zit ineens heel dicht op elkaar en vraagt je dan af: is dit het nog? Een bewustwordingsproces terwijl je de rest van het jaar maar doorgaat met alles wat moet. Dit speelt elke zomer- en kerstvakantie en dit jaar extra vanwege het vele thuiswerken. Naar het werk gaan is een afleiding van hetgeen dat thuis speelt. Als je veel bij elkaar bent, komen problemen meer aan de oppervlakte.

Op zoek naar liefde & geluk

Daarbij scheiden we steeds vaker, juist ook op latere leeftijd en dus vaak na een langer huwelijk. Doordat we het gemiddeld genomen goed hebben in Nederland, verandert ons waardenpatroon. Daarmee bedoel ik de dingen die we belangrijk vinden om na te streven. Waarden als veiligheid en zekerheid worden overtroffen door liefde en geluk. En als er geen liefde en geluk meer ervaren wordt in een relatie, dan besluit een deel van die mensen om uit elkaar te gaan om dat geluk vervolgens wel weer te kunnen vinden. Scheiden kan uiteindelijk zeker meer geluk in je leven brengen. Maar om gelukkiger te worden, moet eerst het lastige deel afgewikkeld worden; de scheiding.

Scheiden is vaak lastig

Veel scheidingen zijn lastig. En hoe langer je bij elkaar bent, hoe lastiger het vaak wordt. Je bent nog sterk gehecht aan en verbonden met elkaar. Zeker als er kinderen zijn. Dan blijft er een verbondenheid. Het is pijnlijk dat de ander niet meer met jou verder wil, of jij met de ander. Veel mensen hebben het gevoel dat de oorzaak van de scheiding meer aan de ander ligt dan aan henzelf. Toch is het belangrijk je te realiseren dat een relatie, ook in het geval er een derde in het spel is, nooit stukloopt door de schuld van één partij. Er zat iets niet goed in de relatie; er is echt iets aan vooraf­ gegaan waar beiden een aandeel in hebben. Meestal heeft het veel tijd nodig voordat mensen hun eigen aandeel kunnen zien. En dat uit zich dan vaak in onenigheden over een ouderschapsplan en materiële zaken. Hoe kom je dan het beste door die toch moeilijke fase van scheiden? Hieronder deel ik een aantal tips!

harmonieus scheiden tips

De kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden

Als je zeker weet dat jullie gaan scheiden, komt het moment dat jullie dit moeten gaan vertellen aan de kinderen. Daarbij is het belangrijk geen schuldige aan te wijzen. De boodschap is dat jullie samen niet meer gelukkig zijn. Leg aan kinderen concreet uit wat het voor hen gaat betekenen, als ze daar de leeftijd voor hebben althans.

>> Lees ook: 9 tips als je je kinderen gaat vertellen over de scheiding

Neem afstand van elkaar

Vervolgens is het belangrijk te proberen zo snel mogelijk gescheiden te gaan wonen. Dan kunnen jullie allebei in alle rust de eerste boosheid en het verdriet verwerken. Want dat is de eerste stap; de angel moet eruit! Tijd en rust zijn daarbij erg belangrijk. Zoek als je gaat scheiden ook actief steun bij vrienden en familie. Het uitspreken van je verhaal, helpt bij het verwerken. Merk je dat de emoties hoog blijven? Overweeg dan om eens te gaan praten met een psycholoog of systeemtherapeut. Want als je in de eerste fase van de scheiding alleen maar boos kunt zijn en verwijten gaat maken, kom je nergens.

Neem de tijd

Daarna ga je de praktische zaken het best regelen bij een advocaat-mediator. In dit interview over het werk van een scheidingsadvocaat lees je wat een scheidingsadvocaat voor je kan betekenen en hoe hij/zij te werk gaat. Ga niet haasten, want in de beginfase zijn de emoties het sterkst. In de periode van mijn eigen scheiding hebben wij echt de tijd genomen om onze verwachtingen aan te passen. Dat is goed verlopen. Ga dus ook niet op elk willekeurig moment in de week mails (door)sturen, maar denk goed na over de inhoud en communiceer bijvoorbeeld één keer per week over de scheiding.

Wees open & respectvol

Wees open tegen elkaar en ga geen listen bedenken om er beter uit te komen. Probeer echt respectvol te zijn naar de ander, voor wie je zelf ooit gekozen hebt. Niemand heeft je gedwongen een relatie met de ander aan te gaan. Bij de verdeling van geld en spullen moet je bereid zijn af en toe water bij de wijn te doen, ook al ben je het er niet mee eens. Handel niet alleen uit eigenbelang. Denk na over de consequenties als je niet bereid bent te schuiven in een standpunt. Ga geen lange lijsten maken met theelepels en vazen; doe het elkaar niet aan.

Tot slot …

Het kan écht, een harmonieuze scheiding en daarna een vriendschappelijke band. Als je tenminste respectvol met elkaar blijft omgaan. Je ex-partner zal immers nooit een willekeurig iemand voor jou worden…