GROEIEN NAAR EEN GEZOND GEWICHT MET LEKKER PUH!

In gesprek met Gian Philipsen
In gesprek met Gian PhilipsenDiëtiste en kindereetcoach Colourfoods

Wist je dat 13,5% van de jongens en meisjes in de leeftijd van 4 tot 17 jaar te dik is? En dit percentage neemt nog steeds toe. Overgewicht is niet alleen ongezond, het heeft vaak ook op sociaal-emotioneel gebied gevolgen voor het kind. Zoals bijvoorbeeld minder zelfvertrouwen en een hoger risico om gepest te worden. En wist je dat overgewicht op jonge leeftijd ook op de lange termijn nadelige gevolgen heeft? Zoals een verhoogd risico op obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Redenen genoeg dus om je kind te helpen naar een gezond gewicht te ‘groeien’. Diëtiste Gian Philipsen deelt een aantal handige tips van hoe je je kind hierbij kunt helpen. En vertelt over de methode ‘Lekker Puh’ die zij gebruikt in haar praktijk!

Groeien naar gezond gewicht

“De kern van de methodiek die ik gebruik in de begeleiding van kinderen met overgewicht, is dat we ervoor proberen te zorgen dat ze op gewicht blijven. Doordat kinderen nog groeien, kunnen ze op die manier uiteindelijk een gezond gewicht bereiken. Letterlijk ‘groeien naar een gezond gewicht’ dus! Voor kinderen werkt dat veel beter dan afvallen. Je wil ook voorkomen dat voeding en gewicht een obsessie wordt voor kinderen. Zeker met alle input die tieners tegenwoordig krijgen van ‘perfecte lichamen’ op social media. Dat maakt ook dat ik in het contact met de kinderen ver weg blijf van zaken als ‘calorieën tellen’ of diëten’. De nadruk ligt veel meer op het bewustwording en het aanleren van gezonde eetgewoonten, dan op afvallen.”

Boosdoeners

“Hoewel er de laatste tijd steeds meer aandacht voor is in de media, blijkt toch dat veel ouders en tieners zich nog onvoldoende bewust zijn van de hoeveelheid suikers in tussendoortjes en drankjes. Dat zijn bij kinderen toch echt vaak de grootste boosdoeners. De bekende ‘peuter-koekjes’ in thema van tv-figuurtjes, maar ook de Sultana’s of Snelle Jelle’s. Veel ouders reageren verrast als ik ze vertel dat een pakje met drie sultana’s net zoveel calorieën bevat als twee kleine boterhammen. Maar ook in frisdranken en fruitsappen zit veel suiker. Oók in die exemplaren die claimen ‘gezond’ te zijn!”

Zelfvertrouwen

“Vaak zijn ouders zich er ook niet zo bewust van dat hun kind overgewicht heeft. En dat men meer aandacht zou moeten hebben voor het eetgedrag van hun kind. Vaak wordt het pas ‘een probleem’ als het kind geplaagd of gepest wordt omdat het wat steviger is. In mijn praktijk kom ik dat helaas zeer regelmatig tegen; kinderen die gepest worden. Of heel onzeker zijn over hun lichaam. Een 10-jarig meisje, dat heel graag mee zou willen gaan zwemmen met haar klasgenootjes, maar niet in bikini durft te gaan staan. Dat is toch erg? Daarom is het juist bij deze groep kinderen ook zo belangrijk om dat zelfvertrouwen te versterken. Sport kan daar heel goed bij helpen. En wat ook belangrijk is, om kinderen te leren hoe ze zich kunnen weren.”

Do’s & don’ts voor ouders van kinderen met overgewicht

Do’s

  • Kijk bij het boodschappen doen eens wat vaker op de etiketten van tussendoortjes en drankjes. En dan met name suikers. Dat kan je helpen om ‘verstandigere’ keuzes te maken voor je kind. Vaak eten kinderen wat ze nodig hebben, qua hoeveelheid. Maar in wat ze eten, kun je verstandige en minder verstandige keuzes maken. In een appel zitten bijvoorbeeld veel minder calorieën dan in een pakje evergreen. En twee Samson-koekjes bevatten net zoveel calorieën als vijf Mariakoekjes. Je kind eet er maar twee van die Samsonkoekjes, maar krijgt veel meer binnen dan wanneer het twee Mariakoekjes zou eten!
  • Let erop dat je kind z’n boterhammen niet te dik belegt. In principe zit in een plak kaas net zoveel calorieën als in hagelslag. Dus wat dat betreft is het een niet per se beter dan het ander. De hoeveelheid beleg die je pakt, is in die zin veel belangrijker!
  • Maak het eetgedrag niet té belangrijk; ga er niet op hameren richting je kind of er continu iets van zeggen. Beter om duidelijke afspraken te maken met je kind; bijvoorbeeld dat er één keer per week een ‘ongezonde’ maaltijd op het menu staat, zoals pizza, patat of pannenkoeken. En dat het één keer per week mag snacken met bijvoorbeeld chips of chocolade. Laat je kind per week kiezen wanneer het dat wil doen. Vul de overige tussendoor-momentjes in met groente of fruit!
  • Stimuleer je kind om naar zijn/haar eigen lichaam te luisteren en zo beter te leren voelen wanneer het lijf genoeg heeft gehad. Maak je kind bewust van het verschil tussen ‘hoofd-honger’ en ‘buik-honger’.
  • Help je kind door samen met hem/haar vooruit te kijken. Bekijk wat die week eventuele ‘lastige’ momenten zijn. Bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje. Bespreek samen hoe het kind om zal gaan met alle lekkers dat dan aangeboden wordt.
  • Het vele zitten/weinig bewegen is natuurlijk ook een belangrijke factor in het ontstaan van overgewicht. Help je kind om in de dagelijkse gewoonten meer te bewegen, door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken, er een gewoonte van te maken ’s avonds nog een rondje te gaan wandelen samen of bij het winkelen de trap te nemen in plaats van de lift of roltrap.
  • Heb aandacht voor hoe je kind in de groep ligt. Soms schamen kinderen zich ervoor te vertellen dat ze weleens geplaagd of gepest worden.

Don’ts

  • Je kind alle lekkere dingen ontzeggen.
  • Boos worden als je kind toch een keertje teveel heeft gegeten of heeft gesnoept.
  • Verschil maken met broers of zussen. Ik zeg altijd; ze mogen allebei hetzelfde brood en beleg. Maar het mag nooit een taartje worden. Dat is voor beide kinderen een goede regel. Want een gezond eetpatroon is ook goed voor een ‘slank’ kind.

Over Lekker Puh

“Sinds dit jaar ben ik gestart met de methode ‘Lekker Puh’. Dit is een landelijke en inmiddels internationale organisatie van diëtisten en gewichtsconsulenten die kinderen met overgewicht spelenderwijs begeleiden tot een gezond gewicht. Dit doen we dus echt op een andere manier dan bij volwassenen. Meer educatief en met spelletjes. We gebruiken ook een andere taal. Zo hebben we het over ‘een koekjesbuik’ in plaats van een dikke buik. En als we het met kinderen over suiker in producten hebben, noemen we dat ‘Klontjeskunde’. Met ‘De Vettenbus’ maken we kinderen bewust van wat vetten doen met onze aderen.” In principe volgen kinderen in 15 contactmomenten een vast programma, waarbij er wordt gewerkt met een stukje theorie en speelse huiswerkoefeningen. De methodiek is geschikt voor kinderen van 5 tot 18 jaar. Waarbij we natuurlijk voor de jonge en oudere kinderen een apart programma hebben. De sessies duren zo’n 30 minuten en de kosten bedragen 37,50 euro per keer. Waarbij 3 behandeluren uit de basisverzekering worden vergoed. Kinderen onder de 18 jaar spreken deze direct aan. Voor hun gaat ‘eigen risico’ dus niet op.”

Meer informatie?

Kijk op www.colourfoods.nl.