GROENTEHAPJES IN 10 STAPJES

In gesprek met Bianca Rouwet en Astrid van der Sterre
In gesprek met Bianca Rouwet en Astrid van der SterreJeugdverpleegkundigen GGD Zuid Limburg

Alle ouders van baby’s in de regio 043 krijgen bij het 4-maanden consult van het consultatiebureau het pakket ‘Groentehapjes in 10 stapjes. Een initiatief van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Heuvelland en Maastricht. Wij gingen in gesprek met twee jeugdverpleegkundigen van GGD Zuid Limburg over dit nieuwe initiatief in onze regio!

Groentehapjes in 10 stapjes

“In maart dit jaar zijn we gestart met Groentehapjes in 10 stapjes. Ouders krijgen bij het 4-maanden consult een enveloppe mee, met daarin de tools van Groentehapjes in 10 stapjes. Een stappenkaart waarop ouders kunnen bijhouden hoe vaak ze een bepaalde groente al hebben aangeboden aan hun kindje en een ijsblokjeshouder, waarmee ouders makkelijk kleine porties groente kunnen invriezen. Ook zitten er magneetjes bij van de verschillende groenten voor op de koelkast. Als geheugensteuntje, maar ook om je kindje de verschillende groenten te leren. Zodat het later ook kan aanwijzen of aangeven waar het zin in heeft.”

Mijlpaal

“We merken dat het positief ontvangen wordt”, vervolgt Bianca haar verhaal. “De meeste ouders vinden het heel leuk om te kunnen beginnen met vast voedsel. Het is toch een soort mijlpaal. Iets waar ouders naar uit kijken. Regelmatig is ‘mogen we gaan beginnen met vaste voeding?’ de eerste vraag die we krijgen bij het 4-maanden consult. Sommige ouders zijn al begonnen met het geven van groente en/of fruit als we ze zien bij het 4-maanden consult. Anderen nog niet. We vragen altijd hoe ver ze zijn en sluiten daarop aan met onze adviezen.”

Smaakontwikkeling

“Het idee achter het concept Groentehapjes in 10 stapjes is dat een kind zo’n 10 tot 15 keer nodig heeft om aan een bepaalde smaak te wennen. Het is dus belangrijk om je kindje de verschillende groenten minimaal 10 keer aan te bieden, zodat het de smaken en structuren kan gaan herkennen.”, aldus Astrid. “Op die manier zal je kindje groenten ook stap voor stap lekker gaan vinden. Iets waar je kind z’n hele leven profijt van zal hebben; want het eten van verschillende soorten groente is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en groente helpt om op gezond gewicht te blijven.”

Zacht en zoet

“Wanneer je gaat beginnen met groentehapjes, is het goed om te starten met groenten die qua smaak en structuur het dichtst bij de smaakbeleving van melk liggen. Groenten met een wat zoete smaak en zachte structuur dus. Zoals bijvoorbeeld wortels, bloemkool en pompoen. Voeg na 3 tot 4 dagen een nieuwe groente toe en wissel ze af. Je zult merken dat je kindje de ene groente lekkerder vindt dan de andere. Misschien is het direct gewend aan wortel en heeft het voor bloemkool 2 weken nodig. Geef dus niet te snel op! De stappenkaart is dan een handig hulpmiddel om bij te houden hoe vaak je een bepaalde groente al hebt aangeboden. En als je merkt dat je kindje aan de smaken van de verschillende groenten is gewend, kun je ook gaan combineren.”

Zelf maken

“We adviseren ouders om deze groenten zoveel mogelijk zelf klaar te maken. Dat is zo gebeurd en je kunt makkelijk voor meerdere dagen maken”, aldus Astrid. “De groente koken, pureren, laten afkoelen en invriezen. De ijsblokjeshouder uit het pakket is daarbij een handige tool. Al zien we ook dat veel ouders tegenwoordig zo’n druk leven leiden, dat het gemak van de potjesvoeding ook verleidelijk is. Deze bevatten natuurlijk ook groenten, maar zijn qua smaak veel vlakker dan de echte smaak van de groente. En in het kader van de smaakontwikkeling van je kindje daarom dus ook minder gunstig. Bianca: “Datzelfde geldt ook voor appelmoes; als je kindje leert om alles met appelmoes te eten, smaakt alles naar appelmoes en leert je kindje de verschillende smaken niet goed kennen.”

groentehapjes in 10 stapjes

Heel proces

“Het is ook belangrijk dat ouders zich realiseren dat de overgang naar vaste voeding voor je kindje een heel proces is. Niet alleen vanwege het verschil in smaak en structuur. Maar ook vanwege de overgang van zuigen naar happen. Daar moet je je kindje even de tijd voor geven. In het begin zuigen ze het hapje van het lepeltje. De kokhalsneiging ligt dan nog relatief voor in de mond. Ouders schrikken daar weleens van; zijn bang dat hun kindje stikt. Daardoor zijn ouders ook geneigd om de groente heel fijn te pureren. Terwijl dit eigenlijk niet nodig is. De groente koken en dan fijnprakken met een vork is prima.” Astrid: “Ook belangrijk om te weten; als je kindje het eten uitspuugt, wil dat niet direct zeggen dat het ’t niet lekker vindt. In het begin hebben de kleintjes ook moeite om het eten achter in de mond te krijgen.”

Ontdekken

“In het begin krijgen kindjes nog niet zo heel veel groente binnen. Dat geeft ook niet. Het gaat vooral om het beleven en ontdekken. Geef je kindje dus ook de ruimte om dit met al z’n zintuigen te doen; voelen, ruiken, proeven. Maak er een gezellig, gezamenlijk moment van op de dag. Want ook dat draagt eraan bij dat je kindje het eten van groente als iets positiefs gaat ervaren. In het begin is het eten van groente alleen maar aanvulling op de flesvoeding. Maar als je kindje het erg lekker vindt en meer wil, hoef je natuurlijk niet te stoppen na een paar hapjes. Doorgaans is het pas rond de leeftijd van 6 maanden dat de hoeveelheid vast voedsel die kindjes eten een fles kan vervangen.”

Het juiste moment

“De leeftijd van 4 maanden is een goed moment om te starten met het geven van groente en fruit, omdat de smaakpapillen dan heel gevoelig zijn voor smaak. Door je kindje in deze fase kennis te laten maken met allerlei smaken, zal het op latere leeftijd minder moeite hebben om alles mee te eten. Ook blijkt 4 maanden een goede leeftijd te zijn om je kindje 100% biologische pindakaas en ei (gebakken of gekookt) aan te bieden, om de kans op allergieën te voorkomen.”

Minder voedselallergieën

Bianca: “Hier zijn ze achter gekomen doordat in Azië veel minder voedselallergieën voorkomen dan hier in Europa. Dat zijn ze gaan onderzoeken. En zo hebben ze ontdekt dat dit komt doordat kindjes daar al van kleins af aan pindachips eten. Zeker bij kinderen die eczeem hebben blijkt het eten van voedingsstoffen waar kinderen allergieën voor kunnen ontwikkelen, helpend te zijn om te voorkomen dat ze een allergie ontwikkelen. Als kinderen eczeem hebben, adviseren we wel altijd om dit via een schema op te bouwen. Of, bij ernstige eczeem, dit onder begeleiding van het ziekenhuis te doen.”

Meer weten?

Meer informatie over welke voeding voor je kindje in het eerste jaar en inspiratie voor recepten vind je op www.voedingscentrum.nl.

PinkCloud meld je gratis aan