HANDIGE SITES & APPS OM JE KIND ‘VERANTWOORD’ BEZIG TE HOUDEN IN TIJDEN VAN CORONA

handige-sites-apps-kind-thuis-bezighouden-corona

Nu de scholen gesloten zijn, is het voor veel ouders best wel even zoeken hoe ze hun kinderen de hele dag bezig kunnen houden thuis.  Zeker als je jonge kinderen hebt en je zelf ook nog geacht wordt thuis te werken, kan dit een hele uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je kids een beetje verantwoord bezig zijn de hele dag en je zelf ook je dingen gedaan krijgt? Deze mooie initiatieven die we de afgelopen dagen zagen voorbijkomen op social media, kunnen je daarbij helpen! Heb je nog aanvullingen? Mail ons via info@cjg043.nl en dan voegen we ze toe!

>> Lopen de spanningen hoog in huis nu het hele gezin thuis is?  Bekijk dan ons artikel met (lokale) initiatieven waar je terecht kunt voor steun, hulp of een luisterend oor!

Thuis Leren

Thuisonderwijs is het motto voor de komende weken. We willen immers voorkomen dat kinderen door de Corona-crisis een onderwijsachterstand oplopen. Waarschijnlijk heb je via de school van je kind instructies of suggesties gekregen voor hoe je dit kunt aanpakken. Ben je op zoek naar meer input? Neem dan eens een kijkje op Yurls. Op de website van Yurls vind je onder meer voor alle groepen van de basisschool downloads voor werkboekjes naar thema. Ook Juf Milou biedt op haar website allerlei leuke gratis downloads aan!

Handige Sites Thuisonderwijs

Een andere website waar je heel veel inspiratie vindt om met je kind thuis aan de slag te gaan met lesstof, is HeutinkvoorThuis. De website HeutinkvoorThuis is een heel uitgebreide site waar je ontzettend veel informatie en tips kunt vinden om op een leuke manier met je kind aan de slag te gaan op allerlei vakgebieden. Van rekenen en taal tot topografie, leren over de wereld en verkeer. De informatie is toegespitst op verschillende leeftijden. Naast de gratis tips en downloads worden er ook veel betaalde tools aangeboden om met je kind aan de slag te gaan me het oefenen van schoolse vaardigheden en het ontwikkelen van kennis. Zeker de moeite waard dus om eens een kijkje te nemen!

Wil je het echt professioneel aanpakken en ben je bereid om hier ook iets voor te betalen? Neem dan eens een kijkje op Thuisnaarschool. Via de website Thuisnaarschool kan je kind elke werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur via een live verbinding interactieve lessen volgen van een echte juf of meester. De stof wordt uitgelegd en er zijn opdrachten waar je kind aan mee kan doen. Je kind krijgt er zelfs twee digitale klasgenoten bij. Dit zijn acteurs, die met je kind meedoen en je kind helpen om bij de les te blijven. Vragen stellen doe je aan de virtuele klassenassistent, helemaal veilig. De kosten zijn als volgt: 1 dag voor € 3,- , 5 dagen voor €12,50 en 10 dagen voor €22,50 (per kind).

Leerzame TV Programma’s

TV kijken kan ook leerzaam zijn voor je kind. Mits het de juiste programma’s kijkt natuurlijk 😉 Als je op zoek bent naar ‘verantwoorde’ TV programma’s dan is de Educatieve Liveshow van Zapplive Extra een aanrader. Dit programma wordt elke doordeweekse dag van 13.00 tot 15.30 uur uitgezonden op NPO Zapp en NPO Start. Elke middag haakt het programma aan bij educatieve Zapp-programma’s die gaan over onder anderen biologie, wetenschap en natuur. Tijdens de uitzending komen deskundigen middels videoverbindingen aan het woord. Kinderen kunnen hun vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan. Natuurlijk is er ook ruimte voor ontspanning en worden tips gegeven hoe je de dagen thuis het beste doorkomt.

Ook de moeite waard is het aanbod van Schooltv Thuis. Hier vind je de video’s van Schooltv, zodat je zelfstandig met je kinderen aan de slag kunt om bijvoorbeeld tafels te leren met Fruit op Tafel, te leren lezen met Letterjungle en de Snapje?-video’s te bekijken voor handige ezelsbruggetjes. Voor de kleuters zijn ‘Koekeloere’, ‘Huisje Boompje Beestje’ en ‘Nieuws uit de Natuur’ aanraders op Schooltv. Schooltv is beschikbaar via schooltv.nl, waar eenvoudig op leeftijd, leerjaar, vak of thema geselecteerd kan worden, of via NPO Start.

Schooltv Thuiseducatie

Ook voor de allerkleinsten is de programmering aangepast. Kinderen uit de onderbouw kunnen ’s ochtends terecht bij Zappelin. Op het themakanaal Zappelin Extra zijn de hele ochtend programma’s voor peuters te zien en ’s middags voor zowel peuters als kleuters.

Leerzame Apps voor Jonge Kinderen

We kregen van verschillende ouders de vraag of er een overzicht is met ‘leerzame’ apps voor jonge kinderen. Hieronder vast een korte opsomming van leerzame apps voor kinderen tot 8 jaar. We gaan er vanuit dat de oudere kinderen zelf hun app’s wel weten te vinden 😉 Heb je nog goede aanvullingen op deze lijst? Laat het ons zeker weten via info@cjg043.nl!

 • Juf Jannie * Vanaf 3 jaar  
  Juf Jannie heeft verschillende apps ontwikkeld, waarmee kinderen vanaf 3 jaar lerenom letters te herkennen, cijfers te herkennen, lezen, rekenen, tafels oefenen en meer. Ze kunnen dit helemaal zelf doen op een tablet of telefoon. Heel duidelijk en overzichtelijk en een leuke app voor jonge kinderen. Meer info & downloaden: klik hier!
 • Encyclopedie van Kleine Muis * 4+
  Met deze wereld van Muis kun je de natuur ontdekken. Prachtige ontdek-encyclopedie met 160 dier- en plantensoorten. Meer info & downloaden: klik hier!
 • Dr. Panda Badtijd * 4+
  Met Dr. Panda is het tijd om in bad te gaan. Je leert zo alles over hygiëne en gezondheid.Meer info & downloaden: klik hier!

LEERZAME APPS VOOR DE KLEINTJES

 • Hoopa City * 4 – 6 Jaar
  Bouw je eigen wereld met deze app van Dr Panda. Je bouwt met Hoopa City je eigen stad. Meer info & downloden: klik hier!
 • Fiete Farm * 4 – 6 Jaar
  App van Fiete waarin je een dagje boer kunt zijn. Je moet alles doen wat een boer doet, zoals dieren voeren, rijden met de tractor, gewassen oogsten en hout zagen. De app heeft een dagritme in de app waardoor ook die begrippen geoefend kunnen worden. Meer info & downloaden: klik hier!
 • Scratch * 8+ &  Scratch Junior * 5+
  Dat is pas nuttige schermtijd: thuis leren programmeren voor kinderen! Met Scratch kunnen kinderen vanaf 8 jaar zelf interactieve spellen en animaties programmeren. Meer info & downloaden: klik hier! Voor de allerkleinste programmeurs in de dop bestaat er ook een speciale junior versie! Deze is geschikt voor kids vanaf 5 jaar. Voor meer info over de junior variant klik je hier!

Bewegen

Naast al dat thuis leren en al die leerzame TV programma’s en apps, is het natuurlijk ook belangrijk dat je kind voldoende beweging krijgt elke dag. Als je een grote achtertuin hebt, komt dat bij mooi weer waarschijnlijk vanzelf goed. Maar als dat niet het geval is en je wil uit voorzorg de drukte van het speeltuintje in de buurt mijden, dan kun je op onderstaande sites terecht voor je dagelijkse portie ‘beweeg-inspiratie’!

Om ouders een handje te helpen met beweegonderwijs nu de scholen gesloten zijn, is Maastricht Sport onder de noemer Maastricht Sport Thuis in Beweging gestart met het verspreiden van leuke beweegactiviteiten, oefeningen, tips én challenges voor in en om het huis. Zo blijven kinderen ook thuis in beweging en krijgen jullie zolang de schooldeuren gesloten blijven handvaten voor passend beweegonderwijs. Extra leuk: de meeste activiteiten zijn zo ingericht dat jullie gezellig samen aan de slag kunnen! Elke schooldag wordt er om 10.00 uur een bericht geplaatst op de Facebookpagina en Instagrampagina van Maastricht Sport. Ook worden er challenges gedeeld op het bij de jeugd populaire medium TikTok, met de hashtag #stayhomemaastricht.

MaastrichtSportThuisInBeweging

Maar er zijn meer websites waar je terecht kunt voor beweeg-inspiratie! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.despelles.nl of www.gyminspiratie.nl Wat natuurlijk ook altijd kan, is de muziek lekker hard aanzetten en samen in de woonkamer dansen!

Spelend Leren

Speciaal voor kinderen van groep 1 tot en met groep 4 plaatst kinderergotherapeute Marjon van Sambeek uit Gulpen elke dag een filmpje met leuke spelletjes en oefeningen.  Naast dat Marjon hiermee voorziet in een dagelijkse portie inspiratie om je kind op een leuke manier bezig te houden, zijn dit ook nog eens oefeningen waarmee je kind spelenderwijs allerlei belangrijke cognitieve en motorische vaardigheden traint!
Zeker de moeite waard dus om elke dag toe te voegen aan het dagschema van je kind! Neem snel een kijkje op haar website om de gemaakte filmpjes te bekijken!

Quality Time met je Kind

Op de website van 365 Dagen Succesvol kun je nu vanwege Corona tijdelijk gratis het e-book ‘De Glimlach van een Kind’ downloaden. Dit is een liefdevol, speels werkboek met 52 waardevolle lessen om kostbare, intieme momenten met je kind te ervaren. Klik hier om naar de website te gaan! Samen een gezelschapsspelletje doen kan natuurlijk ook altijd! Wist je dat kinderen die regelmatig spelletjes spelen thuis vaak een voorsprong hebben in rekenen als ze in groep 3 komen? Leuk en leerzaam dus tegelijk! Op zoek naar nieuwe leerzame spelletjes? Kijk eens op de websites van Zwijssen of Smartgames.

Chillen

Heeft je kind (of jij als ouder) behoefte aan een momentje rust? Dan is lezen een goede activiteit!  Voor de kleintjes zijn luisterboeken ideaal! De online bieb heeft vanwege het Coronavirus voor zowel volwassenen als kinderen een aantal luisterboeken gratis beschikbaar gesteld. Dus ook als je geen lid bent van de bieb, kun je gebruik maken van deze service! Klik hier om naar de website van de online Bieb te gaan. Neems ook eens een kijkje op de site van de lokale bieb. Centre Ceramique in Maastricht heeft een mooie pagina waar niet alleen links staan naar voorleesboeken, maar ook naar Junior Einstein (hiermee kunnen kinderen oefenen voor alle vakken van de basisschool) en Yoleo (een tool die lezen makkelijk maakt omdat de tekst ook wordt voorgelezen). Ook Bol.com komt ouders tegemoet in deze pittige tijden, elke bieden zij 10 kinderboeken en luisterboeken aan voor 1 cent per stuk. Meer over deze actie vind je hier! Je vind op deze pagina ook verschillende voorleesvideo’s. Dit zijn video’s waar bekende Nederlanders een kinderboek voorlezen.

Oudere kinderen kunnen natuurlijk ook prima zelf lezen! Heb je geen boeken in huis en wil je een boek bestellen? Laat je inspireren door deze lijst met boekentips voor kinderen van verschillende leeftijden!

 

We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE